2013. augusztus 1.

Granita-variációk



A hétvégét a Balatonon töltöttem, de a fagyifüggőségem odáig fajult, hogy nem értem be pusztán a strandon elnassolt gombócokkal, kellett még némi extra jeges nyalánkság is. A legegyszerűbben és a legminimálisabb eszközfelhozatal mellett pedig granitát avagy jégkását lehet készíteni, úgyhogy ebből készítettem több variációt. Ezeket mutatom most meg ötletadónak.



A granita egy egyszerű jégkása, ami valamilyen (szükség/ízlés szerint édesített) gyümölcspüréből vagy más folyadékból (pl. kávé, tea) készül. Az elkészítéséhez csak egy lapos edényre, fagyasztóra és villára van szükség. A kiválasztott gyümölcspürét vagy más folyadékot a lapos, lezárható dobozban a fagyasztóba tesszük, majd 1-2 óra múlva vesszük elő újra: ahol már kezd megfagyni, ott villával kristályosra kaparjuk. Visszatesszük a fagyasztóba, és fél-egy óránként újra elővesszük, a fagyott részeket kristályosra kaparjuk. Addig ismételjük ezt, míg teljesen meg nem fagy a jégkása. Persze ha elfelejtjük/lusták vagyunk időnként átkaparni villával a készülő granitát, akkor sincs veszve semmi: ha teljesen megfagy, addig hagyjuk kiengedni szobahőmérsékleten, míg villával kristályossá nem lehet már kaparni.



A legegyszerűbb, egy hozzávalós granita, ha egy gyümölcspüréből készítjük. A gyümölcsöt kimagozzuk, ha kell, pürésítjük, átpasszírozzuk, ha bogyós gyümölcsöket használunk. Ízlés szerint lehet édesíteni - én nem szoktam, igyekszem jó érett gyümölcsöket választani.

A nektarin granitához csak meghámoztam, kimagoztam és pürésítettem a jó érett nektarinokat, plusz édesítést nekem nem kívánt.



A sárgadinnye granita szintén nem igényelt nekem édesítést.



A görögdinnye granitához a dinnyét kimagoztam, picit édesítettem is, magában nem volt elég édes.



A gyümölcsöket persze tetszés szerint kombinálhatjuk is, és még izgalmasabbá tehetjük, ha egy kis alkohollal bolondítjuk meg: borral (pl. málna-rosé), ciderrel (körte-cider-gyömbér), pezsgővel (őszibarack-pezsgő, eper-pezsgő). Én a sárgabarackos jégkásámat dobtam fel barackpálinkával. 



Szuper frissítő granitát készíthetünk zöld teából is. Én most a zöld teás alapot friss citromlével és szederrel egészítettem ki.



A jégkásák közül az abszolút kedvencem a kávés. Ehhez kicsit több vízzel, kevésbé erősre készítem a presszókávét, majd édesítem. Van, hogy csak magában elkanalazom az ebből készült jégkását, de nagyon szeretem még hideg tejjel felönteni: szuper jeges kávé lesz így belőle.


6 megjegyzés :

marisz57 írta...

Ma már késő van granita készítéshez, de holnap meglesz.
Éppen estefelé szedtem le a feketeszedret (jól összeszurkált).
Az a kérdésem, hogy a feketeszedret átpasszíroztad?

Praliné Zsuzsi írta...

Én itt nem passzíroztam át (prózai oka, hogy nem találtam szűrőt a nyaralóban hozzá :)), de nyugodtan passzírozd át! A szeder nagyon finom még nektarinnal/őszibarackkal is, azt is érdemes lehet kipróbálni!

Muskátli Büfé írta...

Meséset alkottál ismét!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm! :)

Rebarbara írta...

Áááá! a kávés az én kedvencem is :)

Praliné Zsuzsi írta...

Akkor egyezik az ízlésünk! Én ma is ittam kávésat :))