2012. január 18.

Kávés étcsokimousse-szal töltött csokicsésze



A kávét imádom mindenféle ízkombinációban bonbonba tölteni. Ezúttal saját készítésű csokicsészékben végezte, méghozzá étcsokimousse ízesítéseként. Könnyű, habos, aromás-kávés-illatos... mi kellhet még? :) Ja, és a diógrillázsnak köszönhetően finoman roppan, amikor kettéharapjuk - igazi játék a textúrákkal!
A recept először a Kifőztük 2011/decemberi számában jelent meg, amely ingyenesen letölthető.



Hozzávalók 15 darabhoz:
Kávés csokoládémousse:
- 3 darab pillecukor (marshmallow)
- 1,5 dl habtejszín
- 6 dkg étcsokoládé
- 1 kávéskanál instant kávé
Diógrillázs:
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg dióbél
Csokicsésze:
- 20 dkg étcsokoládé
Díszítéshez:
- 15 darab kávészem alakú csokoládé



Szükséges eszközök:
- szilikon vagy keményebb papírból készült bonbonkapszlik
- iskolai ecset

Először a csokicsészéket készítjük el az itt leírt és képekkel bemutatott módon. Ezeket előre is elkészíthetjük, felhasználásig zárt műanyag dobozban a hűtőben tartjuk.
A csokimousse-hoz fél deci tejszínt megmelegítnük, ebben feloldjuk az instant kávét. Hozzáadjuk az apróra tört étcsokit és a széttépkedett pillecukrot, majd addig kevergetjük alacsony lángon, míg egynemű masszát nem kapunk. Hűlni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis masszához forgatjuk. Legalább néhány órát hűtjük a csészékbe töltés előtt.
A diógrillázshoz a cukrot karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a nagyjából széttört diót, és sütőpapírra terítve kihűtjük. Aprítógépben durvára aprítjuk.
A csokicsészék aljába diógrillázs-darabokat szórunk, majd egy habzsák segítségével erre adagoljuk a csokimousse-t. Egy-egy darab kávészem alakú csokoládéval díszítjük.


Tipp: A kávémousse-t természetesen bonbonba is tölthetjük!

10 megjegyzés :

Suncika írta...

Mmmmmmm...nyamiiiiiiiii! Csak egy falatot dobj át nekem pls! :)

BirgánAndi írta...

Ha lehet, én kávé nélkül kérném :)) Köszönöm :D

Katucikonyha, írta...

Mi kell még? Semmi! Tökéletes és kész.

Maryenne írta...

Loptam egyet nem baj? :D

Praliné Zsuzsi írta...

Suncika, :))) Dobnék szívesen, de már rég elfogyott :) De remélem, majd kipróbálod! ;)

Andi, egye fene, neked úgy is lehet! :)

Katuci, köszönöm! :)

Mary, dehogyis! :D

Vikvi írta...

Nagyon klassz, én is nagyon szeretem a kávés dolgokat. Szerinted a kávét a csokiba is bele lehetne tenni. Kijönne a polikarbonátból vagy biztosabb a szilikonos ?

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi: én eddig olyat próbáltam ki, hogy fehér csokiba (az olvasztásnál) kevertem instant kávét: ez részben elolvadt, részben nem (mert azért az olvadt csoki nem olyan meleg optimális esetben), de szép pöttyös, és finom kávéízű burkot kapunk. Ezt még a szilikonformás korszakomban csináltam:
http://www.pralineparadicsom.hu/2011/01/jogasz-torta-pralineva-lenyegulese.html
De tuti, hogy így kijön polikarbonátból is! Én folyadék formájában nem kevernék semmiképp a csokihoz kávét.

Vanca írta...

Eláll a szavam! Ez valami fantasztikus!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Megint megcsodáltam!
A kávés ízt én is szeretem, mégis milyen kevés ilyen bonbon készült nálam:-)) Na majd most. Na persze egy kis idő is kellene hozzá:))

Praliné Zsuzsi írta...

Vanca, köszönöm! Érdemes kipróbálni!

Gesztenye, akkor a kávé közös kedvencünk! Szurkolok, hogy legyen időd csokizni!!!