2011. december 20.

Mákos bonbon két változatban: citrommal és meggyel



A mák nemcsak a bejgliben kaphat helyet karácsonykor, de izgalmas pralinékat is készíthetünk belőle citrommal, illetve meggyel kombinálva. Ez a két recept a Kifőztük Karácsony különszában jelent meg. Ezúton is köszönöm mindazoknak, akik adományukkal segítették a támogatott gyermekotthonokat!

Citromos-mákos praliné



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 70 ml tejszín
- 4 kávéskanál citromlé
- 2 biocitrom héja
- 4 csapott evőkanál darált mák
- 15 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
- ehető csillámpor a díszítéshez (elhagyható)

A tejszínt forráspontig melegítjük, majd beleszórjuk az apró darabokra vágott fehér csokoládét, és addig keverjük, míg a csokoládé elolvad. A masszához hozzákeverjük a citromlét, a reszelt citromhéjat és a darált mákot, majd hűtőbe téve kb. két óra alatt kihűtjük.
A hideg, jól formázható masszából kézzel kis golyókat formázunk, majd a kézmelegtől megmelegedett gombócokat ismét hűtőben pihentetjük. Majd megolvasztjuk és temperáljuk az étcsokoládét, és egyenként megmártjuk benne a golyókat. Sütőpapírra tesszük, míg a csokoládé visszaszilárdul. Díszíthetjük ehető csillámporral, citromhéjcsíkokkal vagy mákszemekkel.



Tipp: A masszából szaloncukrokat is formázhatunk.

Meggyes-mákos praliné



Hozzávalók 16 darabhoz:
- 10 dkg marcipán
- 2 evőkanál darált mák
- 2 teáskanál tejszín
- 2 evőkanál keményebb meggylekvár
- 15 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
- csokifólia a díszítéshez (elhagyható)



A marcipánt 3 mm vastagra nyújtjuk, és késsel két, 10 x 10 cm-es lapot vágunk ki belőle. A mákot a tejszínnel összekeverjük, majd egyenletesen eloszlatjuk az egyik marcipánlapon. A mákréteg tetejére meggylekvárt kenünk. A lekvárra ráfektetjük a másik marcipánlapot, és óvatosan rányomjuk. A töltött marcipánlapokat egy órára mélyhűtőbe tesszük, majd fűrészes késsel 16 kockára vágjuk vigyázva, hogy ne nyomjuk össze a rétegeket. A kockákat érdemes újabb fél órára mélyhűtőbe tenni. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, majd egy villa segítségével egyenként megmártjuk benne a kockákat. Az előre méretre vágott csokifóliát a csokoládébevonat megdermedése előtt a kockákra simítjuk, majd ha a bevonat megszilárdult, eltávolítjuk.

Tipp: Díszíthetjük olvasztott fehércsokoládéval húzott csíkokkal vagy aszalt meggyszemekkel is.

9 megjegyzés :

Turák Kinga írta...

húúú, ehhez fel tudom használni a vörösboros meggyet és a fóliákat is! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Akkor ez isteni jel, hogy ki kell próbálnod! :))

Csirli írta...

Hm. Az a szerencseje az alapmasszanak (citromos-makos), hogy el kell mennem itthonrol! Egy kanalnyi sem maradna belole 2 ora mulva :D Kosziiii!

Praliné Zsuzsi írta...

De jóóóóóóóóó! Nincs mit, örülök, hogy ízlik!! :)

Katucikonyha, írta...

Hú, bejgli helyett bevállalnám!

Csirli írta...

El is fogyott pikkpakk:) naranccsal milyen lehet? Nincs itthon tobb citromhej:)

Praliné Zsuzsi írta...

Csirli, szerintem nagyon finom lesz naranccsal is :))

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi! Szobahőmérsékleten eltarthatóak vagy csak hűtőben? Üdv. Anita

lucifer1413 írta...

coinbase pro login - is a trading system for particular investors as well as additionally crypto enthusiasts. It supplies safe and also easy methods to get, use, and trade digital possessions online immediately throughout different trading pairs. With the help of the Coinbase Pro login account, you can watch on the marketplace, view trading history, display, and track open orders track the number of profiles at once, as well as extra.

coinbase pro login |
coinbase pro login |
coinbase pro login |
coinbase pro login