2011. november 23.

Kávés-marcipános kocka



Az előző posztban bemutatott bonbonos receptkönyvből származik ennek a finomságnak az ötlete. Azonban én ritkán követek egy az egyben egy receptet (ez biztos gasztroblogger-betegség :D), inkább csak ötletadónak használom ezeket. Ezúttal két receptből gyúrtam össze az én verziómat: az egyiknél megtetszett a kávéval és konyakkal ízesített ganache, a másiknál pedig az az ötlet fogott meg, hogy a marcipánt belegyúrt őrölt kávéval ízesítik - ez egyszerre kölcsönöz finom kávéízt a marcipánnak, és teszi játékossá az apró fekete pöttyökkel. Így én a két bonbonból egy kétrétegű kockát készítettem, amiben a marcipán és a kávé nagyon jó párost alkot.



Hozzávalók 12 darabhoz:
Marcipánréteg:
- 10 dkg marcipán
- 2 csapott kávéskanál őrölt kávé
Ganache:
- 2 ek. tejszín
- 2 dkg tejcsoki
- 4 dkg étcsoki
- 1 kávéskanál instant kávé
- 1 tk. konyak (nálam Metaxa)
Bevonás:
- 15 dkg étcsoki
- transzferfólia

A marcipánba belegyúrom az őrölt kávét, majd kb. 10x10 cm-es négyzetet nyújtok belőle. Lehet két, vékonyabb 10x10-es négyzetet is nyújtani belőle, és akkor szendvics-szerűen fogja majd közre a ganache-t. Nálam készült egy vastagabb és egy vékonyabb marcipánréteg.
A ganache-hoz a tejszínt megmelegítem, feloldom benne az instant kávét, majd beledobom a tej- és az étcsokit, és addig kavarom, míg fel nem oldódik. A végén még hozzákeverem a konyakot, majd hűlni hagyom. 
A marcipánlapot krémeskeretbe vagy egy sütőpapírral kibélelt lapos dobozba fektetem le, és elterítem rajta a ganache-t. Ha két marcipánlapot nyújtottam, akkor a másodikkal befedem. Egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap egy éles késsel 12 kockára vágom a négyzetet. Az étcsokit megolvasztom és temperálom (ezeket a kockákat általában porított kakaóvaj nélkül, a megfelelő hőmérsékletre - 28 fok - hűtéssel, majd felmelegítéssel - 32 fok), és egyenként megmártom benne a kockákat. Minden kocka tetejére egy-egy darabka transzferfóliát illesztek, és hűtőbe teszem, míg a csoki megdermed. Végül óvatosan lehúzom a fóliát a csokikról. Transzferfólia helyett pl. kávészemekkel vagy kávészem alakú csokival, esetleg egy-egy csipet őrölt kávéval is díszíthetjük. Egy pohár erős feketéhez az igazi!



Ötlet:
Pralinen & Konfekt selbst gemacht. Kiadja a Pralinenclub. München: Südwest Verlag, 2010. Kaffee-Trüffel (p. 55) és Espresso-Marzipan-Stücke (p. 57).

12 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Tudod, hogy a kávés csokikat nem szeretem,de ezt nagyon szívesen megkóstolnám. :)

Mary írta...

Mesés és őszintén nem találok szavakat! :D

Bianka írta...

Remek, nagyon finom kombináció

Kiscukrász írta...

ez olyan mint a mi lipócia kockánk:)))

Harangi Anna írta...

Imááádom a marcipánt meg a kávét is, úgyhogy ezt garantáltan kipróbálom egyszer!

ChezSandra írta...

fantasztikus lett! Annyira guszta... hmmm...

marisz57 írta...

Ezt feltétlenül kipróbálom. Transzferfóliám ugyan nincs, de a díszítést megoldom.

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, biztos vagyok benne, hogy ízlene :)

Mary, köszönöm szépen!

Bianka, köszi!

Kiscukrász, nahát! Azt nem is kóstoltam még! Micsoda véletlenek vannak, hogy pont ezt a két receptet gyúrtam össze a bonbonos könyvemből :)

Harangocska, tuti hogy nem fogsz csalódni benne!

Sandra, köszönöm szépen!

Marisz57, remélem, ízleni fog!

Roza írta...

Ismét nagyon szépet alkottál:)

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon finomat készítettél megint:-))

Ditta tortái írta...

Gyönyörűek lettek Erinacea!

Praliné Zsuzsi írta...

Roza, köszönöm!

Gesztenye, neked is ízlene szerintem :)

Ditta, köszi szépen!