2012. január 11.

Eperkrémes bonbon



A legepresebb bonbon, amit valaha is készítettem: belül eperkrém, majd aprított liofilizált eperbe forgattam. Még Tübingenben, a chocolART fesztiválon láttam, hogy milyen jó ötlet a töltelékkel harmonizáló liofilizált gyümölcsökbe forgatni a bonbont; azóta erre Vianne-tól is láttam példát, így mindenképpen ki akartam próbálni. Az eredmény magáért beszélt: ez lett a család egyik kedvence a karácsonyi felhozatalból!



Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
Eperkrém:
 - 30 dkg eper (nálam most fagyasztott volt)
- egy tk. méz
- 6-7 dkg fehér csoki
- kb. fél deci tejszín
- egy kis marék (kb. 5-6 gramm) liofilizált eper
- opcionálisan eperlikőr, eperbor vagy pálinka

- 30 db üreges étcsokihüvely*
- 20 dkg étcsoki
- kb. 10 gramm liofilizált eper vagy aszalt eperszeletek

Az eperkrémhez az epret leturmixolom és szitán átpasszírozom. A mézzel pár percig forralom, majd hozzáadom a tejszínt, leveszem a tűzről, és beledobom a kockára tört fehér csokit, és addig keverem, míg a csoki felolvad, és egynemű krémet kapok. Végül hozzákeverek egy kis maréknyi aprított vagy csak nagyjából összetört liofilizált epret (el is lehet hagyni, de ha van, sokkal intenzívebben epressé teszi a krémet). Végül lehet eperlikőrrel vagy epreborral is ízesíteni, és kihűtöm. (nagyjából puding-sűrűségű krémet kell kapni, ha túl híg, plusz fehér csokit lehet még hozzá olvasztani, ha túl sűrű, akkor plusz tejszínnel lehet hígítani.)
A kihűlt krémet a kész csokihüvelyekbe töltöm, kis időre hűtőbe teszem. Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd pár kanálnyit habzsákba vagy nejlonzsákba töltöm, és lezárom vele a csokihüvelyeket. Ha a csoki a lezárásnál megszilárdult, akkor temperált csokiban meghempergetem, majd rögtön aprítógépben összezúzott liofilizált eperbe forgatom. Nekem nem volt elég a liofilizált eprem, így a bonbonok egy részét csokiba mártás után egy-egy szelet házilag aszalt eperrel díszítettem.


*Üreges csokihüvelyt lehet kapni kisebb mennyiségben a Desszertmesternél vagy nagyobb mennyiségben a Goodwill Kft.-nél.

Tipp: A tölteléket természetesen szilikon vagy polikarbonát formában készült csokiburokba is tölthetjük. Jó hozzá az ét- és a fehércsoki-burok is, ebbe keverhetünk apróra tört vagy átszitált liofilizált epret, sőt a fehér csokit rózsaszínre is színezhetjük a liofilizált eperrel így!

14 megjegyzés :

Névtelen írta...

Hú, ez nagyon klassz! Csak az a kár, hogy itthon a liofilizált gyümölcsöknek horror ára van. :(

BirgánAndi írta...

Erre a receptre vártam!:))

Nem lesz túl vastag a csokiburok, hogyha a csokigolyót megforgatod még egyszer csokiban?

Katucikonyha, írta...

Uhhh, de nagyon durva, egyszer valahogy kérek belőle kóstolót! :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Névtelen: ebben sajnos igazad van! De a krém magában is nagyon kellemes epres ízű, és nagyon finom volt az aszalt eperszeletekkel díszített verzió is, ami azért már költséghatékonyabb :))

Andi, tudom :))) A csokiburok persze vastagabb, mint mondjuk egy polikarbonát formás, de nekem nem volt zavaró (és másnak se:)), illetve így lehetett megoldani azt, hogy a töltelék is lágy-krémes legyen, illetve kívül is lio eper legyen. De persze nagyon jó megoldás lehet pl. szilárdabbra csinálni a tölteléket (több fehércsokival), és úgy csokizni, majd beforgatni. Csak én ki akartam próbálni ezeket a csokihüvelyeket :)

Katuci, megoldjuk :) De látom, nálad is eperszezon van, cserélhetünk is ;)

Unknown írta...

Ez nagyon fincsi lehet full eper :) Imádnám :)

BirgánAndi írta...

Még egy gyakorlati kérdés. Mi lesz a lio eperrel, ott kívül, ha áll a levegőn, mondjuk 1-2 napig, amíg nem fogy el? Felpuhul?

Még nem mertem kibontani az enyémet, féltett kincsként őrzöm, tartogatom egy különleges bonbonhoz.

Kati írta...

Hát nem csodálom, hogy családi kedvenc lett:)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, tuti, hogy imádnád :)) Érdemes kipróbálni!

Andi: ha kicsit felpuhul, az nem ront az ízén semmit! Ha belegondolsz, amikor pl. töltelékbe keverjük, akkor is érintkezik a töltelék nedvességével. Ráadásul ha beforgatáshoz használod, ledarálod/aprítod, úgy meg szerintem állagában ugyanolyan frissen, mint egy-két naposan. Igazából ez nem úgy ropog a zacskóból kivéve sem, mint egy burgonyaszirom, hanem inkább olyan szivacsosan ropogós. Huhh, nehéz dolog ezt így körbeírni, de a lényegi válaszom, hogy semmi baja nem lesz egy-két nappal később sem :)))

Kati, köszi :))) Azt hiszem, majd fogok újrázni is, főleg ha eperszezon lesz :)

Nelli írta...

Jaj Istenem!Így képen is látszik, hogy mennyire finom lehet!Engem most ez nagyon csábít!:)Anditól kapott epremnek ez lesz a végzete szerintem.:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, szerintem jó végzet lenne az epreidnek mindenképpen... :))

BirgánAndi írta...

Köszi Zsuzsi, a kimerítő választ :))

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, nincs mit :))

Erika írta...

Ez pont olyan, mint amit Nekem találtál volna ki!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, tényleg, ezt neked muszáj kipróbálni :)))