2010. december 6.

Borzas barackpálinkás - marcipános praliné



Hiába, nem tudok elszakadni a barackpálinkától! A blogon készült már egy barackpálinkás praliné, ahol a pálinkába áztatott sárgabarack-darabok étcsoki krémbe rejtőztek. Az újabb verzióban is a minőségi barackpálinkában puhára ázott sárgabarack-darabok játszák a főszerepet, ám ezúttal marcipánnal gyúrtam össze a pálinkás gyümölcsöt. Node most nem elégedtem meg az egyszerű fehércsoki-burokkal: a pralinékat pirított mandulában hempergettem meg, így borzas külsőt kaptak. Jóféle házi pálinka, puha sárgabarack, marcipán, ropogós mandula.... kell ennél több?!



Hozzávalók:
- 20 dkg marcipánmassza
- 3-4 szem aszalt sárgabarack
- kb. fél deci jóféle házi barackpálinka
- 15 dkg fehércsokoládé
- 15 dkg durvára tört mandula

A sárgabarackot apró darabokra vágom, majd annyi barackpálinkát öntök rá, amennyi ellepi: ebben áztatom legalább egy napig.
A pálinkában áztatott barackot lecsöpögtetem, majd a marcipánmasszához gyúrom. A barackos marcipánból kis golyókat formázok a kezeimmel. A golyóbisoknak nem kell túl nagynak lenniük, hiszen jön még a mandularéteg is. A marcipángolyókat hűtőbe teszem.
A durvára tört mandulát zsiradék nélkül egy teflonserpenyőben kicsit megpirítom. A fehércsokoládét vízgőz fölött felolvasztom. Fogok egy marcipángolyót, és mártóvilla vagy sima villa segítségével megmártom az olvasztott csokiban, majd meghempergetem a pirított mandulában alaposan. A borzas golyót sütőpapírra vagy rácsra teszem. Miután az összes golyóval végeztem, hűtőbe teszem a pralinékat, míg a csoki megszilárdul.
Nekem ebből a mennyiségből 18 golyó lett.



Tipp:
Szaloncukor formában is elkészíthető, akár borzas, akár sima fehér- vagy étcsokis külsővel!




A recept után pedig szeretném megosztani Veletek, milyen öröm és megtiszteltetés ért tegnap. Kaptam egy e-mailt a Gasztrobox csapatától, hogy az első Barackpálinkás praliné-receptem kapta meg a Hónap receptje megtisztelő címet a Gasztroboxon!!!! Mivel még egy hónapja sincs, hogy elkezdtem ezt a blogot írni, nagyon meglepődtem, és persze nagyon jól esik. Köszönöm szépen mindenkinek, aki szavazott a receptre, rendszeresen olvassa a blogot, kommentel vagy csak néha idetéved!
Sok szeretettel gratulálok Latsia-nak, aki a Hónap bloggere lett, és Samy-nek, aki a Hónap fotója díjat kapta!

23 megjegyzés :

Nelli írta...

Gratulálok Neked a díjhoz szeretettel!
Ez is egy nagyon finom bonbon lehet!Annyira gyönyörű a kép is róla.

Citromhab írta...

Ez igen!!

Erinacea írta...

Nelli, Citromhab, köszönöm szépen!

Tatin írta...

Gratulálok én is a díjhoz! És azért a bonbonért nagyon meg is érdemelted, mert isteni! Ezt a mait is kipróbálom, hála istennek minden van hozzá itthon.

Erinacea írta...

Köszönöm, Tatin, majd számolj be, hogy sikerült! Én nagy sikert arattam vele :)

Bonbon mánia írta...

Dejó, dejó:-)))
Sok szeretettel gratulálok a díjhoz, nagyon ügyes vagy.
Ez a mostani is kipróbálásért kiált :-)))

Bianka írta...

Atya-gatya ez nagyon jó
Gratulálok

Erinacea írta...

Gesztenye, Bianka, köszönöm szépen, kedvesek vagytok! Persze barackpálinkával koccintottam a hírre :D

4Gyerek írta...

Kérdésedre a válasz: nem, nem kell ennél több. Legalábbis nálam tökéletesen nyerő alkotás.
szerintem fehér csoki miatt a doki sem tiltana le róla, s a csekély páleszt önként bevállalom (arra nem hinném engedélyt nyernék).

Chef Viki írta...

Csúnyán beindult a nyálelválasztásom :-DDD Fantasztikus!

Gratula a díjhoz, nem véletlen :-)

Latsia írta...

Sok szeretettel gratulálok a díjhoz, igazán megérdemled tökéletes a bonbonod! Jó lenne megkóstolni!:-)

Ottis írta...

Gratulálok a díjhoz!

Erinacea írta...

4Gyerek!
Örülök, hogy legalább a fehércsoki nem tiltólistás Nálad, majd igyekszek még ilyen bonbonokat hozni!

Chef Viki!
:DD Köszönöm, jól esik az elismerésed!

Latsia!
Nagyon kedves Tőled, köszi! Sajnos a pálinkás bonbonok gyorsan párolognak :)

Ottis!
Köszönöm szépen a gratulációt!

Vizicsibe írta...

Anyám!!!!! :):):):):)csak ennyit tudok kinyögni :):)

Ms. Poppy írta...

Gratulálok!
A fenti csodához meg hozzá sem tudok szólni, olyan mesés.:)

Colors in the Kitchen írta...

Gratula a díjhoz! :) csodásakat alkotsz!

Erinacea írta...

Vizicsibe!
Próbáld ki, tuti nem fogod megbánni :)

Ms. Poppy!
Köszönöm a gratulációt! Úgy látszik, hódít az alkohol: itt a pálinka, Nálad a sör-bor :)

Colors in the Kitchen!
Köszönöm szépen! Igyekszem :)

Medv írta...

Ez a valami tényleg nagyon jóféle... én már kóstoltam!!!

Erinacea írta...

Köszönöm, hogy a hiteles forrás is megszólalt :)

Csirli írta...

Gratulalok! :)

Erinacea írta...

Csirli, köszi!

Viki írta...

Hát csak ámulok és bámulok, s a szám is tátva maradt :)))
Ki kellene próbálnom, mert egyébként egy csipetnyi pálinkát sem tudna belémdiktálni senki, s félek, hogy ott rohad meg a kamra kegfelső polcán, merthogy már évek óta ott érlelődik. Ugye, hogy éppen ideje elhasználni ezt a minőségi páleszt ? :)

Azért egy kérdésem is lenne: lehet, hogy figyelmetlenül olvastam? Mennyi kis praliné lett ebből a masszából ?
Köszönöm, s én is csatlakozom azokhoz, akik gratuláltak Neked. Ilyen gyönyörü pralinékat nem lehet figyelmenkivül hagyni.
Gratulálok...

Erinacea írta...

Szia Viki!
Üdv a Praliné Paradicsomban :) Hát én a helyedben nem tartogatnám tovább a páleszt, bonbonba vele! Nekem ebből a mennyiségből 18 darab golyóbis lett. Az elején a marcipángolyókat nem érdemes túl nagyra méretezni, mert a mandulaburok is dob még a golyóbisok méretén!