2010. december 25.

Karácsonyi jókívánságok és egy last minute szaloncukor



Nem terveztem még egy adag szaloncukor készítését, noha Ízbolygó zselés szaloncukrai már régóta birizgálták a fantáziámat. Tegnapelőtt azonban, nem sokkal azután, hogy megérkeztem haza karácsonyozni, Apa egy csomag zselés szaloncukorral állított be. Hiába hoztam haza a már posztolt négyféle szaloncukor jó részét, Apa kijelentette, hogy márpedig ő a zseléset (is) szereti, és amúgy is csak 300 forint volt a kis zacskó szaloncuki, milyen kedvező ajánlat. No, gondoltam, csakazértis megmutatom, hogy ennél a bótinál azért zselésből is lehet jobbat csinálni! Így született meg a hihetetlenül finom, málnalikőrrel gazdagított málnazselés szaloncukor. A kiindulópont az arányokat tekintve természetesen Ízbolygó receptje volt, némileg módosítva.



Hozzávalók kb. 20-25 szaloncukorhoz:
- 4-5 evőkanál (házi) málnalekvár
- 1 dl málnalikőr
- 0,5-1dl víz
- 4 db lapzselatin
- 20 dkg étcsokoládé

A málnalekvárt, a vizet és a málnalikőrt összemelegítem, majd (mivel nekem magos volt a málnalekvárom) átpasszírozom. Ezután visszateszem, és lassú tűzön kb. 10 percig forralom, hogy kicsit még sűrűsödjön. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatom.
A forralás után leveszem a tűzhelyről a málnapépet, majd hozzákeverem a kinyomkodott zselatinlapokat. A masszát egy 10 X 10 cm-es, alulról sütőpapírral kirakott krémeskeretbe öntöm. Ennek hiányában bármilyen, kb. ekkora szögletes edény megfelel. Nekem kb. 2 óra alatt megdermedt a zselé. Ekkor körbevágom a krémeskeretet, majd leveszem a zseléről. A zselétömböt kis téglalapokra vágom, így:
Csokizás előtt
Az étcsokit felolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a zselékockákat, és sütőpapírra teszem, míg a csoki megszilárdul. Végül csomagolom.

Tipp: Hogy a csoki biztos ne olvassza meg a zselékockákat, érdemes egy szűk órára mélyhűtőbe tenni a zselékockákat bevonás előtt.





Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves bloggertársnak, olvasónak, idetévedőnek!

5 megjegyzés :

4Gyerek írta...

Jajj, milyen ügyes vagy. S micsa dolog egy ilyen gasztrotündér lőtt bóti szaloncukrot lebegtetni?
Jövőre majd én is én is a zseléset is.

Békés Karácsonyt!

Viki írta...

Szeretetteljes, boldog, szép karácsonyt kívánok Neked és Családodnak.

Ha nem fogyna el a fáról az a kis szaloncukor, biciglire ülök és elmegyek megenni :-) :-) --- mert lassan már nem merek Hozzád bejönni, mert attól is hízok, ezért is a biciglitúra :-)

Viki írta...

.... na szóval meggondoltam :-) BICIKLIVEL akár kétszer is BICIKLIVEL :-)

vagy jobb lett volna kerékpártúrát írni :-)

Bianka írta...

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, szuper a zselés szaloncuki, érdemes felvenni a repertoárba :)

Viki, akkor indulhatsz is, van egy csomó szaloncukor, amelyek a fa alatt megevőjükre várnak! :D

Bianka, köszönöm a jókívánságot!