2011. november 29.

Mangós-passiógyümölcsös praliné


Még a múltkori passiógyümölcsös csokicsészével egyszerre készült ez a passiógyümölcsös ganache-sal töltött bonbon. Itt is fehér csokival párosítottam a passiógyümölcsöt, valahogy nekem ez illett hozzá. A fehércsoki-burkot vaníliaszemekkel pettyeztem, és a passióganache alá egy csipetnyi mangólekvár került, így egy igazán egzotikus bonbon született!
A passiógyümi-mániám még mindig töretlen, vannak újabb ötleteim is vele, csak várom az újabb akciós szállítmányt az Aldiban :)

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Passiógyümölcsös ganache:
- 3 passiógyümölcs leve
- 1 ek. tejszín
- kb. 6 dkg fehér csokoládé

- 2 ek. mangólekvár vagy mangópüré
- 20 dkg fehér csokoládé
- fél vaníliarúd


Először a passiógyümölcsös ganache-t készítem el. A passiógyümölcsök húsát kikanalazom, majd aprítógépben összezúzom, és szitán átpasszírozom. A lét kb. a felére beforralom, hogy még intenzívebb ízű legyen, majd hozzákeverem a tejszínt, beledobom az összedarabolt fehér csokit. Addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Hagyom hűlni.
A fehér csokit megolvasztom és temperálom, közben hozzákeverem a vaníliarúdból a magokat. Elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A mélyedések aljába adagolok egy-egy pötty mangólekvárt, majd erre jön habzsákból vagy sima nejlonzsákból a passióganache, de hagyok helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtő kb. 20 percre.


Talpazás előtt
A fehér csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után (a fehér csokinak több idő kell, mint az étnek) kifordítom a kész bonbonokat a formából.

13 megjegyzés :

BirgánAndi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
BirgánAndi írta...

A nagy fehérsége miatt, olyan igazi télies hangulatot áraszt.

Nagyon szépek lettek, a vanília pötty, meg különösen dekoratív :)))

Adél (Afraa) írta...

Ez az új kedvencem tőled!
Igazán egyedi, egzotikus, elegáns alkotás..és úúúgy megkóstolnám :)

Harangi Anna írta...

Gyönyörűűű!! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, nekem a sárga töltelékek pont a nyarat idézték :))

Adél, érdemes kipróbálni, nagyon különleges!

Harangocska, köszönöm!

BirgánAndi írta...

Tudom én hogy fordítva vagyok bekötve. Hiába az egzotikus, nap sárga töltelék. :D

Barbi konyhája írta...

Most már muszáj írnom, mert annyira szeretem a te bonbonjaidat is! Ez a fehér pedig a kedvencem, a töltelékkel együtt.

chriesi írta...

Hűű ezek szuperek! Milyen fehér csokit használsz?

Katucikonyha, írta...

De jól néznek ki a kis vanília magok a csokoládéban! Nagyon tetszik ez a verziód is!

Unknown írta...

Ez nagyon jól néz ki :) Nagyon egzotikus lehet az íze :)

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, ezen nem veszünk össze, így színes a világ :)

Barbi, köszönöm a kedves szavaid! Ez a fehér nagyon bejött a kóstolóimnak is :)

Chriesi, egész egyszerű fehér csokit a Lidlből (Bellarom a neve, ha jól emlékszem, 20 dekás, pinkes dobozban), szép folyósra olvad, így könnyű vele dolgozni, és finom is szerintem!

Katuci, köszönöm! Kár, hogy csak virtuálisan tudunk cserélni :)

Vikvi, köszönöm szépen!

Petra írta...

Csodás kombináció! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm, Petra!!