2010. december 30.

Bounty-kocka de luxe



A kókuszrajongók kedvéért jöjjön most a Bounty-kocka de luxe a karácsonyi bonbonválogatásból! Rebabánál olvastam a házi Bounty készítéséről, és kedvet kaptam a kipróbálásához. Menet közben azonban egy kicsit továbbgondoltam a receptet: a krémes kókuszmasszát egy ganache-rétegre terítettem, majd ezt vágtam kockákra. A kókusz és a krémes étcsoki-ganache remek párosításnak bizonyult!

A kockák elkészítéséhez egy 10 x 10 cm-es krémeskeretet használtam. Ez egy alj nélküli fémkeret, még Karácsony előtt leptem meg magam kettővel (10 x 10 és 14 x 14 cm-es méretben). Nekem mindig problémás volt egy megfelelő méretű szögletes edényt találni a különféle masszák kiterítéséhez, ez viszont nagyon praktikus kockaformájú bonbonok készítéséhez: az alját sütőpapírral kirakom, és egy sűrűbb masszát (pl. ganache, kókuszmassza, zselés massza) beleöntök. Miután megszilárdult, körbevágom és leveszem a keretet, majd kockázom a bonbont. Ezt használtam a málnazselés szaloncukornál is.


A massza a krémeskeretben

Hozzávalók:
- 5 dkg + 15 dkg étcsokoládé
- 25 + 125 ml tejszín
- 4 dkg kókuszreszelék + egy kevés díszíteni
- 4 dkg cukor
- 1 vaníliarúd

Először elkészítem a ganache-t. A 25 ml tejszínt megmelegítem, beledobom az 5 dkg étcsokit feldarabolva, és addig keverem, míg elolvad. A masszát a sütőpapírra helyezett 10 x 10-es krémeskeretbe öntöm, ennek hiányában egy kb. ekkora szögletes edénybe. Hűtőbe teszem.
Jön a kókuszkrém. A kókuszreszeléket, a 125 ml tejszínt, a cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait egy lábasban a tűzön addig kevergetem, míg elválik a massza az edény falától. Bár én ezt most nem tettem meg, érdemes botmixerrel átkeverni. Majd rásimítom a ganache-rétegre a krémeskeretben kb. 1 cm vastagon. Visszateszem a hűtőbe néhány órára. Ha nem elég szilárd néhány óra múlva, érdemes egy félórácskára a mélyhűtőbe tenni. Miután megszilárdult, körbevágom a krémeskeretet, és felkockázom a bonbont.


A 15 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a kockákat. Sütőpapírra teszem száradni, a tetejükre kókuszreszeléket szórok.

Ebből a mennyiségből nekem 12 nagyobb kocka lett. Ha marad ki kókuszkrém, készíthetünk belőle sima kókuszos bonbont szilikonformában.

11 megjegyzés :

Nelli írta...

Mennyeiek a bonbonjaid!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm szépen!

Túry Amália írta...

Hogy ez eddig nem jutott eszembe? igazi bounty rajongó vagyok, köszi az ötletet! biztos lesz kókuszos bonbon nálam is valamikor :) Nagyon boldog új évet, ha addig nem "beszélnénk" :)

Praliné Zsuzsi írta...

Colors in the Kitchen, nagyon szívesen :) Tényleg igazi Bounty-íze van! Neked is boldog új évet!

4Gyerek írta...

Na, látszik milyen menet volt év végén nálunk. Ez a bountys csoda elkerülte a figyelmem. De nem voltam rest, nálad szépen visszaolvastam. Érdemes volt. Kókuszlikőrből visszamaradt kókuszreszeléket így fogom életre kelteni. Az hiszem a ganache úgy lenne igazi a bountyban, ha sűrített tejet és kókusztejet használnék. Áhh...megyek Csíkszeredába, Ottis szerint ott van sűrített tej.

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, örülök, hogy találtál a fogadra valót visszaolvasva is :)

Lili írta...

Szia,
én elég nagy gondban vagyok, hátha ránézel még ma és tudsz válaszolni:)
Tegnap nekiálltam bonbonokat gyártani (bounty, whisky-s, szilvapálinkás tallérok).
Nekiálltam a csokimáznak, de nem sikerült, nem lett folyós, sűrű maradt és összecsomósodott :(
Inkább abbahagytam, és gondoltam megkérdezlek ma téged mit csinálok rosszul, és ma folytatom:)
Tejcsoki volt, lehet hogy ez a baj? Az étcsoki jobb?
Temperálni nem szeretnék, csak simán olvasztani...
Ja, gőzfürdő felett olvasztottam, arra figyeltem...
Köszi:)

Praliné Zsuzsi írta...

Ha nem akarsz temperálni, mindenképpen azt javaslom, hogy étcsokit használj. Fontos, hogy a gőz ne menjen a csokiba olvasztás közben, mert összeugrik a csoki, illetve csak szép lassan melegítsd. Én étcsokikból a lidlis (J.D. Gross) és aldis (Choceur) csokikat szeretem például, de mindenképp jó minőségű, min. 60% kakaótartalmú legyen!

Unknown írta...

Tegnap csinaltam a tolteleket es beletettem bonbonolba, viszont ismet az a kerdes, hogy meddig tarolhato? Keves a cukor, sok a tejszin... Tudsz segiteni?

Praliné Zsuzsi írta...

Szerintem kb. 1 hét, de hűtőben tartanám.

Anett írta...

Szia Zsuzsi!
Kokusztejbe gondolkodtam a tejérzékenység miatt esetleg van tapasztalatod(?)
Illetve drazsé méretűt is lehet belőle formázni?