2012. január 13.

Üreges csokifigurák + villámjáték



Még nyáron, amikor a kölni csokimúzeumba látogattam el, láttam, hogyan készülnek az üreges csokifigurák: az összepattintható műanyag formák egyik felét jó kétharmadig megtöltik temperált csokival, majd egy sokkarú gépre szerelik fel a csokival töltött formákat, a gép pedig folyamatosan forgatja ezeket. Így a csoki szép egyenletesen szétterül a formákban, mire megszilárdul.

Íme a kölni masina

Aztán a prágai csokimúzeum shopjában nyáron (jó kis nyaram volt, ugye? :)) szert tettem egy műanyag maciformára, amiben üreges macit lehet gyártani. A nyári melegben aztán a mackóforma nem is került elő. A hétvégén viszont Mannheimben egy hobbiboltban jártam, ahol ugyanolyan műanyag formákat lehetett venni, mint a prágai mackó: volt szív, csillag és gömbök több méretben. Árban olyan másfél-két euró körül volt egy darab, tehát nem vészes. (Arra most ne térjünk ki, hogy a prágai csokimúzeumban, ahol valószínűleg szintén hobbiboltból szerezték a formákat, mennyit húztak le a mackóért ehhez képest... ) Érdemes tehát hasonló műanyag formákat hobbiboltokban (pl. Kreatív Hobby több helyen) keresni, de biztos, hogy cukrásznagykereknél (pl. Food-Pack Kft., Goodwill Kft.) is kaphatunk ilyet, csak húzósabb áron.


Itt láthatók a hobbiboltban vett formák is

Most két változatban készítettem üreges csokifigurát: kétszínűt (maci) és ízesített-pettyezett fehér csokisat (szív & csillag). Nagyon jó leírás olvasható még az üreges figurák készítéséről Farkas Vilmos blogjában.

Liofilizált áfonyával pettyezett fehércsoki-figurák



Hozzávalók két, kb. 5 centis formához:
- 10 dkg fehér csokoládé
- kb. 10 gramm liofilizált áfonya (ezt az Ázsia Bt.-ből vettem, de pl. liofilizált epret, málnát is használhatunk, vagy vaníliaszemeket, mákot stb.)



A tiszta formákat érdemes használat előtt egy vattával áttörölni, hogy ne maradjon folt a csokiban. Fontos még, hogy a temperált csokit előmelegített formába kell önteni, hogy ne hűljön le túl gyorsan, ezért én egyszerűen a konyhai fűtőtestre pakoltam a formáimat félbeszedve, mielőtt a csokival kezdtem foglalkozni. Lehet hajszárítóval is előmelegíteni közvetlenül a csoki beleöntése előtt.
A formák előkészítve, irány a csoki. A liofilizált áfonyát aprítógépben összezúzom, majd a kockákra tört fehér csokira szitálom.



A csokit megolvasztom, közben belekeverem az átszitált liofilizált áfonyát (azt hittem, lila lesz, de olyan pettyes maradt, sebaj, így is tetszett :)) A csokit végül porított kakaóvajjal temperálom. Ezután a két forma egy-egy felét jó kétharmadig megtöltöm a temperált csokival.


A formák csokival feltöltve, a csoki szétterítése előtt

Majd gyorsan rápattintom a formák másik felét, és úgy csinálok, mint a gép a csokimúzeumban Kölnben: a kezemben fogva szép lassan ide-oda forgatom a csokival megtöltött formákat, hogy egyenletesen terüljön a csoki. 



Mivel a fehér csoki lassabban dermed, mint az ét, olyan 10 percet sétálgattam a formákat forgatva. Végül hűtőbe tettem a formákat, de pár percenként még negyed órán keresztül megfordítottam, biztos ami biztos.
Akkor érdemes elkezdeni kiszedni a formából a figurát, amikor már látjuk, hogy a csoki kezdi elengedni a formát, levegő kerül a csoki és a forma közé, ahogy a temperált csoki összezsugorodik. Ez szebben látszik étcsokinál. Fehér csokinál érdemes egy órát a hűtőben hagyni a figurát, étnél jó félóra is elég. Óvatosan szét kell húzni a forma két felét (egy éles kés pengéjével vagy a körmünkkel segíthetünk ezen), majd könnyen le lehet emelni az egyik félt, utána a csokit szépen ki lehet emelni a forma másik feléből.



Tipp: Ha tartunk attól, hogy nem tudjuk a formából a figurát épségben kiszedni, akkor az első kísérletnél töltsük majdnem tele csokival a fél formát: így ugyan vastagabb lesz a csokiréteg, de stabilabb is.


Méretarány :) (Itt a csoki még a formákban)


Kétszínű üreges csokifigura




Hozzávalók a kb. 10 centi magas formához:
- 10 dkg étcsokoládé (tejcsoki is lehet)
- 2-3 dkg fehér csokoládé (színes csoki is lehet)

+ szükség van még egy iskolai ecsetre

Először a mintákat (itt: a maci talpa, szeme, orra) készítjük el. A formát vattával áttörlöm, majd a konyhai fűtőtestre teszem melegedni (lehet közvetlenül csokizás előtt hajszárítóval is melegíteni). A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd az ecset segítségével kifestem a maci orrát, szemét és talpait. Hagyom, hogy a temperált csoki megdermedjen.



Ezután megolvasztom és temperálom az étcsokit, majd a forma egyik felét jó kétharmadig megtöltöm vele. Gyorsan visszapattintom a másik felét, majd ugyanúgy járok el, mint ahogy fent leírtam: a kezemben körbe-körbe forgatom a formát kb. 5 percig (az étcsoki gyorsabban szilárdul), majd hűtő, ott is párszor megfordítom néhány percenként, és ha látom, hogy a csoki elvált a formától, óvatosan kiszedem a macit.

A forma közepénél egy folton még tapad a csoki a műanyaghoz, a többi részen már nem


Tipp: Ugyanígy készíthetünk mintákat (csíkok, virágok, pöttyök, bármi) más formákba is, akár színes csokikkal.

És Mikulásra a mackóhoz hasonlóan készíthetünk üreges csokimikulást is.


Így néz ki folyamatában a készülő csokimikulás:


Valentin-napra készíthetünk üreges csokiszívet: a fehér csokoládét színezhetjük porrá őrölt liofilizált eperrel vagy málnával, hogy szép rózsaszínű szív legyen az eredmény.


Húsvétra mintás csokitojásokat készíthetünk ezzel a módszerrel. A színezési-díszítési és ízesítési lehetőségekről itt olvashattok bővebben.



Készíthetünk ugyanezzel a módszerrel üreges csokinyuszit is. A képen látható változatnál a nyuszi egyes részeit temperált étcsokoládéval festettem ki, majd a formát füstölt Maldon sópehellyel ízesített, temperált karamellizált fehér csokoládéval öntöttem ki. Ehhez a formához kb. 70 g karamellizált fehér csokoládéra volt szükség. Az üreges műanyag nyusziformát a Rayher Kreatív Centrumban találtam.



Nyuszik egymás között :) Papír nyuszi-állvány (trüffelnek vagy cupcake-nek) az Oltári Bazárból.


***

És akkor MEGLEPETÉS! Mivel úgy gondoltam, hogy Ti is örülnétek ilyen formáknak, villámjátékot hirdetek a blogon! Semmi más feltétel nincs, csak írjon ide egy kommentet az, aki szeretne játszani! Egy csillag és egy szív alakú formát fogok kisorsolni január 16-án hétfőn. A játék tehát január 15-én, vasárnap éjfélkor ér véget. Csokifigura-öntésre fel!

70 megjegyzés :

Nelli írta...

Jaj Én nagyon szeretném valamelyiket!:)

Elif írta...

Jöhetne, had próbálkozzak! :)

Cherrie írta...

én is, én is! :)

Fanni írta...

ezt kipróbálnám én is, egy múltkor hasonló gyerekjátékban szerzett kudarcom után:)

Jucus írta...

Huhúú, ez lenne az igazi kihívás :))

Gabriella írta...

Szia! Örülnék, ha nyernék! :-)

Névtelen írta...

Hogy ez nekem nem jutott eszembe... Évek óta használom a hobby-boltban kapható fenyő és harang formákat pl. apró ajándékok csomagolására. Tényleg jó csokiformának is!!! Kösz az ötletet!

BirgánAndi írta...

Ha nyernék egy szívecske formát, akkor erre használnám fel a lio epremet. Jön a Valentin nap! :))

Ami írta...

Nekem meg van egy ki liofilizált málnám, pont jól jönne a forma :)
Köszi a lehetőséget !!!

Névtelen írta...

Hanyadika is van? Óóó péntek 13. Még lehet jelentkezni a játékra :) Nagyon jól hangzik a nyeremény, segítene a Mikulás-ajándék gondokon. :D is...Üdv Hantia

Mesi írta...

Nagyon örülnék neki! :)

4Gyerek írta...

Na, ezt ki nem hagynám.

Névtelen írta...

Nagyon tetszenek a formák! :)

Luca írta...

Én is szeretnék játszani, amikor a Csokoládé című filmet néztem mindig elgondolkodtam, hogy vajon hogy csinálta Vianne azokat a szép szobrokat a kirakatban? Hát mégis van rá mód! :)

Mjudit írta...

Ez nagyon jópofa dolog!
Én is kiszeretném próbálni!

Erzsébet írta...

Kipróbálnám én is! Nem is gondoltam, hogy ez házilag is lehetséges.

Julia írta...

nagyon szépek ezek a formák is, meg az összes csokid! Imádom a blogodat Zsuzsi, folyamatosan próbálgatom a bonbonjaidat! Aktuális kedvencem a citromos-mákos bonbon. Üdv: Julia

orsimaya írta...

Én is szeretnék nyerni :)

mannamari írta...

Jópofa ötlet.

Én is jelentkezem a játékra.

Edina Németh-Joó írta...

Szeretnék jelentkezni a játékra :)

Lisbeth írta...

Én is, én is! :))

Németh írta...

én is nyernék! nagyon szépek!
Zsófi

Encibenci írta...

Jaaj, én is szeretném kipróbálni! Köszi! :)

implildi írta...

Én is örömmel próbálnám ki őket. :-)

Erika írta...

Gyönyörűek! :-) Én is nagyon szeretnék nyerni!

Monica írta...

Köszi a tippeket és a részletes leírásokat! Sosem gondoltam, hogy ilyet a saját konyhámban is tudnék...

Veres Renáta írta...

Szia! Én is szeretnék játszani és persze nyerni :)

Vea írta...

Nagyon szeretném kipróbálni, ez annyira szuper. Gratulálok, csodaszépek lettek!

KKNoemi írta...

naná, hogy szeretném!!!!!! :-)

Turák Kinga írta...

én is szeretnék játszani

Isaura58 írta...

Szia, Zsuzsi!
Ez tényleg szuper-nyár volt! Köszönöm a jó tippet.
Nagyon hasznos,mert ajándékba kaptam 250g (!) liofilizált epret, málnát, van még porított kakaóvajam is!

Köszi az újabb csodát.

Kolofon

mandala írta...

Nagyon tetszenek a formak! Minden bombonod gyonyoru de en nagyon mieszi lakok es tudom hogy ez nem lehet almodozni szabad, nem!
Gere be hozam es nezd meg a fekete makarono-mat !

Dia és a konyha írta...

Annyira jó a leírás, hogy teljesen ráizgultam a témára! Nagyon szeretnék játszani, és nyerni is! :))))

Katucikonyha, írta...

Itt is nagyon tetszik és milyen jó, hogy ilyen részletesen leírtad, hogyan kell bánni a formákkal. Őrületesen jól néz ki benne az áfonya, naná, hogy szeretnék játszani! :-)

Tortabirodalom-Orsi írta...

Nagyon szuper formák! :) Jelentkezem most, hátha péntek 13. szerencsét hoz :)

civilmarketing írta...

akkor én délután beállítok egy hobbiboltba :)

Alfoldi Noemi írta...

En is szeretnek jatszani :-)
Remelem, szerencses leszek :)

Unknown írta...

Szuper formák, de az ízesítés és az ötlet még szuperebb nagyon jó az ízvilága. Nagyon tetszik:)

Harangi Anna írta...

Nagyon szépek lettek a csokik, szívesen csinálnék én is :)))

Seffer Lilla írta...

Nagyon ötletes, játszanék én is...:)

Vianne írta...

Nagyon jò az ötlet:)
Kèpzeld lehet kapni itthon csokifigura kèszîtő gyerekjàtèkot. Van benne egy karos szerkentyű amiben körbe-körbe forgatod a kis formàkat és ilyen üreges csokit kèszít. 5000 Ft korul van az egész, formàkkal, szerkentyűvel. Őrület, nem?;)

Kata írta...

Nem gondoltam volna, hogy ilyet is lehet sk. készíteni, nagyon pofásak! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Örülök, hogy tetszenek a csokik meg a formák nektek!

Vianne: hát nem semmi, mit ki nem találnak! :)) Én maradok a hobbiboltos párszáz forintos formáknál, a két karom forgatni meg ingyen van :D

Adél (Afraa) írta...

Én is szívesen próbálkoznék :)

Revanna írta...

Ha lenne ilyen formám, tuti megtölteném a belsejét :))

Mézeskalács írta...

Fantasztikus! Nagyon szeretnék ilyen formát, ezért jelentkezem a játékra!

Blanka írta...

Juppijé! Én is szívesen megnyerném :)

Névtelen írta...

Beállok én is a sorba, hátha... a gyerekek miatt pont üreges formákra gyúrok. Csak mielőtt nekifogok a nagy csokizásnak, még életet a harmadik babának is :-))
Virág

nempiskóta írta...

Juj, de jó, jövök!:)

Ditti írta...

Szia!

én is szeretnék játszani

Petra írta...

De ügyes vagy! Nagyon klasszul leírtad. Ezért tudok nálad olyan sokat tanulni. :)

Janka írta...

Üreges csokikészítésre fel! :-))

Fernel írta...

Szuper!
Már csak nyerni kéne :D
Amilyen pocsék napom volt a mai, már csak reménykedem, hogy a vége jó lesz :D

videkek írta...

Nagyon tetszett ez a bejegyzesed is! Jovok jatszani...

tejszínhab írta...

Jöhetek én is? :) Megihletett a bejegyzésed :)

Angi Angéla írta...

Én is jelentkeznék!

Mónika írta...

Én is szeretnék részt venni a játékban! Mónika

NJ írta...

Hú, ez nagyon jól hangzik! Én is beneveznék!

Mézesélet írta...

Ilyen formát Én is szeretnék:)

Zsuzsa írta...

Nagyon jópofa :)

Unknown írta...

Én is szeretnék egy ilyen formát!

Névtelen írta...

A temperálás már megy, ez le(het)ne a következő lépés :-) Szép vasárnapot,
TPetra

marcsis írta...

Üreges csoki...csodás! Kipróbálnám!!! :)

waldvogel írta...

Jujj, a bonbonok után egy újabb izgalmas édesség, amit ki kell próbálni!
:-)

Györgyi írta...

jujj de jó tudtam hogy fel kell jönnöm ma még:) Majdnem lemaradtam:)
Jó lenne nyerni:) és amúgy így nem lehet diétázni :P nyammi...

Névtelen írta...

Én is szeretnék jelentkezni a játékra. ;)

vanocska írta...

jelentkezem én is

Béres Andi írta...

Én is nagyon szeretném:-)

Erzsébet írta...

Nem bírtam kivárni, hogy hátha nyerek (bár még mindig nagyon szeretnék) és vettem formát (bár csak egy kb 8 cm-is gömbformát kaptam, és kipróbáltam (semmi bonbonkészítői tapasztalattal) tejcsokit olvasztottam, belekevertem egy kis étcsokit, majd picit később egy nagy marék jégcukrot is. Beleöntöttem, körbeforgattam, hűtőbe tettem, másnap kinyitottam. Nagyon szép lett, a jégcukortól meg ropogós. Köszönöm az ötletet!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Erzsébet, nagyon örülök, hogy sikerült!!! :)