2012. november 26.

Brittle, avagy ropogós grillázsfalatok csokiburokban


Biztos mondtam már párszor, hogy karamellfüggő vagyok (sajnos :)), elég csak megnézni, hány recept szerepel a blogon karamell címkével. Ha pedig valamilyen formában még ropogós magvak is kerülnek bele, akkor végképp elvesztem... Egyszer a szülinapomra kaptam egy bődület nagy grillázstortát: ha jól emlékszem, a családban nem sokan rajongtak érte, így boldogan ropogtattam napokig. Na persze ma már megfontolt ember vagyok, gondolok a szénhidrátbevitel lehetőség szerinti visszaszorítására, és csakis reggelire eszegetek karamellt, és azért nem tortányi mennyiségben (sajnos!). No de kanyarodjunk vissza a receptre! A brittle nem más, mint hajszálvékony, ropogós grillázsfalat, tetszőleges magvakkal (mandula, dió, mogyoró stb.) Lehet csupaszon is hagyni, de szerintem étcsokival bevonva a legfinomabb: az étcsokiburok szuperül ellenpontozza a karamell édességét!
Csokis könyveimben lapozgatva kétféle technikát találtam a ropogós grillázsfalatok elkészítésére: Greweling végig a tűzhelyen készíti el a ropogós finomságot, maghőmérővel ellenőrizve a hőfokot a készítés különböző fázisaiban. A kész karamell & magvak masszát aztán olajozott márványlapon teríti el, és amikor még nem teljesen szilárd állagú, kézzel húzza még vékonyabbra (azbesztkezűek előnyben!). Nekem ennél egyszerűbbnek tűnt elsőre a Curley által leírt módszer: itt nagyrészt sütőben készül a ropogós grillázs, én is ezt próbáltam ki.



Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
- 5 dkg durvára vágott mandula (vagy dió/mogyoró)
- 2 dkg vaj
- 1,5 dkg golden szirup vagy akácméz
- 4 dkg cukor
- kb. 20 dkg étcsokoládé

A vajat, cukrot és a mézet/golden szirupot egy lábasban épphogy összeolvasztom. Leveszem a tűzről, és belekeverem a durvára vágott magvakat. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben nagyon vékonyan elterítem:



200 fokra előmelegített sütőben kb. 6-7 perc alatt karamellizálom a masszát. Érdemes gyakran ránézni, mert sütés közben pikk-pakk meg tud égni (sajnos tapasztalat!). Ha kész, hagyjuk kihűlni. Ha esetleg jobban sülne a széle a sütőben, akkor kivesszük, kicsit kihűtjük, a kész széleket letörjük, majd a közepét még visszatesszük picit sülni.

Még csokiburok nélkül
A kihűlt grillázst tetszés szerint kisebb-nagyobb darabokra töröm. Az étcsokit megolvasztom és temperálom,  majd megmártom benne a grillázsfalatokat. A csokis grillázsfalatokat sütőpapírra teszem, míg a csoki megszilárdul.

Tipp: Ha nem vonjuk be csokoládéval, akkor légmentesen záró edényben, szobahőmérsékleten tároljuk! A megszokottabb magvak helyett készíthetjük pl. szezámmaggal vagy kakaóbabtörettel is (Greweling izgalmas ötlete).

10 megjegyzés :

Rita írta...

Te vágtad ilyen pont jó méretűre a mandulát, vagy így veszed?
Könnyű vékonyra nyújtani, vagy ragadni fog mindenre csak a sütőpapírra nem?:)
Köszi!

Praliné Zsuzsi írta...

Rita, így vettem, igaz még Németországban (ott készült még). Nem tudom, itthon van-e ilyenre vágott mandula, de ez pont jó méret volt tényleg.
Szerintem könnyű kilapítani-kinyújtani még, mert akkor még nem karamellizálódott, csak olvasztott vajas. A másik módszernél nehezebb már szerintem kinyújtani, ha karamellizáltuk, bár ott lehetne vajazni a spatulát, vagy sütőpapírt teríteni rá és úgy nyújtani. Ha egyből nem is hagyja magát nagyon vékonyra nyújtani, sütés közben még terül!

Száva írta...

Ó, ez nagyon jónak tűnik, van a családban szintén grillázsrajongó, felveszem ezt is listára ;)

Muskátli Büfé írta...

Micsoda szuper ötleteket hozol és készítesz!Szuper

Praliné Zsuzsi írta...

Száva, örülök, hogy tetszik!

Muskátli Büfé, köszönöm! :)

Fanó írta...

Nekem is kintről hozott a párom ilyet (Németországból)linzerek tetején is nagyon mutatós és finom :)
Ezt a receptet is ki kell próbálnom :)

Praliné Zsuzsi írta...

Fanó, próbáld ki, szerintem érdemes :)

marisz57 írta...

Hű, ez pont karácsonyra való finomság!

Névtelen írta...

Szia!nem pont ehhez a bejegyzéshez kapcsolódik a kérdésem de nagyon fontos lenne!:) imádom az oldalad, fantasztikus dolgokat készítesz nagyon ügyes vagy!!!! az oldalad hatására én is elkezdtem a bonbongyártást igaz egyelőre maghőmérő nélkül..azonban karácsonyi ajándékként gondolkodtam a bonbongyártáson. hogy lehetne megoldani így a temperálást, hőmérő nélkül? nagyon fontos lenne a tanácsod. 16éves vagyok imádok sütni főzni alkotni. köszönöm a válaszod előre is!!! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, örülök, hogy tetszik!

Névtelen, örülök, hogy szereted a blogot! Próbáld ki a beoltós temperálást apróra darabolt csokival, hőmérő nélkül, az a legjobb megközelítés! http://www.pralineparadicsom.hu/2010/11/csokolade-temperalasa.html