2011. december 27.

Karácsony a Praliné Paradicsomban



 Idén szerencsére körülbelül két teljes napom jutott a karácsonyi bonbonkészítésre. Kellett is, mert legalább tíz doboznyi bonbonválogatást csomagoltam be ajándéknak, és hát ugye az ünnepi asztalra is maradnia kellett.Összesen tízféle bonbon készült, ebből az egyik tortadísz lett a karácsonyi Eszterházy-tortámon. Mutatom, hogy mik készültek, de néhányról külön posztot is tervezek majd. (És az aggódók kedvéért: nem csak bonbont ettünk karácsonykor, mondjuk a két napos maratoni bonbonprojektem után nem is bírtam enni egy darabig :D)




 
Passiógyümölcsös karamella
 (lesz róla poszt)




Passiógyümölcsös fehércsokiganache-sal töltött bonbon
 Az itt leírt passiógyümölcsös ganache receptjét használtam, de most kész étcsoki-bonbonhüvelybe töltöttem (még Tübingenben, a chocolART fesztiválon vettem), és glitterrácson meghengergettem csokiba mártás után, hogy borzas legyen.



Fahéjas-narancsos karamellakrémmel és mézeskalácsos étcsokiganache-sal töltött bonbon
Recept itt olvasható.



Fahéjas-narancsos karamellás  - fehércsokis bonbon
Az előbbi bonbon készítésénél kimaradt fahéjas-narancsos karamellakrémet megmelegítettem, és ahhoz pár kocka fehér csokit olvasztottam, majd étcsokihüvelybe töltöttem. A díszítés lila csillám.



Házi Toffiffee
(lesz róla poszt)



Vajkaramellás - tonkababos bonbon
Egy réteg főzött karamellakrém (recept itt) és egy réteg tejcsokiganache, amibe tonkababot reszeltem, mikor a tejszínt melegíteni kezdtem.



Vörösboros-rumos meggyel és marcipánnal töltött bonbon
A étcsokihüvelybe először egy darab marcipánlapot tettem, amit a kezemmel nagyjából a mélyedés alakjára igazítottam, erre jött egy szem vörösboros-rumos meggy (recept Gesztenyénél), majd erre jött egy kevés étcsokiganache, amihez tettem a vörösboros-rumos meggy levéből. Bronzporral díszítettem.



Málnás-marcipános bonbon rózsaszín csokiburokban
(lesz róla poszt)



Eperkrémes bonbon liofilizált eperbe forgatva
(lesz róla poszt)



Mozart-kocka
Egy réteg pisztáciamarcipán (40%-os), egy réteg mogyorónugát és egy réteg mandulamarcipán került egymásra. Kockákra vágtam, temperált étcsokiba mártottam, és transzferfóliával díszítettem (amit nagyon köszönök Emőkének!). Az ötletet Gesztenyétől vettem.



Diós szaloncukor
Diót, mézet, mazsolát és házi diólikőrt aprítógépben összeaprítottam, és polikarbonát formában készült étcsokihüvelybe töltöttem.



Málnazselés szaloncukor
Tavaly készítettem már málnazselés szaloncukrot, idén azonban módosítottam rajta több ponton: most agar-agarral készült zselatin helyett polikarbonát formában, és rózsaszínes fehércsoki-burkot kapott.




Eszterházy-torta & bonbonok
A tortát így készítettem el, a bonbonokat pedig a korábbi Eszterházy-bonbonos posztom alapján, de most egy kevés házi diólikőr is került a töltelékbe.

16 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Természetesen az eperkrémes bonbonod fogott meg a legjobban, aminek majd csak jön a receptje :D

Nagyon ügyes voltál, és finomságos pralinékkal lepted meg a családot.

Eddig nem írtam, de észrevettem ám a névváltást! :))))

kolozsgabi írta...

Esetleg aludtál is? Ennyit az ünnei pihenésről! Én remegve várom a házi toffidat, mielőbb - miután kipihented magadat. Azta..és ki ette meg eme remekeket? Engem már teljesen letiltanak itthon, miután egy-egy ilyen olvasás után berohanok a konyhába "alkotni" (inkább csak utánozni). Milyen szuper lehet nálatok egy ilyen karácsony! Belesnék szívesen az ablakon!
Áldott ünnepeket kívánok!

Erika írta...

Hát ez valami fantasztikus, most tényleg a paradicsomban érezheti magát a néző!:)
Gratulálok, ehhez a sok gyönyörű, finom bonbonhoz!
Utólag Boldog Karácsonyt, és Boldog új évet kívánok!:)

Névtelen írta...

Fantasztikusak, szóhoz sem jutok...! Tonkababot hol veszel? Én az Ázsiánál kerestem (miután egy blogger azt írta, hogy ott van), de ott hosszan magyarázták, hogy miért nem tartanak, és hogy Magyarországon nem is forgalmazza senki. Úgy tudom, ti mégis itthon veszitek. Hol?
Előre is köszi a választ!

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, köszönöm szépen!! Jön majd minden szép sorban :)

Kolozsgabi, azért aludtam is :)) Egy jó része ajándék lett szép kis dobozokba csomagolva, amúgy meg a nagy családi ebédeken került elő a bonbonos tál :) Köszönöm a jókívánságod!

Erika, nagyon köszönöm!!

Névtelen, én Németországban vettem a tonkababot. De én úgy halottam, hogy bár az Ázsiánál nincsen, de a Culinarisban tartanak! Egyes országokban valóban be van tiltva, erről pl. itt olvashatsz: http://malackaraj.hu/cimke/tonkabab/.

Mary írta...

Csoda szépek és fantasztikus mennyiség! :)

Petra írta...

Le a kalappal! Csodálatosak! Ráadásul micsoda munka van mögötte. A megajándékozottak biztosan nagyon örültek. :)

Marika63 írta...

Nagyon nagy finomságokat hoztál össze. Aki kapta biztos örült neki. Már rájuk nézni is élvezet.

Zöldpötty írta...

Nagyon szépek a bonbonok! Gratula! :)

Én "simán" vettem tonkababot, a Fény utcai piac aljában az Ezerfűszeresnél. 350Ft volt 3db (de szerintem az jó ideig elég lesz nekem:), szóval ott próbálkozzatok.

Ha valamilyen fűszert sehol sem találok, ott mindig meglelem, így voltam az ázsiai citromfűvel is.

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszönöm :)

Petra, köszi, igen, érdemes volt a bonbonokkal szöszmötölni, mert mindenki nagyon örült neki :))

Marika, köszönöm szépen!

Zöldpötty, köszönet a hasznos infóért!!! Mondjuk az ára nem túl jó, én Heidelbergben olyan 30 darabot vettem 2,50 euróért - az pár évig tuti elég lesz :)

Györgyi írta...

Kedves Zsuzsi!

Csodálatosak a pralinéid. Már korábban is akartam írni még karácsony előtt bukkantam rá az oldaladra és 15 doboznyi (6 féle) bonbont gyárottam le. Volt ami elsőre jól sikerült volt ami kevésbé. Van mit tanulnom, de az "isteni", "mennyei" szavak után még boldogabb voltam és a bonbon készítés közben is (csak meg kellene állni, hogy a tányért ne akarjam kinyalni utána :)

Nagyon szeretem a blogodat (soha ne hagyd abba) és Kellemes bonbonkészítős órákat, dícséretbezsebelős perceket kívánok jövőre is:)

Vianne írta...

Hűűűűű, ezt a választékot:) Nagyon jól néznek ki! Szépek az új formák is.

Tonkababot a Culinarisban tutti lehet venni, én mindig ott veszem. 2500,- körül van egy doboz és nagyon sok van benne.

Vianne írta...

ja, és klassz az új nicked:) már úgyis így hívott mindenki:)

Praliné Zsuzsi írta...

Györgyi, nagyon szépen köszönöm a kedves soraidat, ezért tényleg megéri a blogot csinálni!!!

Vianne, köszönöm!!! :) Az új formáknak én is nagyon örülök! Köszi a Culinarisos infót, akkor jól emlékeztem. A nicket meg már muszáj volt lecserélni :)

huga írta...

Szia! Nagyon inycsiklandozóak... :) Meg van a karácsonyi ajándék egy része a családnak.köszönöm. :) Tudnál abban segiteni,hogy kimondottan karácsonyi csokifóliát hol tudnék venni? Ami pl megfogott a magyalos... Probáltam keregélni neten,de... Köszönöm a segitséget. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Én már egy ideje egyáltalán nem használok transzferfóliát (és semmilyen mesterséges színezéket), úgyhogy nem vagyok képben azzal, hol milyen a karácsonyi választék, de nyilván cukrász nagykerekben (Goodwill Kft., Food-Pack pl.) érdemes körülnézni.