2012. január 4.

Házilag, természetesen színezett rózsaszín csoki



Bár alapvetően nem idegenkedek a mesterségesen színezett csokiktól, leggyakrabban csak díszítésre szeretem ezeket használni (egyetlen bonbonnál használtam eddig a teljes burokhoz). Nemrég azonban eszembe jutott, hogy liofilizált gyümölcsök segítségével gyönyörű rózsaszín csokit tudunk házilag készíteni: a liofilizált málna vagy eper teljesen természetes módon rózsaszínre tudja színezni a fehér csokit, és még finom ízt is ad neki. Tulajdonképpen a liofilizált málnát már használtam a fehércsoki-burok bepöttyözésre ennél a bonbonnál, most csak egy lépéssel továbbmentem. Az így kapott rózsaszín csokiból önthetünk csokitáblát (akár forma nélkül, sütőpapírra korong alakban kiterítve), szép rózsaszín csokikorongokat szilikon muffinforma aljában, lehet csokihüvely polikarbonát- vagy szilikonformában készült bonbonoknál, és használhatjuk díszítésre is (pl. milyen vagányul nézne ki, ha étcsoki alapra ezzel húzzuk az Eszterházy-torta csíkjait!). Hozok még hamarosan más színű csokikat is természetesen színezve :)



Hozzávalók 20 dkg rózsaszín csokihoz:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 kis marék liofilizált málna vagy eper (kb. 5-6 gramm)

A liofilizált málnát vagy epret aprítógépben porrá zúzom, majd átszitálom, hogy a magok ne maradjanak benne. A fehér csokit megolvasztom, belekeverem a piros port, majd temperálom, és tetszőlegesen felhasználom.



(A képen a bonbonok málna-marcipán tölteléket kaptak liofilizált málnával turbózva, leírás itt).


Hol lehet venni liofilizált gyümölcsöket?

- Ázsia Bt. boltja (Budapest, Fővám tér)
- online (linkek ebben a posztban)
- Sopronban a Harrerben
- bármelyik osztrák Sparban (sajátmárkás Spar Vital termék, Knabberfrucht a neve)

11 megjegyzés :

Unknown írta...

Nagyon szépek, és isteni ízük lehet :))

marisz57 írta...

Te nagyon gyakran használsz liofilizált gyümölcsöket.Gondolom, ezeket úgy veszed, mert házilagos előállításukról még nem hallottam.

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, köszönöm szépen!

Marisz, a posztban írt lelőhelyeken szoktam venni, házilag ezt nem lehet előállítani: a fagyasztva szárítás vákuumban történik, a fagyasztott víztartalom a gyümölcsből tulajdonképpen szublimál, de itt olvashatsz bővebben az eljárásról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Liofilez%C3%A9s. A tesóm, aki vegyész, mondta, hogy náluk a laborban van liofilizálógép, de attól tartok, nem gyümölcsöket liofilizálnak a gyógyszerészeten :)

Mary írta...

Nagyon szépek és az ötlet is csillagos ötös! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszönöm szépen! :))

Katucikonyha, írta...

Nagyon vagányak! Én is hasonlót tervezgetek, csak céklaporral színezve. :-) Nagyon jó ötlet és nagyon finom is lehet!

Praliné Zsuzsi írta...

Katuci, az is jó ötlet! Sose használtam még céklaport, az nem fog a csoki ízén érződni? Én is gondolkozok még egy-két természetes színezőn :)))

Katucikonyha, írta...

Nem hiszem, macaronhoz is lehet használni, igazából nincs is íze. Majs alkalomadtán kipróbálom és beszámolok. :-) De az áfonyás csillagok tökéletesek! :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Akkor majd várom a beszámolót, kíváncsi vagyok, milyen tölteléket álmodsz majd bele! Köszönöm az áfonyás csillagok nevében :))

jókaja írta...

Azóta lehet már kapni a Panyolán készített liofilizált gyümölcsöket is, Panyólium néven. A meggyet próbáltam, nagyon finom.

Praliné Zsuzsi írta...

Igen, ismerem a termékeiket, a szilvát már többször használtam bonbonhoz is, pl. itt egy trüffelnél: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/09/szilvapalinkas-truffel.html és karamellizált fehér csoki ízesítéséhez is: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/02/karamellizalt-feher-csokolade.html :)