2012. január 20.

K(h)akis bonbon



Ismeritek a k(h)akit (itt, a németeknél simán 'h' nélkül)? Vagy arisztokratikusabb nevén a datolyaszilvát vagy hurmát, esetleg ennek a nemesített formáját, a sharongyümölcsöt? Az elnevezések dzsungelében jó útbaigazítást ad Chili & Vanília kimerítő posztja. Lényeges, hogy érett gyümölcsöt használjunk akár magában enni, akár bonbonokhoz, pohárkrémekhez. Az üzletekben általában még éretlen állapotban érkezik, ekkor a citromsárga felé hajló narancsos a színe; ha megérett, egészen narancsos színű lesz, és kicsit puhább tapintású. Szerencsére remekül lehet utóérlelni, 3-4 nap alatt szépen megérik. Nem szabad hűtőbe tenni, illetve az érést gyorsíthatjuk, ha almával tesszük egy zsákba (kipróbáltam, tényleg így van, de vajon miért??).



A k(h)aki bonbonban is nagyszerűen felhasználható, én most citromos fehércsoki-ganache-sal párosítottam a friss gyümölcspürét. (Próbáltam beforralni is pici mézzel és citrommal, de úgy jellegtelen lett az íze, és állagra sem volt tökéletes az eredmény.) Mivel friss gyümölcspüré van benne, ezért néhány napon belül érdemes elfogyasztani a bonbonokat!



Hozzávalók kb. 20-25 bonbonhoz:
- 2 db k(h)aki
- 6 dkg fehér csokoládé
- 5 ek. tejszín
- 1 biocitrom héja
- 1 teáskanál citromlé

Csokiburok:
- 25 dkg fehér csoki
- fél rúd vanília

A k(h)akikat félbevágom, a húsukat kikanalazom, összeturmixolom és szitán áttöröm. A ganache-hoz a tejszínt megmelegítem, majd beledobom a kockákra tört fehér csokit, és addig kavarom, míg egynemű masszát nem kapok (kicsit utánmelegítek, ha kell). Végül belekeverem a citromhéjat és a citromlét, majd hagyom hűlni.
A csokiburokhoz a fehér csokit megolvasztom, hozzákeverem a vaníliarúdból kikapart magokat, majd temperálom. Elkészítem a csokihüvelyeket szilikon vagy polikarbonát formában, majd a formát hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A csokihüvelyek aljába kiskanállal egy vékony réteg k(h)akipürét adagolok, majd erre jön a fehércsoki-ganache, de hagyok helyet a lezáráshoz is. Kb. negyed órára ismét hűtőbe teszem a formát.
A vaníliás fehér csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Jó egy óra múlva kifordítom a kész bonbonokat a formából.  


4 megjegyzés :

jókaja írta...

Tudtommal azért érik meg együtt hamarabb, mert az alma etilén gázt bocsát ki és az sietteti a még éretlen gyümölcs érését.
A haragoszölden érkező banánokat is így érlelik sárgára.

Praliné Zsuzsi írta...

Wow, köszönöm a profi magyarázatot!

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki. Még sosem kóstoltam, biztos nagyon finom íze lehet :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, köszönöm, finom volt ;)