2011. december 16.

Kókuszos szaloncukor és Bounty-szelet (xilittel)



Van egy kedvenc kókuszkrém-recept, ami már többször is bevált nekem bonbonoknál, először tavaly karácsonykor vetettem be. Ebből nagyszerű szaloncukrokat lehet készíteni, de bonbonba is tölthetjük. Ha pedig van csokiszeletes polikarbonátformánk, akkor Bounty-hasonmást is csinálhatunk - bár szerintem jobb, mint az eredeti! Ezúttal nem cukrot, hanem xilitet használtam, így sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz a kókuszkrém, de ugyanolyan finom.


Hozzávalók a kókuszkrémhez:
- 5dkg kókuszreszelék
- 3 dkg xilit (vagy 4 dkg cukor)
- fél vaníliarúd magjai
- 125 ml tejszín

A tejszínt a vaníliarúd magjaival megmelegítem, majd hozzáadom a xilitet (cukrot) és a kókuszreszeléket, és addig főzöm alacsony lángon, míg a massza besűrűsödik, és keverésnél elválik az edény falától. Hűlni hagyom.

Szaloncukor




Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 1 adag kókuszkrém
- 15 dkg étcsokoládé

A kihűlt kókuszkrémből szaloncukrokat formázok, majd ezeket sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatva egy szűk órára a mélyhűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen bevonni.

Bevonásra várva


Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd megmártom benne egy villa segítségével a kókuszos hurkácskákat (jó kis képzavar, mi?). Miután a csokiréteg megszilárdult, gusztán becsomagolom a szaloncukrokat.
(A fehér cakkos csomagolót tavaly Bécsben vettem, szinte minden karácsonyi vásárban kapható, de selyempapírból, magunk is elkészíthetjük  - jó kis türelemjáték adventre :) A csillogós csomagoló kapható a Food-Pack Kft.-nél, illetve a Gasztroshopban, de ezüst színben alufóliából is elkészíthetjük.)



Bounty-szelet




Hozzávalók kb. 5 szelethez:
- 1 adag kókuszkrém
- 20 dkg tejcsokoládé

A tejcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt a csokiszelet formámban. (Természetesen bonbonnak is készíthetjük más polikarbonát vagy szilikon formában.) Ha a csoki megszilárdult, betöltöm a kókuszkrémet, majd kis időre hűtőbe teszem a formát.
A tejcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a csokiszeleteket. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a formából.


26 megjegyzés :

Harangi Anna írta...

KÖSZÖNÖM!! Ez most nagyon jól jött nekem, ugyanis már egy hete beterveztem erre a hétvégére a kókuszos szaloncukor gyártást!:) Mivel nem volt konkrét receptem, gondoltam, biztos jó lesz, ha tejcsoki ganache-hoz kókuszt keverek, de így elkészíthetem ezzel a recepttel!:) A család figyelmeztetett is, hogy egyből két adaghoz vegyek hozzávalót.:)

bbogi írta...

Köszönöm a receptet!!!
Én is ezt szerettem volna hétvégén készíteni, most akartam volna receptet keresni, de azt hiszem megelőztél. Biztosan ki fogom próbálni.

Praliné Zsuzsi írta...

Nahát, Harangocska és Bogi, de örülök hogy így eltaláltam!!! Jó szaloncukrozást nektek :)

Harangi Anna írta...

Hát nekem meg volt a jókedv, az eredménnyel azonban csak ízben vagyok elégedett. Most kaptam egy mártóvillakészletet, és azzal csináltam őket. Mikor becsokizódtak, ráraktam őket a mellékelt rácsra, de később odadermedtek, így csak úgy lehetett leszedni őket, hogy az aljuk leszakadt...Utána meg nem lett elég a csoki, így a maradékot kókuszreszelékbe forgattam. Így ajándékozni nem lehet őket, (aminek itthon nagyon örülnek), de nagyon finomak!:) Majd kipróbálom őket bonbon formában is!:D

Mézigörl írta...

Úhh, nagyon jó. Viszem is!

Praliné Zsuzsi írta...

Harangocska, nagyon sajnálom!!!! Sajnos nem írtam külön, de én mindig sütőpapírra teszem dermedni a csokizott bonbonokat/szaloncukikat. Egyszer én is ugyanígy jártam a ráccsal, ezóta csinálom mindig sütőpapírral. Azért örülök, hogy finom legalább! A rácsot csak a frissen becsokizott folyók hengergetésére használom, ha borzas burkot szeretnék.

Mézigörl, remélem, ízleni fog!

Harangi Anna írta...

Köszi, legközelebb így fogom!:)

Turák Kinga írta...

ez nagyon jó, kár, h már időm semmi!
Melóhelyen eltöltött üres járat most nagyon idegesít, mert annyi minden mást is tudnék csinálni, otthon....

Praliné Zsuzsi írta...

Kinga, ismerős az érzés, én is ezerféle dolgot sütnék-bonbonoznék még! De a recept nem csak karácsonykor jöhet jól, kis gombócnak lehet enni máskor is! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Harangocska, oké! Én pont tavaly jártam így a málnás szaloncukromnál, frankón ráragadt az új rácsomra :( Azóta sütőpapír!

Revanna írta...

Imádom a kókuszos szaloncukrot, úgyhogy du. ki is próbálom! :)

Nincs vmi tipped hogyan tudnék sport csokira emlékeztető (rumos-kakaós) szaloncukrot készíteni? Azt is úgy szeretem, de már évek óta nem tudtam igazán finomat venni.. :( Gondoltam idén elkészítem, de egyelőre nem találtam használható receptet sehol..

Egyébként a tejszín miatt hűtőben kell tárolni majd a kész szaloncukrokat?

Praliné Zsuzsi írta...

Revanna, remélem, ízleni fog a szaloncukor! Sport csokira emlékeztető ízű bonbont szerintem egy egyszerű étcsoki-ganache-ból csinálnék (3-4 kanál tejszín + 5-6 deka étcsoki), amit rummal (esetleg rumaromával, ha gyerekeknek lesz) ízesítenék.

Revanna írta...

Hajnali 2-kor lettem kész a szaloncukrokkal és nagyon megérte!!! Köszi a receptet, beleszerelmesedtem a szaloncukrokba :)

A rumos-kakaósat úgy készítettem, ahogy mondtad, tejszín és étcsoki. Viszont túl tömény volt nekem, úgyhogy tettem bele még darált háztartási kekszet (a keksztekercs miatt épp kéznél volt) és egy kis cukrot is. Finom lett ez is, bár úgy érzem, hogy még nem az igazi, majd alakítok még rajta :)

És a csomagolás is sztem remek lett! :)
Ha szabad reklámozni, akkor mutatnék pár képet:
http://renii.hu/szaloncukor

fa írta...

Ez egyszerűen szuper!!!:))) az íze sokkal jobb, mint a boltinak. már csak a csokimázat kéne eltalálni, mert amint megfogom a fele az ujjamon marad, pedig már rendesen meg van dermedve.:(

Praliné Zsuzsi írta...

fa, örülök, hogy ízlik! A csokiburoknál a lényeg, hogy temperálni kell a csokoládét, különben olvadozik szobahőn. Ezt a posztot nézd meg nagyon alaposan és eszerint próbáld meg: http://www.pralineparadicsom.hu/2010/11/csokolade-temperalasa.html

fa írta...

Köszönöm,vettem ilyen hőmérőt, melegítettem, hűtöttem, kavartam és hihetetlen, de tényleg működik :)))
akárhogy fogdosom a csokit, nem olvad el :) igaz, még csak a csokikorongokat csináltam meg, de ha ott működött menni fog ez a szaloncukroknál is:) Köszi még egyszer!

Praliné Zsuzsi írta...

Fa, hát nincs mit, ilyen csodálatos dolog ez a kémia :))

Tündi írta...

Szia!
Azt meg tudod nekem mondani, hogy meddig áll el az így készített szaloncukor? Ma szeretném megcsinálni, de félek, hogy a tejszín miatt nem túl sokáig jó!
Előre is köszönöm a választ! :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Tündi, mivel tejszín és vaj van benne, szobahőn max. 2-3 napig áll el, hűtőben azért szerintem másfél-két hétig is akár.

Tündi írta...

Szia Zsuzsi! Köszi a gyors választ! Akkor hűtőben fogom tartani :) Most lett kész a kókuszkrém, épp hűl, én kókusztejszínt használtam sima helyett és mennyei az íze! Köszönöm!

Névtelen írta...

szia, megcsináltam és nagyon finom. A szaloncukor tökéletesen sikerült, a másik adagot szilikon formába tettem, de sajnos összetöredezett a csokibevonat. Vastagon volt a csoki, lehet a kókuszos tölteléket jobban bele kell nyomkodni, mert nekem némelyik szétmorzsálódott. Vagy esetleg olajozzam ki a szilikonformát?

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! A szilikon formát semmiképp se olajozd ki! Ha bereped a bonbonok teteje, az ált. azért van szilikon formánál, mert túl vékony a burok, és nem bírja el a csoki a finom nyomást.

Ancsa írta...

Kedves Praliné Zsuzsi!
A múlt héten mamának csináltam egy adagot, az nagyon szuperül sikerült. a mai viszont nem igazán. Ugyanabból az alapanyagból van pedig minden, mégis a kókuszos krém száraz és morzsálódós lett. nincs valami tipped, mit csinálhattam rosszul? a másik gond most a bevonatos dolog volt. annyit tudni kell hogy én nem tudok temperálni így a klasszikus gőz felett olvasztós majd mártogatós módon készítem a bevonatot de most az is olyan hamar megdermedt, vagyis kivilágosodott a színe és nem tudtam vele szépen dolgozni. szerencsére itthoni fogyasztásra készült úgyhogy nem vészes a helyzet, de bosszantó picit. Viszont nagyon jók a receptek egyébként. köszönjük ezt a kiváló oldalt, tényleg!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Anikó, azt látatlanban sajnos nem tudom megmondani, miért lett a második adag morzsálódós, talán túl száraz volt a kókuszreszelék, vagy hosszabb ideig lett főzve. Ha a csoki kivilágosodik, az sajnos a temperálás hiánya miatt fordul elő.

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi!

Azt szeretném kérdezni, hogy ez az összefőzés körülbelül mennyi ideig tart? Tudom, hogy ez nagyon alapanyagfüggő is, de hogy ez 5-10 perc vagy fél-1 óra? Nekem már kezdetben elég sűrű volt az egész, olyat pedig nem tapasztaltam, hogy megváltozott volna a szerkezete a "masszának", például nem vált el az edény falától.
Valamint az egyik kommentben azt írod, hogy vaj van benne, de se az összetevők között, se a leírásban nem szerepel vaj...
Most körülbelül 1,5-2 órája pihen, száraznak éppen nem mondanám, de nem is tudok belőle gyúrni semmit se (pláne bármire bökve csokiba mártani), mert morzsálódós nekem is, de az igazat megvallva amúgy is szkeptikus voltam, hiszen semmi olyan nincs a receptben, ami egyáltalán összetartaná a kókusszemeket. Én most az apróbbszemű kókuszreszeléket választottam. (csak sajnálnám kidobni azért, mert a vanília nem túl olcsó dolog :( )
Esetleg lehet azt tudni, hogy te milyen alapanyagokból csináltad?

Köszönöm a válaszokat,
Vica

Praliné Zsuzsi írta...

Vica, az összefőzés emlékeim szerint nem tartott sokáig, inkább olyan 5 perc lehetett. Vaj eredetileg nincs benne, de kb. 20 grammnyit lehetne hozzáadni, attól könnyebben összeáll, az biztos. Sajnos már nem tudnám négy év távlatából megmondani, én miből csináltam anno (mondjuk akkor éppen Németországban éltem még), de nyilván az fontos tényező, hogy mennyire száraz/zsíros a kókuszreszelék, amit használsz. Az egészet újramelegítve, plusz fehér csoki hozzáadásával lehet javítani massza állagát.