2013. július 30.

Citromjégkrém matcha teás csokiburokban




Mostanában több blogon is láttam olyan citromfagyit, amelynek az alapja lemon curd, azaz angol citromkrém (pl. Trollanyunál és Ági blogjában). Az ötlet nagyon megtetszett, úgyhogy el is készítettem a saját verziómat. A kedvenc citromkrémemből indultam ki, amit még korábban Bea blogjáról próbáltam ki, de én kihagytam a vajat, amit a tojásos alap besűrítése után kellene a krémhez adni: szerintem a vaj már túl nehézzé, töménnyé tenné a citromfagyit. A tojásos alaphoz én krémes görög joghurtot kevertem, aminek a fanyarsága jól passzol a citromhoz, és felvert tejszínhabot adtam hozzá. A végeredmény nagyon-nagyon jó lett: a főzött alaptól  krémes a fagyi, de mégis savanykás-fanyar, és könnyű-üde a joghurttól.
Mivel jégkrémformában fagyasztottam ki, kapott egy vékony, roppanós fehércsoki-burkot is a citromfagyim. A csavar pedig az, hogy matcha port adtam a csokiburokhoz: a matcha ízben és színben is jól harmonizál a citromfagyival.

Hozzávalók kb. 4 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 1 egész tojás
- 35 g xilit/cukor
- 1 biocitrom héja (nálam zöldcitrom volt)
- 40 g citromlé
- fél lap zselatin
- 50 g görög joghurt
- fél dl habtejszín
Csokiburok:
- 80 g fehér csokoládé
- 20 g kakaóvaj
- 1 tk. matcha por

A fagyialaphoz a tojást kikeverem a cukorral, majd hozzákeverem a citromlét és a lereszelt citromhéjat. Gőz fölött egy kézi habverővel folyamatosan kavargatva besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 80 fokot kell elérnie. Ekkor leveszem a tűzről, és feloldom a krémben a hideg vízbe áztatott, majd jól kicsavart zselatint. Kézi habverővel hozzádolgozom a joghurtot is. Hagyom, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, majd óvatosan hozzáforgatom a lazán felvert tejszínhabot. Az alapot teljesen kihűtöm, majd jégkrémformákba adagolom és kifagyasztom.
A burokhoz a fehér csokit a kakaóvajjal összeolvasztom, majd hozzákeverem a matcha port. A zöld színű csokibevonót egy bögrébe öntöm, és egyenként megmártom benne a jégkrémeket. Ha kell, kiskanállal pótolom a csokibevonat hiányosságait.


5 megjegyzés :

Erika írta...

Nagyon tetszik, mert a matcha portól még kap egy kis frissességet!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Erika! Igen, a matcha és a citrom jó kis páros!

gionetta írta...

Mehetek vendégségbe? Szeretem ám a citromfagyit! ;-))

Praliné Zsuzsi írta...

Gyere, várlak :))

Peti írta...

Basszus, nagyon jól néz ki! :)