2010. december 3.

Könyvajánló: Pralinenträume

Kép innen.

Pralinenträume. A Pralinenclub GmbH kiadása. München: Südwest Verlag, 2009. 

A 64 oldalas igényes kis könyv tavaly jelent meg a német Pralinenclub kiadásában. A Pralinenclubot 2002-ben alapította meg Frank Große-Vehne és Klaus Passerschröer azzal a szándékkal, hogy minél több csokoládémester kreációit ismertessék meg a pralinék kedvelőivel. Kezdetben minden hónapban más és más csokoládémester kollekcióját kínálták, majd új koncepció született: a Pralinenclub havonként megújuló kínálata mindig több pralinékészítő alkotásaiból tevődik össze, hogy a választék izgalmasabb legyen. Ez az elgondolás az alapja a könyvnek is: a 29 bonbonrecept 11 kiváló német csokoládémestertől illetve manufaktúrától származik.

A könyv egy rövid elméleti bevezetővel kezdődik (4-11. oldal). Itt röviden szóba kerül a csokoládé helyes olvasztása, a temperálás különböző módszerei, a csokihüvelyek használata. Leírja, hogyan csinálhatunk szögletes bonbonokat, hogyan érdemes csokival bevonni a pralinékat. A technikai tudnivalók képekkel jól illusztráltak.

Ezután következnek a receptek a fő alkotóelem alapján három csoportba rendezve. Az első csoportban a marcipán, illetve különféle olajos magvak (dió, mogyoró, pisztácia stb.) felhasználásval készült pralinékat találjuk. A másodikban alkoholos bonbonok vannak, a harmadik csoportba pedig különféle nem-alkoholos ízesítésű (kávé, ibolya, tea stb.) bonbonok kerültek. A receptek leírása jól követhető, hasznos információként az egyes bonbonok eltarthatósági idejét is közlik. Sok esetben szükséges lehet az adag lecsökkentése, ugyanis a receptek nagy része 100, akár 150 darab praliné elkészítéséhez szükséges hozzávalómennyiséget adja meg.

A könyvben nagyon tetszik, hogy nem csak egy csokoládémester receptjeit ismerteti meg: így változatosabbak a receptek, hiszen többféle ízlést, egyéniséget tükröznek. A könyv egyetlen negatívuma szerintem az, hogy nincs fénykép minden egyes recepthez: a 29 receptből csupán 14 mellett találunk fotót. Ezek közül pedig sajnos nagyon kevés mutatja a praliné töltelékét is felvágva, ami szerintem fontos lenne, hiszen a receptek között válogatást nagyban befolyásolhatja egy-egy jó kép a töltelékről. E hiányosságtól eltekintve úgy gondolom, a könyv remek ihletforrás hobbibonbonozóknak!

Itt bele lehet lapozni a könyvbe.

2 megjegyzés :

Ms. Poppy írta...

Gazdag és részletes összefoglalót írtál, köszönöm szépen. Belelapoztam, de sajnáltam, hogy fotókat nem mutatnak.:( Nem baj, várom belőle a többi receptet is, a te tolmácsolásodban!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Ahogy írtam, sajnos a fotók mennyisége amúgy is az egyetlen gyenge pontja a könyvnek. Mondjuk ami van, azok szép, igényes fotók. Majd igyekszem a receptekkel, már teleaggattam a könyvet post-itekkel :)