2011. október 26.

Sütőtökös karamella Halloweenre - VKF XLV.



Mikor a már posztolt málnakaramellát készítettem, tudtam, hogy ezt a receptet több verzióban is ki kell próbálni, annyira jól működött. Beugrott, hogy az Édes Napok Fesztiválon mennyire bejött a sütőtökös-karamellás bonbon, így gondoltam, a sütőtökös karamellával sem lehet nagyon mellényúlni. Nem is tévedtem, az édes sült tökből készült püré fantasztikusan illik a karamellához, egy kicsi mézeskalács-fűszerkeverékkel megbolondítva. Erre az ízkombinációra Pinkcsokinak is van egy vátozata, nézzétek meg!

Miután a karamellám készen lett, azon agyaltam, milyen dekorációt lehetne készíteni rá, ami a Halloweent idézi, de aminek az elékszítéséhez nem kell nagy kézügyesség. Na ekkor bevillant, hogy pókhálót kell csinálnom, az menni fog, hiszen ki látott már ultra szabályos pókhálót? A pókhálókhoz a pókot a BalhÉtteremben találjátok! :)

Mivel Zizi, a Zizi kalandjai blog írója vega sütőtökös recepteket kért a VKF 45. fordulójára, neki is ajánlom szeretettel a sütőtökös karamellámat.
Szerintem jó móka lehet gyerekekkel is elkészíteni, próbáljátok ki! Hepi Halloween!



Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
- 6 dkg sülttök (nálam Hokkaido tök volt)
- 0,5 dl tejszín
- 7 dkg semlegesebb ízű méz
- 7,5 dkg cukor
- mézeskalács-fűszerkeverék ízlés szerint (nálam egy jó késhegynyi volt)
- 0,5 dkg vaj

- 10 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg narancssárga csokipasztilla (narancsízű, jól passzolt a sütőtökhöz, de persze fehér csokival is díszíthetjük!)

A sülttököt a tejszínnel összeturmixolom. Egy edényben elkezdem a mézet melegíteni, de nem forralom fel. Hozzáadom a cukrot, és borostyánszínűvé karamellizálom. Hozzáadom a tejszínes sülttököt és a mézeskalács fűszert, és addig főzöm állandó keverés mellett, míg el nem éri a 118 fokot - ezt maghőmérővel ellenőrizhetjük. Ha nincs kéznél maghőmérő (nálam se volt), akkor amikor már kezd elég sűrű lenni, cseppentek egy keveset a masszából egy kistálra, és hűtőbe teszem. Pár perc múlva megnézem, megszilárdult-e. Ha nem, tovább főzöm, majd ismét tesztelek, ha igen, akkor leveszem a tűzről, és hozzákeverem a vajat. A masszát egy sütőpapírral bélelt lapos edénybe/krémeskeretbe (10x10 cm) öntöm, és megvárom, hogy megdermedjen, végül tetszőleges méretű kockákra vágom.

Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd egy mártóvillával megmártom benne a karamellkockákat. Miután a csokiburok megszilárdult, az olvasztott narancssárga csokit nejlonzacskóba töltöm, és megrajzolom vele a pókhálókat. Ha a narancssárga csoki is megdermedt, készen vagyunk!


12 megjegyzés :

Vera írta...

Zseniális vagy, elképesztő. Ha angolul lenne a blogod már több ezer rajongód lenne...

Adél (Afraa) írta...

Ezt ki kell próbálnom, hihetetlenül jól néz ki:) Hatalmas ötlet!

Praliné Zsuzsi írta...

Vera, nagyon kedves vagy!! Már gondolkoztam rajta, hogy belekezdjek-e egy angol blogba is (nyelvi akadálya nem lenne), de ugye az nagyon sok idő lenne, épp eleget el tudok szuttyogni ezzel a bloggal is :)

Adél, örülök, hogy tetszik! Kíváncsi leszek, hogy fog ízleni!

4Gyerek írta...

de jó lett.
ezek szerint a denevér kérdés megoldva.

Anditanti írta...

Zseniális az ötlet és kivitelezés is!! Gratulálok:D

Bianka írta...

Nagyon tetszik a mintázata

Erika írta...

Ez tényleg nagyon klassz, külön tetszik ez a narancs színű csoki! (sosem gondoltam volna, hogy van ilyen..):))

Névtelen írta...

De jó, nagyon tetszik az ötlet!

Katucikonyha, írta...

Imádom, már a FB-on is szemeztem vele. :-)

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, igen, se vér, se denevér :)

Anditanti, köszi :)

Bianka, örülök, hogy tetszik!

Erika, a Keserédesben vettem Pesten, szokott lenni rózsaszín is (eper ízű)! vagy az Ázsia Bt.-nél van még!

Flóra, köszönöm! :)

Katucikonyha, köszi, próbáld ki!

Nelli írta...

Annyira kreatív vagy!Szóhoz sem jutok!A belsejéről nincsen kép?

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm szépen! Most nem vágtam félbe, mert a 2. fotón baloldalt van "csupasz", csokiborítás nélküli karamellkocka is, ugyanez van a csokisak belsejében is :)