2012. január 16.

Konyakos szilvás - mákos marcipános praliné



Az ötletadó Baracskay Angéla (Pataki Curkászda, Angela's Taste) volt, ugyanis nála láttam egy képet a téli kollekciója első darabjáról: mákos piskóta mákos mousse-szal, közepén fűszeres szilvabetéttel. Már akkor tudtam, hogy ennek a kombinációnak bizony bonbonban a helye! Eredetileg forralt borban akartam az aszalt szilvát kicsit megrottyantani, de az nem volt kéznél, így maradt a konyak (de a forraltboros verziót is nagyon ajánlom kipróbálni!). Körítésnek meg mákos marcipánkrém, szép nagy tengeri kagylós formában. Hogy tetszik?

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 15 szem aszalt szilva (ha kisebb a bonbonforma, akkor a fele is elég)
- kb. fél-egy deci konyak (nálam Metaxa*****)
- 7 dkg marcipán
- kb. 1 dl habtejszín
- 1 púpos ek. darált mák
- 25 dkg étcsokoládé (65,7% Fortina)



Az aszalt szilvát nyakon öntöm annyi konyakkal, amennyi ellepi, majd 2-3 napig állni hagyom.
A tejszínt megmelegítem, majd belereszelem a marcipánmasszát, és addig keverem (ha szükséges, tovább melegítve), míg egynemű masszát nem kapok. Hozzákeverem a mákot is. Ha túl sűrű a massza, kicsi tejszínnel tovább hígítom, ha túl híg, kevés plusz marcipánt reszelek hozzá. Hagyom kihűlni.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. Ha a csoki megszilárdult, a mélyedések aljába egy-egy szem konyakos szilvát teszek (ha kicsi a forma, csak fél szemet), majd erre adagolom a mákos marcipánkrémet, hagyva helyet a lezáráshoz. Kis időre hűtőbe teszem a formát.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után óvatosan kifordítom a formából a bonbonokat.

12 megjegyzés :

Elif írta...

Gyönyörű ez a forma!

Nelli írta...

Finomságos!:)
A kókuszos mikor jön?:)

Praliné Zsuzsi írta...

Elif, köszi! Én is nagyon szeretem, jó sok töltelék fér bele :)

Nelli, ugye a folyós rumosra gondolsz? Az lehet, hogy csak jövő hét végén sajna! Közben hazaugrok szűk egy hétre (abból csak az utazás 2 nap), és még akartam írni hozzá könyvajánlót. De ígérem, legkésőbb jövő hét végén jön! :)

Vianne írta...

Nagyon jól néz ki! A forralt borral is ütős lehet:)

Chef Viki írta...

Tetszik-e? Mi az hogy!

marisz57 írta...

Ilyen nincs!!!
Illetve, látom, hogy van!!!
Te álomszépszép és isteni finom bonbonokat csinálsz!
Nálam az elsők közt is legelső vagy bonbonozásban!

Katucikonyha, írta...

Nagyon-nagyon tetszik! Kívül-belül is fantasztikus. Ez a forma gyönyörű és olyan nagynak tűnik, nagyon finom lehet a töltelék.

Petra írta...

Jaj, de szépek! Nagyon finom lehet ez a töltelék. A mák + aszalt szilva párosod lenyűgözött. Mindkettőt imádom.
Hétvégén nekem is éppen mákos bonbontöltelékek villantak be ötletként... Majd egyszer sorra is kerülnek. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, köszönöm! Igen, forralt borral is nagyon ütős lehet szerintem, majd úgy is tuti kipróbálom!

Viki, köszi :DDD

Marisz, nagyon kedves vagy, köszönöm!!

Katuci, igen, ez egy jó nagy forma, ennél csak a sünös polikarbonát formám nagyobb :)

Petra, a kombinációt Angélától csórtam, de nagyon bejött! Kíváncsi leszek, nálad mi lesz az aszalt szilvából!

Nelli írta...

A folyós rumosra gondoltam!:)Nagyon várom!
A csiga forma gyönyörűűűűűűűű!

Erika írta...

Hát nem csak engem fogott meg ez szép csiga, valószínűleg kipróbálom, mert a mák és aszalt szilva együtt szerintem is jó házasítás!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, akkor jól értettem! :)

Erika, próbáld ki, egész biztos, hogy ízleni fog!