2010. december 1.

Tarka praliné mogyorónugáttal


Gondolom, ismeritek a belga kagylóalakú csokoládét: fekete-fehér a külseje, belül pedig isteni mogyorókrémmel van megtöltve. Ezt a csokit próbáltam meg házilag reprodukálni: fekete-fehér csokihüvelyt készítettem, majd az egyszerű mogyorónugát-tölteléket egy kis krokanttal dobtam fel. Szerintem jobb lett, mint az igazi - az a kis extra ropogósság nem ártott neki!



Hozzávalók 15 darabhoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg fehércsokoládé
- 10 dkg mogyorónugát (házilag is elkészíthető pl. így)
- 3-4 kávéskanálnyi mogyorókrokant (házilag is elkészíthetjük: daraboljunk fel mogyorógrillázst)

Külön-külön felolvasztom  és temperálom az ét- és a fehércsokoládé kétharmadát. Egy kiskanállal teszek a mélyedésekbe egy pötty ét- és mellé egy pötty fehércsokit, majd egy ecset segítségével kikenem a formát úgy, hogy közben összemosom a kétféle színű csokit. A formát hűtőbe teszem kb. 20 percre, majd ellenőrzöm, nincs-e hiányosság a kikenésben.
A töltelékhez a mogyorónugátot megolvasztom, majd hozzákeverem a krokantot és egy picit lehűtöm. Egy kiskanállal beleadagolom a csokihüvelyekbe, majd hűtőbe teszem a formát egy kis időre.
A maradék csokit felolvasztom és temperálom, majd lezárom egy ecsettel a bonbonokat. Én itt már egyszerűsítettem a folyamaton, és csak egy színnel zártam le a bonbonokat, elvégre az aljuk úgysem látszik. A formát ezután legalább egy órára a hűtőbe küldöm, majd kifordítom a pralinékat.


21 megjegyzés :

Bonbon mánia írta...

Eri!

Ez valami nagyszerű!!!
Istenien néz ki.

Erinacea írta...

Köszi! Nekem is nagyon tetszik ez a dizájn :))

Bianka írta...

Gyönyörű

Erinacea írta...

Köszönöm szépen, Bianka!

4Gyerek írta...

hú, ez nagyon magával ragadott.
szinte késztetést érzek a nálad való olvasgatás során, hogy kiteregessem a konyhapultra a hozzávalókat.

Chef Viki írta...

Úrjézus... Fantasztikus!!!

A formádat a csokizás előtt kikened valamivel? Nekem néha a temperálás dacára is matt/foltos lesz a csokim!

Erinacea írta...

4gyerek, hát épp ez a célom :D

Viki, köszönöm! A szilikon bonbonformát nem kenem ki semmivel, sőt, szerintem fontos, hogy száraz legyen a forma, ne legyenek benne pl. vízcseppek. Én csak akkor vettem észre mattabb foltokat, ha elbambultam, és túl sokáig melegítettem a csokit.

Tatin írta...

Szokás szerint gyönyörűek lettek, és a párosítás is tökéletes!

családi tűzhely írta...

Nagyon mutatós kis darabok:)

Raindrop írta...

Csodás darabok! Gyönyörűek!
Igazi és méltó december köszöntő finomság. :)

Erinacea írta...

Tatin, családi tűzhely, köszönöm, kedvesek vagytok!

Raindrop, én is úgy éreztem, hogy ebben a hidegben elkél a tömény nugát, a fehércsoki meg elhozta a havat :)

Csirli írta...

Huuu de jol nez ki! Egesz izgatott lettem! :) Muszaj valamilyennek nekiallnom! :)

Erinacea írta...

Igen, ezzel a foltossal szerintem is jót lehet "villantani", pedig irtó egyszerű!

Ami írta...

WOW! Micsoda finomságok!
Lopok tőleg pár ötletet ;)

Erinacea írta...

Ami, csak nyugodtan :D

Nelli írta...

Vettem egyet, kettőt!:-)
Meg szeretném kérdezni, hogy a bonbon bolt vasárnap nincs nyitva Bécsben?

Erinacea írta...

Nelli, egészségedre :)
Sajnos a bolt vasárnap nincs nyitva - igazából semmilyen bolt sincs nyitva vasárnap, még egy egyszerű élelmiszer sem. Vasárnap jössz adventi vásározni? Ha esetleg van valami konkrét, amit szeretnél a boltból, szívesen megveszem és odaadom, amikor jössz!

Nelli írta...

Köszönöm a kedvességedet!:-)
Írok az email címedre!

Erinacea írta...

Rendben, várom a leveled! :)

Sándor írta...

Megadom a címem ímélben, küldhetnél ilyet... mer' én úgysem tudok gyártani efélét!

Erinacea írta...

:D