2014. június 6.

Málna & csokimousse torta



Apa születésnapjára készült ez a torta. A kiindulópont a málna & csoki örökzöld párosa volt: készültek ropogós kakaóbabtörettel gazdagított puha vajas lapok, és közéjük málnazselé, illetve habos, légiesen könnyű csokimousse került. A macskanyelveket pedig még mindig imádom, így ezek díszítik körben a tortát. Ugye nem kell mondanom, hogy brutálisan finom lett? 



Hozzávalók 20 cm-es tortakarikához:
Vajas lapok (Desszert.Neked alapreceptjéből kiindulva):
- 160 g szobahőmérsékletű vaj
- 160 g porcukor
- 160 g tojás (kb. 3 nagyobb tojás)
- 125 g liszt
- 35 g kakaópor
- 3 tk. kakaóbabtöret
Mousse:
- 110 g tej
- 2 tojássárgája
- 2 lap zselatin (4 g)
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 200 g habtejszín
Málnazselé:
- 200 g málnapüré*
- 30 g cukor
- 5 g pektin
Málnazselé a tetejére:
- 120 g málnapüré*
- 30 g cukor
- 3 g pektin

- díszítéshez kb. 30 db macskanyelv (én ebből a csokoládéból készítettem)

* A recepthez szükséges összes málnapürét én kb. 500 g málna leturmixolásával és átpasszírozásával kaptam. Én szeretem, ha egy kevés málnamag marad a pürében a textúra miatt, de ez már ízlés kérdése :)



A vajas lapokhoz a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral kihabosítom kézi mixer segítségével. Ezután fokozatosan hozzáadom a tojást, végül pedig a lisztet és a kakaóport. A masszát három egyenlő részre osztom. Sütőpapírra 20 cm átmérőjű köröket rajzolok, és erre kenem ki a három lapot. Mindegyiket megszórom egy-egy teáskanálnyi kakaóbabtörettel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöm. Minimálisan terül a massza sütés közben, így a kisült lapokra egyenként ráteszem a 20 cm-es tortakarikát, és körbevágom. Hagyom kihűlni.

A mousse-hoz a tojássárgákat összekeverem a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatos keverés közben besűrítem: akkor jó, ha maghőmérőn mérve kb. 80 fokig melegítjük, illetve ha már határozottan bevonja a fakanál hátát. Ekkor feloldom a tojásos krémben az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat, utána beledobom az apróra vágott ét- és tejcsokoládét, és egyneművé keverem. A tejszínt habbá verem, majd két részletben a csokis masszához forgatom. 

A málnazselé-rétegekhez a málnapürét melegíteni kezdem. A cukrot összekeverem a pektinnel, majd amikor már csípősre melegedett a málnapüré (már gőzöl, de még nem forr), akkor fokozatosan, folyamatos keverés mellett a málnapüréhez adom. A pürét egy percig forralom.

Jöhet az összeállítás. 20 cm-es tortakarika aljába teszek egy vajas lapot, erre jön a málnazselé fele, majd rá a mousse fele. A mousse-ra egy újabb vajas lapot helyezek óvatosan, majd erre jön a maradék málnazselé (ha közben megszilárdulna, kicsit meg lehet langyosítani), a maradék mousse, végül pedig a harmadik vajas lap. Egy éjszakára hűtőbe teszem a tortát.

Másnap elkészítem a málnazselét a torta tetejére is ugyanúgy, ahogy a málnazselés rétegekhez készült. Miután megdermedt a málnazselé, hajszárítóval körbemelegítem a tortakarikát, majd óvatosan lehúzom a tortáról. A macskanyelvek egyik végét levágom (túl magasak lennének), majd körberakom a tortát a macskanyelvekkel, és körbekötöm egy selyemszalaggal. Málnaszemekkel díszíthetjük még.


14 megjegyzés :

Éva írta...

Csodás ez a torta és nagyon finom lehetett! Isten éltesse az ünnepeltet!

Unknown írta...

Imádom! Szenzációs! Hogy ezt hogy hoztad így össze te zseni professzornő! :D

Attila írta...

Szia Zsuzsi!

Fantasztikus torta.
A mousse-al kapcsolatban azt szeretném kérdezni Tőled, hogy az általad készített mousse miben különbözik a tojássárgája-cukor, csokoládé, tejszín kombinációtól?
Lágyabb krémet eredményez?
A zselatinból ítélve ez nem bavaroise?

Praliné Zsuzsi írta...

Éva, köszönöm, az ünnepelt nevében is! :)

Juci, köszi :))

Attila, lehet, hogy csak túlbiztosítás a részemről a plusz zselatin használata a mousse-nál, de így nagyon jó a tartása, szép levegős, viszont nem lesz "gumis" sem. A bavaroise az nem vaníliás cukrászkrém-alapú alapvetően, van csokis verziója is? Sajnos itt jön elő a terminológiánál, hogy csak amatőrként próbálkozom ezekkel a tortákkal.

Hapci írta...

Klassz!
Miért a kétféle zselé, a tetejére kicsit szilárdabbat-édesebbet akartál?

Praliné Zsuzsi írta...

Hapci, ennek abszolút technikai oka van :) A torta, ahogy írtam, szülinapra készült, Csongrádon, a szüleimnél, ahol kb. képtelenség extrább hozzávalókat megvenni, így mindig igyekszem előre gondolkozni, és magammal vinni, ha ilyesmire lesz szükséges egy-egy látogatásnál. Na ehhez a tortához szépen otthon felejtettem a pektint, amit használni szoktam, és pektint pl. képtelenség ott venni. AZtán eszembe jutott, hogy egy másik pektint hagytam még ott Karácsony előtt, ami viszont nem vált be: ugyanolyan adagolással, mint a Kaldeneker-féle, általam általában használt pektin sokkal lágyabb állagot eredményez sajnos (egy szaloncukros posztban írtam is erről a pektinről, ami nem vált be nekem: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/12/meggyzseles-szaloncukor.html). Szóval próba-szerencse alapon mégis ezzel álltam neki a két belső réteghez szánt málnazselének, de - ahogy a képen is láttad - az lágyabb lett, még épphogy megállt. Aztán úgy voltam vele, h a tetejét másnap megcsinálom jobb híján lapzselatinnal (igen, Csongrádon már egyetlen boltban azt legalább lehet kapni), mikor eszembe jutott, hogy a legjobb barátnőmnek korábban én vittem Pestről Kaldeneker-pektint, és végül tőle kaptam a tetejéhez, így annak már teljesen normális állaga lett (kár, h nem egy nappal előbb jutott eszembe ez!). A recept szerint, a Kaldeneker-féle pektinnel készítve mindhárom málnás réteg ugyanolyan szilárd lesz, mint a torta tetején lévő réteg. A lágyabb málnás réteg a torta belsejében nem annyira praktikus amúgy sem, mert ahogy esszük villával, ott szét tud csúszni. Csak nem akartam ezzel a hosszú sztorival terhelni a posztot, de ennyi a magyarázata :) A recept szerint mindhárom réteg szilárdabb lesz, és úgy lesz tökéletesen jól ehető a torta is.

teller-cake írta...

Imádom azt a tortát, fantasztikusan raktad össze, én is kipróbálom, ahogy beindul a málnatermés... :) Isten éltesse Apukádat!

Névtelen írta...

Üdvözlet Heidelbergből,sajnálom, hogy már nem itt vagy.
Elkészítettem a tortát a hétvégi szülinapi gyerekzsúrra, isteni lett, sajnos nekem a csokimousse egy része kifolyt.A fiam is ilyet rendelt szülinapjára, fehér csokis változatban, remélem azzal is működni fog.
sp

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Nem tudom, milyen tortakarikád van (aminek nincs alja, csak körben a karika, annál fordulhat esetleg elő, hogy egy kicsit kifolyik a mousse-ból), de erre a problémára az lenne a tippem, hogy legközelebb a mousse-t betöltés előtt hűtsd egy kicsit elő hűtőben: még ne dermedjen meg teljesen, de már kezdjen kicsit sűrűsödni, ahogy köt a zselatin és behúz a csokoládé. És akkor biztos, hogy nem fog már kifolyni belőle. Pont ma fogok posztolni egy fehércsoki-mousse-szal készült hasonló tortát, annak a mousse-része szerintem jó lenne a fiad tortájához! :)

Petra írta...

Szia!
Már régóta nézegetem az oldaladat és nagyon tetszik! Nagyon gratulálok hozzá, nagyon szép desszerteket csinálsz! Egyszer kipróbáltam a mogyorómousse tortádat és mindenkinek nagyon ízlett, úgyhogy köszönöm! ;)
Most készülök ezt a tortát is elkészíteni, és lenne egy kérdésem: a pektint és a kakaóbabtöretet lehet esetleg valami mással helyettesíteni? Előre is köszönöm!

Praliné Zsuzsi írta...

Petra, a kakaóbabtöretet egyszerűen el lehet hagyni. A pektin helyett lehet használni zselatinlapot: 150 gramm pürére kell 2 lapot számolni. De akkor a két, csokimousse alatti zselatinréteget külön kell főzni és dermeszteni. Tehát elkészíted az alsó réteg málnazselét, dermeszted hűtőben, jön rá a mousse, piskóta, következő réteg zselé, dermesztés.

evipocak írta...

Szia! 22 cm-es forma esetén mennyivel kellene megnövelnem a krém mennyiségét, hogy kívülre is jusson a díszítéshez is? Köszönöm ☺

Praliné Zsuzsi írta...

Ilyen esetben területet kell számolni :) A recept 20 cm-es tortára van megadva, 22 cm-es tortához 1,2 a szorzó, ennyivel kell megnövelni az anyagmennyiségeket. A mousse a torta oldalán, kívül lesz (ahogy a szeletfotónál is látszik), ha a felső lapokat kicsit kisebbre hagyjuk.

zitti írta...

12 éves lányom készítette el apukájának szülinapjára, némi segítséggel, nagyon-nagyon finom lett, köszönjük a receptet:)