2011. december 13.

Narancsos-fahéjas karamella



Imádom a karamellát, különösen az ízesített verziók izgalmasak: csináltam már eddig málnást és sütőtökös-mézeskalácsfűszerest. Most egy igazi karácsonyi karamellát hoztam: narancslével készült, és fahéjjal fűszereztem. Nagyszerű gasztroajándék lehet akár becsokizva, akár csak csupaszon. Vékony hasábokra vagdosva és csokizva pedig különleges házi szaloncukor is készülhet belőle. A recept eredetileg a Kifőztük decemberi számában jelent meg.




Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
- 6,5 dkg narancspüré (frissen facsart narancslé a hússal együtt)
- fél dl habtejszín
- 7 dkg semlegesebb ízű méz
- 7,5 dkg cukor
- fahéj ízlés szerint
- 1 bionarancs héja
- fél dkg vaj


A narancspürét összekeverjük a tejszínnel. A mézt egy edényben elkezdjük melegíteni, de nem várjuk meg, hogy forrni kezdjen. Hozzáadjuk a cukrot, és megvárjuk, hogy karamellizálódjon. Ekkor hozzáöntjük a narancspüré és a tejszín keverékét óvatosan, mert a hőmérsékletkülönbség miatt fröcsöghet. Ízesítjük fahéjjal és a biocitrom lereszelt héjával, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett egészen sűrűre főzzük a masszát. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 120 fokig kell melegíteni a karamellt. Ennek hiányában akkor jó, ha már látszik a lábas alja keverés közben, illetve ha hideg vízbe cseppentjük, akkor egyből leszáll összeállva a pohár aljára, nem porlik szét. Ellenőrizhetjük az állagot még úgy is, hogy egy kis cseppnyit kistányéron hűtőbe teszünk, majd pár perc múlva megnézzük, kellően szilárd-e. Ezt az állapotot kb. 20 perc főzés után érhetjük el. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt lapos edénybe vagy krémeskeretbe (10x10 cm) töltjük, és megvárjuk, hogy megdermedjen. Végül olvasztott vajjal vékonyan bekent késsel felkockázzuk. Celofánba csomagolva különleges ajándék a karamella rajongóinak.

Tipp: A karamellakockákat bevonhatjuk olvasztott étcsokoládéval, amit díszíthetünk fehér vagy színes csokoládéval húzott csíkokkal. Én narancsízű-narancsszínű csokicsíkokkal díszítettem.

15 megjegyzés :

Gesztenye receptjei írta...

Ilyen nincs, én is pont most tettem fel a Kifőztükben megjelent egyik bonbonomat:-))) Mindig egyet gondolunk:-))
Volt fél órám, mert megyek előadást tartani és gondoltam hasznosan eltöltöm.
Nagyon szuper, már az újságban is láttm:-))

Unknown írta...

Megint egy különlegesség, nagyon finom lehet :)

Névtelen írta...

Narancspüré helyett narancslekvárt is lehet használni?
Ibolya

Pozsgainé Ernszt Ancsa írta...

Ezt még én is meg tudom csinálni szerintem ajándéknak karácsonyra,egyszerűnek tűnik, talán nem fogom elrontani:-)

hekvanc írta...

Jaj ez nagyon finom, szinte érzem az illatokat!

Petra írta...

Szuper megint! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, igen, ez vicces :))

Vikvi, köszönöm szépen!

Ibolya: én úgy csinálnám, hogy narancslekvárból csak olyan 3-4 dekát tennék bele, és plusz tejszínnel hígítanám 6,5 dekára (amennyit narancslére ír a recept).

Ancsa, száz százalékosan biztos vagyok benne, hogy szuperül meg fogod csinálni! Csak a teszteket kell elvégezni, és akkor kiderdül, jó-e már a karamella állaga.

Vanca, köszönöm, tényleg olyan "instant karácsony"-illatú :)))

Petra, nagyon szépen köszönöm!

Nelli írta...

Hűűűű, de finom lehet!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm szépen, tényleg az! :)

Harangi Anna írta...

Húúú! Nagyon szép!!És milyen finom lehet...:)

Praliné Zsuzsi írta...

Harangocska, köszönöm!!! Érdemes kipróbálni!

mesi85 írta...

Kedves Erinacea,a tejkaramellem annyira kemény lett hogy nem tudom elvàgni sem.Hogyan tudnám máskor olyan igazán finom puhára és krémesre készìteni?

Praliné Zsuzsi írta...

Mesi, ha kemény lett a karamell, az mindenképp azt jelenti, hogy túl sok ideig főzted. Hőmérő nélkül a megfelelő főzési időt nehéz pontosan belőni, ezért ajánlom hozzá a maghőmérő használatát, ha biztosra akarsz menni: olyan 118, max. 120 fokig kell főzni.

mesi85 írta...

hm..mértem és 110-et mutatott. Akkor ezzel ha jòl értem már nem tehetek semmit? Az sem segìt ha melegìtem?

Praliné Zsuzsi írta...

Hát pedig 110 fokig főzve olyan krém-állagú szokott lenni ez a karamell, ami a receptben szerepel. Nyilván valamennyi tejszínnel vissza lehetne olvasztani-melegíteni a karamellt, de azt már nehéz akkor megmondani látatlanban, meddig kéne újra főzni a pont jó állaghoz.