2011. december 22.

Narancsos karamellás-mézeskalácsos praliné


Igazi karácsonyi bonbon: egy réteg fahéjas-narancsos karamellakrém és egy réteg mézeskalácsfűszeres étcsokiganache. A Kifőztük decemberi számában jelent meg eredetileg, de ma is készítettem egy újabb adagot, annyira nagy sikere volt!

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Narancsos karamellakrém:
- 3 evőkanál habtejszín
Mézeskalácsos étcsokiganache:
- 6 dkg étcsokoládé
- 1/2 dl habtejszín
- 1 kávéskanál vaj
- 1/2 kávéskanál mézeskalács fűszer
Csokiburok:
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 dkg narancssárga csokilencse (el is hagyható vagy fehér csokival helyettesíthető)


Először a töltelékeket készítjük el. A narancsos karamellkrémhez a narancsos-fahéjas karamellakockákat (elkészítésük itt olvasgató) a tejszínnel felolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni. A mézeskalácsos étcsokoládéganache-hoz a tejszínt megmelegítjük, majd hozzáadjuk az apró darabokra tört étcsokoládét, és addig keverjük, míg egynemű masszát nem kapunk. Ekkor hozzákeverjük a vajat és a mézeskalácsfűszert. Hűlni hagyjuk.

A csokiburokhoz először a narancssárga csokilencséket olvasztjuk fel és temperáljuk, majd habzsák vagy egy kivágott nejlonzsák segítségével vékony csíkokat húzunk az olvasztott csokival szilikon vagy polikarbonát bonbonformában. A mélyedések közeiről egy habkártya vagy spakli segítségével lehúzzuk a felesleges csokoládét. Megvárjuk, míg a csokoládécsíkok szobahőmérsékleten megszilárdulnak.
Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, majd kiöntjük vele a szilikon vagy polikarbonát bonbonforma mélyedéseit, és elkészítjük a csokihüvelyt. Majd a formát hűtőbe tesszük, míg a csokoládé megszilárdul.
A kicsokizott mélyedéseket kb. egyharmadukig megtöltjük a karamellakrémmel, majd erre egy habzsák segítségével ráadagoljuk a mézeskalácsos csokiganache-t, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát rövid időre hűtőbe tesszük.
Az étcsokoládé maradékát újratemperáljuk, majd lezárjuk vele a megtöltött mélyedéseket. A felesleges csokit ismét habkártyával húzzuk le. A formát kb. egy órára hűtőbe tesszük, majd kifordítjuk a kész bonbonokat.


8 megjegyzés :

Katucikonyha, írta...

Hű, de nagyon karácsonyi! Nagyon szépek, de jó, hogy írtad, hogyan lehet ezt a fajta díszítést csinálni, ki fogom próbálni mindenképp! :-)

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi!
Segítséget szeretnék kérni. Talán tudod, hogy kinél jelent meg nemrégiben egy struktúr (dekor?) lapos bonbon. Valahol olvastam, elmentettem, de nem találom. Viszont kaptam az Ázsia bt-nél olcsón gyönyörű lapot, és szeretném kipróbálni, de kellene hozzá a munkamenet leírása.
Sajnos guglival sem találom...
Kellemes ünnepeket kívánok neked:
egy hűséges olvasód

Petra írta...

Gyönyörű! Boldog Karácsonyt Kívánok nektek! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Katuci, majd megnézem, milyen lett nálad a csíkozós díszítés!

Kedves névtelen olvasó, sajnos nem tudom pontosan, mire gondolsz :( Esetleg olyan dombormintás fóliára, ami a domború mintát átviszi a csokira? Vianne csinált ilyennel szaloncukrot itt: http://levendulaescsokolade.blogspot.com/2011/12/rozsalikoros-malnas-szaloncukor.html. Neked is kellemes ünnepeket!

Petra, köszönöm! Neked is békés, boldog ünnepeket kívánok!

Névtelen írta...

Igen, közben én is megtaláltam. De köszi a keresést! :)

Gizi írta...

Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!

A bonbonjaid pedig mind csodálatosak, nagyon ügyes vagy, csakis gratulálni tudok!!:)

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon sok szeretettel kívánok, békés, boldog meghitt karácsonyi ünnepeket!

Praliné Zsuzsi írta...

Gizi, Gesztenye, nagyon köszönöm, nektek is meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok!