2012. november 28.

Adventi naptár - három variáció csokira



Szombaton már december elseje, úgyhogy a hétvégén én is nekiálltam adventi naptárakat készíteni. Természetesen csokisakat :) Összesen három verzió készült, mindegyik tetszés szerint variálható mind a töltelékek, mind a dizájn tekintetében.

1) Adventi naptár formában készült bonbonokkal



Összesen 24 db formában készült bonbonra van szükség, ezek készülhetnek akár polikarbonát, akár szilikon formában. A bonbonokat egyenként becsomagolom csillogós sztaniolpapírba (kisebb mennyiségben kapható a Gasztroshopban vagy nagyobb mennyiségben a Food-Pack Kft.-nél). A napok jelöléséhez számos matricákat ragasztottam a csomagolt bonbonok tetejére. Ilyen matricát pl. hobbiboltokban lehet venni (pl. itt és itt), előfordulnak újságok adventi különszámában, de akár házilag is elkészíthetjük matricás papírra nyomtatva, amihez itt találhatók szuper letölthető sablonok. Végül a csomagolt, matricázott bonbonok szép, karácsonyi mintás dobozba kerülnek.



Mivel összesen négy hét alatt fognak elfogyni a bonbonok, és mert az adventi naptár a szobába kitéve mutat jól, érdemes olyan töltelékeket választani, amelyek ilyen körülmények között is biztosan elállnak, és semmilyen romlandó hozzávalót sem tartalmaznak. Néhány ötletadó a blogról:

- Marcipános-barackpálinkás bonbon (illetve marcipán tetszőleges aszalt gyümölccsel és pálinkával)
- Gianduja (mogyorópasztás csoki)
- Vodkamálna
- Házi After Eight
- különféle házi marcipánok (pisztáciás, mandulás, diós, mogyorós)

2) Adventi naptár mártott bonbonokkal



Ismét 24 db bonbont készítünk, majd a csokibevonattól eltérő színű csokit (kb. 3 dkg) temperálunk, azt nejlonzacskóba tesszük, a sarkbából egy picit levágunk, és azzal írjuk rá a számokat egytől huszonnégyig a bonbonokra. A kész bonbonokat egyesével érdemes celofánba csomagolni, ha papírdobozba tesszük. De ha jól záródó karácsonyi mintás fémdobozt használunk, akkor elég csak kapszliba ültetni a bonbonokat.

Itt ismét érvényes a fenti szempont, tehát jól eltartható töltelékeket érdemes választani. Érdemes a fent felsoroltak közül marcipánt, mogyorónugátot, különféle pralinémasszákat (dió, mogyoró stb.) rétegezni.

3) Adventi naptár mini csokitáblákkal



Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb verzió. Szükség van mini csokitáblaformára, ami például kapható a Gasztroshopban. Ezzel a formával egy kiöntésre 12 mini táblát lehet készíteni, tehát egy adventi naptárhoz összesen kétszer kell kiönteni (egy kiöntéshez kb. 8 dkg csoki szükséges). A mini táblákat megszórjuk tetszőleges, többféle feltéttel, majd egyenként celofánba lehet csomagolni, és a már leírt módon matricákkal beszámozni. Végül egy szép karácsonyi mintás dobozba tesszük.

Mini táblákat készíthetünk még karamellizált fehér csokiból vagy karamellizált tejcsokiból, de akár természetes anyagokkal színezett fehér csokoládéból szuper is lesz. Bátrabb, kísérletező kedvű csokirajongóknak készíthetünk saját mexikói stílusú csokoládéból is mini táblákat!



Tipp: Ha nincs mini csokitábla-formánk, akkor készítsünk csokitallérokat, ahogy ebben a posztban is látható!
Egy nagyon egyszerű, forma nélkül elkészíthető változatot találtok még tőlem a Díványon is.



6 megjegyzés :

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsi - Istennő vagy!

Erika írta...

Hát ez tényleg remek ötlet, de jó lenne nálad gyereknek lenni...!:)

Unknown írta...

Nagyon klassz ötletek :)

Praliné Zsuzsi írta...

Muskátli Büfé, hááát, köszi :DD

Erika, nem is kell gyereknek lenni hozzá ;)

Vikvi, köszi! :)

JinglingApricot írta...

Bármelyiket elfogadnám! :)

Praliné Zsuzsi írta...

JinglingApricot, köszi :)) Próbáld ki az egyiket!