2012. január 9.

Passiógyümölcsös karamella



Nagy újdonságot nem mondok azzal, hogy imádom a karamellát minden ízben és formában, így a karácsonyi bonbonválogatásomba is bekerült egy új darab: a málnás, sütőtökös és narancsos-fahéjas karamella után kipróbáltam a passiógyümölcsös karamellát. Egyszerűen fantasztikus lett: hihetetlen intenzív ízű marad a passió, de közben érződik a karamella...
Pici újítás, hogy most nem szögletes krémeskeretbe öntöttem a masszát, hanem szilikonformába adagoltam, így cuki rózsa formájú karamellákat kaptam, plusz a kockára vágással sem kellett vergődni.

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 6 dkg passiógyümölcs-püré (nekem 4 db passiógyümölcsből jött össze)
- fél dl habtejszín
- 7 dkg semlegesebb ízű méz
- 7,5 dkg cukor
- fél dkg vaj



A passiógyümölcsök húsát aprítógépbe szedem, pürésítem, majd szitán átpasszírozom. Az így kapott pürét összekeverem a tejszínnel. A mézet egy edényben elkezdem melegíteni, de nem várom meg, hogy forrni kezdjen. Hozzáadom a cukrot, és megvárom, hogy karamellizálódjon. Ekkor hozzáöntöm a passiópüré és a tejszín keverékét óvatosan, mert a hőmérsékletkülönbség miatt fröcsöghet. Ezután alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett egészen sűrűre főzöm a masszát. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 120 fokig kell melegíteni a karamellt. Ennek hiányában akkor jó, ha már látszik a lábas alja keverés közben, illetve ha hideg vízbe cseppentjük, akkor egyből leszáll összeállva a pohár aljára, nem porlik szét. Ellenőrizhetjük az állagot még úgy is, hogy egy kis cseppnyit kistányéron mélyhűtőbe teszünk, majd pár perc múlva megnézzük, kellően szilárd-e. Ezt az állapotot kb. 20 perc főzés után érhetjük el. Ekkor leveszem a tűzről, és belekeverem a vajat.
A masszát egy szilikonforma mélyedéseibe töltöm (sietni kell, mert dermed), és megvárom, hogy megdermedjen. Celofánba csomagolva különleges ajándék a karamella rajongóinak.

Tipp: Természetesen négyszögletes edénybe vagy krémeskeretbe is önthetjük, majd kockákra vágjuk. Csokiba is márthatjuk.

4 megjegyzés :

Unknown írta...

Annyira jól néz ki :) Karamella minden mennyiségben jöhet :)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm szépen! A karamella nekem is nagy kedvencem :))

Vea írta...

Kedves Zsuzsi!
Azt szeretném kérdezni, hogy végül milyen állaga lesz? Tehát inkább puha, vagy omlós, vagy milyen?
Köszi, Éva

Praliné Zsuzsi írta...

Éva, nem omlós, hanem puha-nyúlós lesz az állaga. Ha betartod a hőfokot (max. 120 fok), akkor fogkitépős sem lesz!