2011. december 12.

Diós szaloncukor xilittel kandírozott narancshéjjal



Egy Facebook-os csoportban Máriától kaptam tanácsot, hogyan is kandírozhatnék narancshéjat szirupfőzés nélkül. Ki akartam ugyanis próbálni, működik-e a kandírozás xilittel, de egy szirupos kísérletem régebben nem sikerült, így valami más módszert kerestem. Így a narancshéjaim nagyon jól sikerültek: elég édesek és egyáltalán nem keserűek. Még van idő kipróbálni Karácsonyig, nagyon sok mindenhez fel lehet használni: sütikbe, bonbonokba vagy szaloncukrokba. Most egy diós szaloncukrot mutatok még, amihez nagyszerűen passzol a kandírozott narancshéj.

Hozzávalók kb. 20 dkg kandírozott narancshéjhoz:
- 5 db bionarancs héja (figyelem! csak bionarancs jó, a vegyszerrel kezelteket hiába sikáljuk, a vegyszer beleivódik a héjba!!!!)
- kb. 18 dkg xilit

A bionarancsokat megmosom, majd késsel bevágom a héjukat, hogy könnyebben meg tudjam pucolni. A héjat lehúzom a narancsokról, és most jön a folyamat legunalmasabb része: amennyire csak tudom, kivésem a fehér részeket a héj belső oldaláról. A héjakat hideg vízbe áztatom, és lefedem. 3-4 napon keresztül napi egyszer vagy kétszer kicserélem a vizet, amiben áznak a narancsok, így elvesztik a héjak a maradék keserű ízüket.
Áznak a héjak
A 4. napon a héjakat megmosom, majd forrásban lévő vízbe teszem, és kb. 5-6 percig főzöm. Ismét megmosom a héjakat, majd hagyom hűlni. Ha kihűltek, kockákra vagy csíkokra vágom attól függően, mire van szükségem, majd lemérem a súlyukat. Az összevágott héjakat sütőpapírral bélelt tepsin szétterítem, és a narancshéj súlyának kb. a kétharmadát kimérem xilitből. Nekem 25 dkg-nyi héjam volt, ehhez olyan 17-18 dkg xilitet tettem. A xilitet egyenletesen a héjakra szórom, majd a kezemmel átkeverem.

A héjak xilittel megszórva

A sütőt a legkisebb fokozatra kapcsolom (nálam 50 fok volt), és betolom a tepsit. A sütő ajtaját nem csukom be teljesen, egy fakanállal kitámasztom, hogy a pára távozhasson. A narancshéjakban maradt nedvesség szépen feloldja a xilitet. Folyamatosan ellenőrzöm a száradó héjakat, amikor már elég száraz (lehet kicsit nedvesebbre is hagyni, ha nemsokára felhasználjuk), kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy a tepsin kihűljön. Befőttesüvegbe rakva tárolom.

És akkor következzen a szaloncukor receptje:



Hozzávalók kb. 26 darab szaloncukorhoz:
- 20 dkg dió
- 2 kávéskanál méz*
- 4-5 dkg kandírozott narancshéj
- 2 kávéskanál narancslikőr/rum/diólikőr/narancslé (ha alkoholmentes verziót szeretnénk)
- fűszerek ízlés szerint (pl. fahéj, mézeskalács fűszerkeverék stb.)

- kb. 25 dkg étcsokoládé

A diót pár percig serpenyőben zsiradék nélkül pirítom, majd aprítógépben addig aprítom, míg látom, hogy a dióban lévő olaj kezd kioldódni és a dió kezd magától összeállni. Ekkor hozzáadom a mézet, a fűszert és a folyadékot, majd jól összegyúrom. Ha nem áll össze, még egy kis folyadékot adok hozzá. A narancshéjat aprítógépben kisebb darabokra aprítom, majd a masszához gyúrom. A masszát kb. fél órát a hűtőben pihentetem.

A diós massza a narancs hozzágyúrása előtt
A masszából szaloncukrokat formázok: először gombócot gömbölyítek, majd ezt picit ellapítom. A meztelen szaloncukrokat hűtőbe teszem, míg az étcsokoládét temperálom. A temperált csokoládéban megmártom a szaloncukrokat, majd hagyom, hogy a bevonat megdermedjen, végül csomagolom (cakkozott selyempapír + alufólia, vagy csillámos csomagoló kapható a Gasztroshopban és a Food-Pack Kft.-nél).


* Ha valaki méz nélkül szeretné készíteni, édesítse ízlés szerint pár teáskanyálnyi porcukor formájú xilittel vagy nyírfacukorral!

5 megjegyzés :

gondaanyu írta...

Ez a diós ez még tervbe van nálam, golyóbisnak nem szaloncukornak. Örülök, hogy sikerült a narancshéj :)

Petra írta...

Remek! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Gondaanyu, nagyon köszönöm! Golyóbisnak is biztos finom lesz!

Petra, köszi! :)

Hulin Judit kreatív coach írta...

Szuper!
Most aztán törhetem a fejem, melyik szaloncukrot csináljam meg! ( csak azért, mert mivel nem áll el sokáig, lelkiismeretesen felfalnám mindet)

Praliné Zsuzsi írta...

Jutka, akkor a bőség zavara van? :)) A felfaláshoz én is értek, ebből a diós tesztadagból is pár szem maradt csak :D