2012. november 5.

Mogyorónugátos puszedli & könyvajánló



A két csokis könyv mellett (könyvajánlók itt és itt) egy aprósüteményes könyvet is kaptam még az Alexandra Kiadótól, illetve a Kiadó cégcsoportjába tartozó Art Nouveau Kiadótól. A gyűjtemény nem is jöhetne jobbkor, hiszen - az üzletek kínálatából és a dekorációból ítélve legalábbis - hamarosan itt a Karácsony, ideje elgondolkozni az aprósüti-felhozatalon is! Tavaly adventkor itt Németországban figyeltem meg, hogy itt a top adventi-karácsonyi sütitípus az aprósüti (Weihnachtsplätzchen): az összes újság, Karácsony környékén megjelenő receptkönyv ezzel van tele, sőt, még egy karácsonyi aprósütisütő kurzuson is részt vettem itt tavaly, ahol sok finomságot tanultunk némi forralt bor kortyolgatása mellett.

Kép innen.

Az Aprósütemények. Haladóknak és ínyenceknek című gyűjtemény (Pécs, 2009, Art Nouveau Kiadó; ford. Gadácsi Veronika) - akárcsak a nemrég bemutatott csokis receptkártyák - nem könyv formátumú, hanem ötven darab receptkártyát találunk csinos fémdobozban. A receptek ismét öt csoportba vannak osztva. Az első csoport "egyszerűen finom" aprósütiket mutat be, igen ám, de ez a kategórianév kicsit megtévesztő, nem csak szimpla kekszeket találunk itt, hanem olyan finomságokat, mint a tojáslikőrös krémmel töltött karika, szezámos tallér vagy csokoládés-gyömbéres szív. Az alap ezeknél a kekszeknél általában egy édes omlós tészta, ami valamilyen fűszerezést, bevonatot vagy tölteléket kap. A következő kategória gyümölcsös recepteket foglal magában: itt találunk zselékockákat, gyümölcslekváros aprósütiket, omlós tekercseket. Igazi klasszikusok is helyet kapnak a gyűjteményben: a fűszeres-illatos spekulatius, biberle pisztáciás töltelékkel, vaníliás kifli (Vanillekipferl), fahéjas csillagok (Zimtsterne), az osztrák brabanbzerl. A következő egységben könnyű és egyszerű recepteket találunk: itt többféle csók van, kókuszos, mandulás, egérke formájú habcsók, csokoládés - csak győzzünk választani! Végül pedig diós-mogyorós receptek zárják a gyűjteményt: nugátos csók, izgalmas formázású mogyorós-karamellás süveg, mogyorós tekercs és diós tallér például.

Sok-sok receptkártya!

A gyűjtemény szerintem nagyon jól használható, sokféle ízléshez, alkalomhoz ad ötleteket. Keksz- és rágcsarajongóknak pedig egyenesen kötelező vétel! :) A receptkártyák az alexandra.hu oldalon, itt most 15% kedvezménnyel vásárolhatók meg (eredeti ár: 1699 Ft).

***

Az első recept, amit a gyűjteményből kipróbáltam, a mogyorónugátos puszedli volt: abszolút a meglátni és megszeretni esete! Édes omlós tészta lágy mogyorónugáttal töltve, csokival csurgatva... isteni!
Én fél adagot készítettem, ebből kb. 12-13 db puszedli lesz. Ha nincs nugátunk, lehet tölteni házi mogyorópasztás csokival, vagy akár egy sűrűbb lekvárral, aszalt gyümölccsel is!



Hozzávalók:
Tészta:
- 65 gr vaj
- 50 gr cukor (nálam 40 gr xilit)
- 1 tojás sárgája + egy kevés a fehérjéből
- 125 gr liszt
- 1 kk. sütőpor
Töltelék:
- 100 gr mogyorónugát
- 1 kk. fahéj
Díszítés:
- 30-40 gr étcsokoládé (lehet tejcsokoládé is)

Először összeállítom a tésztát. A lisztet, cukrot/xilitet és a sütőport a vajjal elmorzsolom, majd összeállítom a tojássárgájával. Ha nem állna össze, egy keveset még adok a tésztához a fehérjéből. A kész tésztagombócot fóliába csomagolom, és a hűtőben pihentetem fél órán keresztül.
A mogyorónugátot az eredeti recept szerint szobahőmérsékleten kicsit hagyom megpuhulni, majd a fahéjjal összekeverem. Ezután én kis időre hűtőbe tenném, hogy könnyebb legyen majd adagolni-tölteni. Na ehhez a lépéshez én éppen lusta voltam, így a fahéjat elhagytam :) A tésztából diónál kicsit nagyobb darabokat csippentek, a tenyereim között ellapítom, majd egy kávéskanálnyi mogyorónugátot csomagolok bele a korongba. Először gombóccá, majd hosszúkás, kicsit lapított puszedliformájúvá alakítom a kezemmel.
A töltött tésztákat fél órára ismét hűtőbe teszem, majd 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütöm. Rácsra teszem, és kihűtöm a puszedliket.
A csokoládét megolvasztom (én temperáltam is), egy nejlonzsákba töltöm, aminek a végén pici lyukat vágok, és becsíkozom a csokival. Ha extra élvezetekre vágyunk, a frissen csokizott puszedliket még megszórhatjuk durvára vágott, pirított mogyoróval vagy mogyorókrokanttal.


13 megjegyzés :

Éva írta...

Nagyon guszta, jó karácsonyi aprósütemény! A könyv is vonzó. A múltkoriban a bonbonos könyv amit ajánlottál nagyon felkeltette az érdeklődésemet amit a lányaimnak tolmácsoltam és örömömre megkaptam szülinapi ajándéknak! Ezek után készíthetek karácsonyra bonbont ajándékba, lehet hogy ezért vették is meg a könyvet ?:-))

Marka írta...

Hmm, ismét egy csoda született és ismét nekem is meg kell alkotnom! :-)

Chef Viki írta...

Erre a receptre várakozhat szerintem a mogyorónugát a kamrában :-)))

Muskátli Büfé írta...

Zauzsi, köszönöm a receptet - szuper! Karácsonyi receptek közé felvételt nyert!

Praliné Zsuzsi írta...

Éva, de örülök, remélem, tetszik a bonbonos könyv! Szerintem nyugodtan vedd célzásnak, lehet csinálni a bonbonokat karácsonyra most már :))

Marka, próbáld ki mindenképp, jó kis recept! :)

Viki, szerintem is ;)

Muskátli Büfé, de jó, nincs mit! :)

Janka írta...

Nagyon jól néz ki :-) nyamm-nyamm, ezt el kell készíteni, úgyis elfogyott itthon a keksz :-)

A megadott hozzávaló mennyisége az fél adagra vonatkozik vagy az egész adag?

Praliné Zsuzsi írta...

Janka, örülök, hogy tetszik! Ez a fél adag receptje a blogon, amiből 12-13 keksz lett nekem, nyugodtan duplázd!

JinglingApricot írta...

Jaj de jól néz ki! Én is akarok ilyet, most! :D
Láttam én is ezeket a receptkártyákat a boltban, gondolkoztam is, hogy megvegyem-e... Érdemes? Jó receptek vannak benne?

Praliné Zsuzsi írta...

Jingling Apricot, köszi :) Szerintem ár-érték arányban nagyon jó kis receptgyűjtemény, van benne sok alaprecept is, de picit különlegesebben is (legalábbis amikkel eddig én még nem találkoztam :))

Janka írta...

Ma elkészítettem, normál adagot :-)
Finom lett a tésztája, tölteléknek a házi mogyorópasztádat csináltam. ilyen mogyorós csokit most csináltam először, de én édesnek tartom önmagában, és picit a sütiben is. De ez ugyebár ízlések és pofonok dolga... :)

Illetve nem tudott eléggé ledermedni a csokis mogyoró, így kicsit folyós állapotban, de valahogy csak beügyeskedtem a tésztakorongokba :D

Egy szóval jó lett, legközelebb kevesebb cukorral csinálom a mogyorós-csokis tölteléket.

Praliné Zsuzsi írta...

Janka, örülök, hogy sikerült! A mogyorópasztás csokit mennyit hűtötted? Mert pár óra hűtés után teljesen szilárd, vágható lesz. Igen, a cukor ízlés kérdése, nekem ez a puszedli elbírta az édesebb tölteléket, mert a tészta viszont nem volt túl édes. Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalatodat!

Janka írta...

Zsuzsi, igen, tudom, hogy keveset volt a mogyorós csoki a hűtőben (fél-1 órát). Csak össze akartam állítani, hogy még vacsi előtt kisüljön :-) (meg vacsihoz is használtam a sütőt, így előbb gyorsan letudtam a süti sütését...)

Ha már így írok, akkor este férjemtől is jött a dícséret. Mikor hazaért azzal kezdte, hogy mit sütöttem, mert hogy érezni az illatokat még a lakásban. Mondtam neki, hogy csokis-mogyorós kekszet, ott van a dobozban. Aztán jött vissza később, hogy "hááát azt nem mondtad, hogy ilyen isteni finomat sütöttél" :D.
Én még langyosan kóstoltam tegnap, ma már kihűlve az édesség egy picit elment, de nem kell félteni, szerintem pár nap alatt elfogynak (ha nem figyelek, akkor 2 kajálásra megenné a párom, de azért próbál ő is mértéket tartani :D)

Praliné Zsuzsi írta...

Igen, a fél-egy óra hűtés nem elég sajnos, inkább 2-3 óra kell neki, és akkor tényleg vágható, mint a posztban a fotón látszik :)
De örülök, hogy ízlett, nálunk is így párolgott a dobozából :))