A mák nemcsak a bejgliben kaphat helyet karácsonykor, de izgalmas pralinékat is készíthetünk belőle citrommal, illetve meggyel kombinálva. Ez a két recept a Kifőztük Karácsony különszában jelent meg. Ezúton is köszönöm mindazoknak, akik adományukkal segítették a támogatott gyermekotthonokat!
Citromos-mákos praliné
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 70 ml tejszín
- 4 kávéskanál citromlé
- 2 biocitrom héja
- 4 csapott evőkanál darált mák
- 15 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
- ehető csillámpor a díszítéshez (elhagyható)
A tejszínt forráspontig melegítjük, majd beleszórjuk az apró darabokra vágott fehér csokoládét, és addig keverjük, míg a csokoládé elolvad. A masszához hozzákeverjük a citromlét, a reszelt citromhéjat és a darált mákot, majd hűtőbe téve kb. két óra alatt kihűtjük.
A hideg, jól formázható masszából kézzel kis golyókat formázunk, majd a kézmelegtől megmelegedett gombócokat ismét hűtőben pihentetjük. Majd megolvasztjuk és temperáljuk az étcsokoládét, és egyenként megmártjuk benne a golyókat. Sütőpapírra tesszük, míg a csokoládé visszaszilárdul. Díszíthetjük ehető csillámporral, citromhéjcsíkokkal vagy mákszemekkel.
Tipp: A masszából szaloncukrokat is formázhatunk.
Meggyes-mákos praliné
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 10 dkg marcipán
- 2 evőkanál darált mák
- 2 teáskanál tejszín
- 2 evőkanál keményebb meggylekvár
- 15 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
- csokifólia a díszítéshez (elhagyható)
A marcipánt 3 mm vastagra nyújtjuk, és késsel két, 10 x 10 cm-es lapot vágunk ki belőle. A mákot a tejszínnel összekeverjük, majd egyenletesen eloszlatjuk az egyik marcipánlapon. A mákréteg tetejére meggylekvárt kenünk. A lekvárra ráfektetjük a másik marcipánlapot, és óvatosan rányomjuk. A töltött marcipánlapokat egy órára mélyhűtőbe tesszük, majd fűrészes késsel 16 kockára vágjuk vigyázva, hogy ne nyomjuk össze a rétegeket. A kockákat érdemes újabb fél órára mélyhűtőbe tenni. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, majd egy villa segítségével egyenként megmártjuk benne a kockákat. Az előre méretre vágott csokifóliát a csokoládébevonat megdermedése előtt a kockákra simítjuk, majd ha a bevonat megszilárdult, eltávolítjuk.
Tipp: Díszíthetjük olvasztott fehércsokoládéval húzott csíkokkal vagy aszalt meggyszemekkel is.
8 megjegyzés :
húúú, ehhez fel tudom használni a vörösboros meggyet és a fóliákat is! :)
Akkor ez isteni jel, hogy ki kell próbálnod! :))
Hm. Az a szerencseje az alapmasszanak (citromos-makos), hogy el kell mennem itthonrol! Egy kanalnyi sem maradna belole 2 ora mulva :D Kosziiii!
De jóóóóóóóóó! Nincs mit, örülök, hogy ízlik!! :)
Hú, bejgli helyett bevállalnám!
El is fogyott pikkpakk:) naranccsal milyen lehet? Nincs itthon tobb citromhej:)
Csirli, szerintem nagyon finom lesz naranccsal is :))
Kedves Zsuzsi! Szobahőmérsékleten eltarthatóak vagy csak hűtőben? Üdv. Anita
Megjegyzés küldése