2011. november 2.

Karamellmousse-szal töltött praliné



A sűrített tejből készített karamellkrém légiesebb, habosabb válozata... na jó, lájtnak ugyan nem lájt, de ezt ne is várjuk a karamelltől! Az íze viszont egyszerűen mesés!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 7dkg dulce de leche krém (ezúttal nagyon sűrűre készítve - olyan 4 órán keresztül főzve)
- 1 dl tejszín
- 3 db pillecukor (marshmallow)
- 20 dkg étcsokoládé

A karamellmousse-hoz először egy-két kanál tejszínnel megolvasztom a dulce de leche krémet és a pillecukrokat. Kihűtöm. A tejszínt (esetleg pici habfixálóval) kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a karamell-pillecukor egyveleghez. Hűtőbe teszem legalább egy jó órára.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtő, míg a csoki visszaszilárdul. A mélyedéseket megtöltöm karamellmousse-szal, majd rövid időre ismét hűtés következik. A maradék étcsokit újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

Tipp: A karamellmousse-hoz a karamell olvasztásánál adhatunk egy csík tejcsokit is!



11 megjegyzés :

Nelli írta...

Ez a bonbon forma!:-)Te Zsuzsi!Hány darab bonbon formád van?
A krémje nagyon fini lehet ennek is!:-)

Adél (Afraa) írta...

Irtó guszta!
Csak egy kérdés: a pillecukor a tojást van hivatva helyettesíteni?

Erinacea írta...

Nelli, na most megpróbáltam megszámolni: talán nyolc polikarbonát lehet, de nem esküszöm meg rá, hogy nem hagytam ki egyiket sem :) Ez az egyik legújabb, nagyon jó lesz szaloncukrot csinálni benne, pont olyan a formája :)

Adél, köszönöm! Igen, nem szeretem a nyers tojásos dolgokat, ezért mindig a pillecukros mousse receptet használom bonbonokhoz. Itt az alapreceptek között megvan: http://pralineparadicsom.blogspot.com/2011/05/alapreceptek.html.

Maryenne írta...

Szép ez a forma is ! Jó ízlésed van Zsuzsi! Bonbon megint finom lehet!:)

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Nagyon jó ötlet, már én is gondolkodtam rajta, de most semmire ninc sidő, a pénteki vizsga után majd lesz talán:-)
Látom megszeretted a pillecukros változatot. Igen a tojás helyettesítésére nagyon jó:-))

Vianne írta...

Szèpsèges ez a forma és nagyon jòl hangzik a karamell mousse:)
Làtom màr Te is a szaloncukrokon kattogsz:))

Erinacea írta...

Mary, köszönöm! Nekem is nagyon tetszik ez a forma!

Gesztenye, nagyon szeretem a pillecukros verziót, nyers tojást ugyanis nem eszek :) Az alaprecepteknél be is linkeltelek :)

Vianne, köszönöm! Bár a talpa kicsit félrecsúszott a felezett példánynak :) Hát igen, már egy ideje a szaloncukrokon agyalok. Azt hiszem, lesz ebben a formában is, illetve kézzel formázott is. De az ízeken még agyalok :)

Anditanti írta...

Gyönyörű a forma és csodálatos lehet a töltelék is. Szuper! (Kicsit leskelődtem a fb-n is, és az a bizonyos töltött csoki nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Olvashatunk majd róla a blogon?)

Katucikonyha, írta...

De szép ez a forma! Nagyon jól hangzik a mousse is!

Bianka írta...

Ez igen nagyon finom és szép a forma is

Erinacea írta...

Anditanti, köszönöm! Majd jön a csokiszelet is hamarosan!

Katucikonyha, neked is köszönöm, szerintem egy próbát megér ;)

Bianka, köszi szépen!