2011. december 15.

Mogyorónugátos forrócsoki-pálcák


A háttérben jobbra a felespoharak, amiben készítettem

Szélsebesen söpört végig a gasztroblogokon mostanság a legújabb gasztrovírus: a saját készítésű forrócsoki-pálcák. Én is több helyen találkoztam már velük (pl. itt, itt és itt), így ideje volt, hogy magam is megpróbáljam. Először étcsokiból készült egy próbaverzió különféle fűszerezéssel a csokicsészékhez használt kapszlikban. Ez a méret azonban kicsinek bizonyult, olyan forrócsokit szerettem volna, amit simán bele lehet dobni egy kétdecis bögrényi forró tejbe. Így műanyag felespoharakat használtam a csoki kiöntéséhez: ez a méret már tökéletes, így kb. 4 dkg-os forrócsoki-adagokat kapunk. Én merev felespoharakat vettem, ehhez mindenképpen temperálni kell a csokit, hogy kijöjjön a formából, de a puhább, csíkos fehér színű poharakat szerintem könnyebben le lehet hámozni.
Az ízesítés persze ízlés kérdése: én most mogyorónugátot olvasztottam a csokihoz, és mézeskalács-fűszerrel turbóztam fel. Isteni lett!

Hozzávalók 3 pálcához:
- 3 dkg mogyorónugát
- 6 dkg étcsokoládé
- 3 dkg tejcsokoládé (Milka Noisette)
- mézeskalács fűszer (még tonkababbal is biztos ki fogom próbálni!)

Eszközök:
- 3 db felespohár
- 3 db gyógyszertári spatula


A csokikat és a nugátot megolvasztom, belekeverem a fűszert, majd jön a temperálás: először 28 fokra hűtöttem, majd olyan 30 fokra melegítettem vissza. A masszát a három felespohárba adagolom, majd ha a csokis massza dermedni kezd, beleszúrom a pálcákat. Hűtőbe teszem, míg a csoki teljesen visszadermed. Mielőtt kivenném, fél-egy órára mélyhűtőbe teszem, biztos ami biztos. Szép celofánba csomagolom, és mehet a fa alá.

Felhasználás:
2 dl forró tejbe egy pálcát teszek, majd 1-2 percet várok. Utána felkavarom a pálcával. Ha van picike habverő vagy tejhabosító, akkor azt is bevetem.

13 megjegyzés :

Unknown írta...

Nagyon klassz :) Tudnék ilyet kortyolgatni itthon a kandalló előtt. Hááát azt hiszem fogok is :)

Harangi Anna írta...

Jól jön ez a recept, megvan az egyik barátnőm karácsonyi ajándéka!:) Jól néz ki nagyon!!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, nagyon gyorsan megvan, úgyhogy hajrá!

Harangocska, ennek örülök!

Emma írta...

Ötletem van. Úgy fogom megcsinálni, hogy belepottyantok a még folyékony csokiba előző nap konyakba áztatott, aszalt meggyet. És akkor a hörpölgetés után lehet még egy kicsit élvezkedni :)

k.ancsi írta...

Kedves Zsuzsi!
A narancsos verziót szeretném kipróbálni, de nem kaptam narancsolajat. Helyette viszont vettem őrölt narancshéjat. Szerinted azzal is működik?
Ja és csak egy dl-es pohárkát kaptam :(
Köszönöm!
Üdv:
Ancsi

Praliné Zsuzsi írta...

Ancsi, sajnos az őrölt narancshéj egyáltalán nem szokott olyan intenzív lenni, mint a narancsolaj :( Esetleg tegyél egy adaggal próbát, milyen lesz!

Móni írta...

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szuper a recept, ki fogom próbálni!
Üvegpohárral nem lehet elkészíteni?

Praliné Zsuzsi írta...

Móni, én nem próbáltam még üvegpohárral, de valaki nemrég a blog Facebook-oldalán írta, hogy ő azzal csinálta, tehát azzal is működnie kell :)

Móni írta...

Köszönöm. Kipróbáltam, de nekem sajnos nem akart kijönni az üvegpohárból :(. Szerencsére csak egyet próbáltam így. De szilikonformában viszont tökéletes lett! Nagyon jó, ötletes recept! Örülök, hogy megtaláltam!!!
Üdv,
Móni

Praliné Zsuzsi írta...

Móni, nyilván üvegpohárból (meg az általam használt merev műanyagpohárból is) csak akkor jön ki, ha tökéletesen van temperálva a csoki :)Ha van hozzá jó szilikonformád, persze az is tökéletesen jó, nekem a sima bonbonformák erre a célra kicsinek tűntek :)

Móni írta...

Igen, tavaly kaptam egy 18 db-os szilikon mini kuglófformát, és eddig nem tudtam mire használni :)

Névtelen írta...

Mogyoró nugátról még nem hallottam... hol tudnék beszerezni és hogy néz ki? :) köszönöm!

Praliné Zsuzsi írta...

Mogyorónugát az adventi időszakban szokott lenni a német hiperekben (Aldi, Lidl), illetve az Ázsia Bt.-ben van még. De helyette lehet pl. ilyen 100%-os mogyorópasztát is használni: http://donumterrae.hu/termekek/mogyorokrem/ (delikáteszekben szokott lenni).