2011. október 10.

Málnakaramell



Még az Édes Napok Fesztiválon kóstoltam egy málnakaramellás töltelékű bonbont. Már akkor tudtam, hogy nekem ilyet csinálnom KELL, hiszen rajongok mind a málnáért, mind a karamelláért, együtt pedig egyszerűen ellenállhatatlanok! Úgyhogy nyomozni kezdtem a neten, és jó barátom, gugli persze most is segített rajtam: találtam egy remek receptet az Un déjeuner de Soleil oldalon. És ez nem akármilyen málnakaramella ám, kérem szépen! Ebből bizony ugyanolyan puha karamell-falatkákat készíthetünk, mint a sima vajkaramellából, csak egészen különleges málnaízzel felturbózva!



Azért itt-ott alakítottam a recepten, például átpasszíroztam a málnapürét, mert szerintem elég lehangoló a magos karamellát rágcsálni... Problematikus pont volt még a glükózszirup a hozzávalók között: persze némi utánajárással biztos be lehet szerezni, de én sajnos ha valamit eltalálok, azt rögtön meg szeretném csinálni, így nem vártam a glükózszirpura. Egy az egyben mézzel helyettesítettem, és így is tökéletes lett! Fantasztikusan puha, nem fogkitépős, egyszerre csábít málna- és karamellízzel...



Hozzávalók:
- 12,5 dkg málnapüré (átpasszírozott málna)
- 1 dl tejszín
- 14 dkg semlegesebb ízű méz
- 15 dkg cukor
- 1 dkg vaj


A málnapürét összekeverem a tejszínnel, és meglangyosítom. Egy edényben elkezdem melegíteni a mézet, de nem várom meg, hogy forrni kezdjen. Hozzáadom a cukrot, és megvárom, hogy borostyánszínűvé karamellizálódjon. (Tudom, közben nem lenne szabad kavargatni, de sose bírom ki...) Hozzáadom a tejszínes málnát (vigyázat, kicsit fröcsög!), és egészen addig főzöm állandó keverés mellett, míg el nem éri a 118 fokot. Ezt a legcélszerűbb maghőmérővel ellenőrizni. Ennek hiányában akkor jó, ha már látszik, hogy besűrűsödött a massza, keverésnél kilátszik a lábas alja, illetve ha hideg vízbe cseppentjük, akkor egyből leszáll összeállva a pohár aljára, és nem porlik szét. Nekem kb. 20 perc kevergetés után érte el ezt az állapotot. Ekkor leveszem a tűzről, és belekeverem a vajat.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt lapos edénybe/krémeskeretbe töltöm, és megvárom, hogy megdermedjen, végül felkockázom olvasztott vajjal vékonyan bekent késsel.


Én most a málnakaramella-kockák egy részét étcsokival vontam be, és transzferfóliával díszítettem. Szerintem nem is kell túlvariálni, hiszen a málnakaramell így is elég izgalmas ízkombináció. Talán még liofilizált málnával érdemes felturbózni (nekem éppen nem volt itthon): keverhetjük a málnakaramellbe, vagy az étcsokibevonat tetejére szórva szépen díszít is.



Forrás: 
Un Déjeuner de Soleil: Caramels a la framboise (mous ai lamponi); az eredetiben lévő adag felezve, módosításokkal.

12 megjegyzés :

Erika írta...

Jujj, dejóóóó!Nekem is nagyon bejönne, lehet hogy elkészítem valamikor...:)

Dia és a konyha írta...

Már ki is van nyomtatva a recept! Istenien hangzik, már összefojt a nyál is a számban. És nem mellesleg gyönyörű! :)

Anditanti írta...

Na ne máááá... Megint egy profi alkotás!! Imádnám, ez fix. (Különösen az étcsokis csigázott fel.)

Vianne írta...

Hű de jò lett, főleg a fòliás nagyon csini:) szívesen megkòstolnám!
Köszi a blogtippet is, elképesztően jò ez a francia blog, eddig nem ismertem.

Gál Edith írta...

Fantasztikusan néznek ki!!!
És nagyon finomak lehetnek...

Unknown írta...

Nagyon jól néznek ki és biztos finomak. Igazán szép a transzferfóliás, igazán jól mutat :)

Katucikonyha, írta...

De nagyon jó lehet ez is, nekem csoki nélkül is nagyon bejön. Kipróbálandó. :-) A blog, amit ajánlottál, nagyon szép és micsoda receptek!

Bianka írta...

Imádom a karamellt

Praliné Zsuzsi írta...

Lányok, nagyon örülök, hogy tetszik nektek a málnakaramell! Sztem is szuper a francia blog, még fogok ott nézlődni biztosan!

Katucikonyha, írta...

Kipróbáltam, nagyon-nagyon finom, bár az enyém eléggé ragadt, így nem tudtam szépen csokiba mártani. Még jó, hogy megkóstoltam, mert csúnya vége lett, az egész adag kipottyant a hűtőből és a padlóra ragadt. :-(

Praliné Zsuzsi írta...

Jaj, de sajnálom, hogy a konyhakövön végezte szegény karamella! :( Mikor főzted, maghőmérővel nézted a hőfokát? A csepegtetős tesztet megcsináltad? Legközelebb, ha kicsit lágy lesz, vissza lehet tenni főzni később is, vagy persze a legegyszerűbb bonbonba tölteni :))

Katucikonyha, írta...

Hát még én. :-( Csak maghőmérőztem, nem csepegtettem, biztos ez volt a baj. Lehet, hogy megy inkább bonbonba. :-)