2012. január 6.

Házi Toffifee




Még Heidelbergben kezdett el mocorgoni a fejemben a házi Toffiffee gondolata: ha lehet szép csokihüvelyes bonbont készíteni, miért ne lehetne szilikonformában megcsinálni a Toffifee karamell-hüvelyét? A neten még egy jó kis képet is találtam arról, hogyan is áll össze a Toffiffee: karamellhüvely, egy szem pörkölt mogyoró, mogyorónugát és egy csepp csoki. Gondoltam, ha a karamellhüvely sikerül, onnantól ez már nem lehet bonyolult!

Kép innen.

A kivitelezés Karácsony előttre maradt, mert szilikon formát persze nem vittem magammal Heidelbergbe. De szerencsére otthon felfedeztem, hogy van egy olyan szilikon formám, amit mintha Toffiffee-készítésre terveztek volna :) (De persze más szilikonformában is elkészíthető a karamell-hüvely, sőt más tölteléket is kaphat!)



Hozzávalók 15 darabhoz:
- 15 szem törökmogyoró
- 10 dkg mogyorónugát
- 3-4 dkg étcsokoládé

Először a karamellkrémet főzöm meg az itt leírtak szerint, annyi különbséggel, hogy most tovább főzöm a masszát, hiszen szilárd karamellára van most szükség, nem folyós krémre. Ha van maghőmérőnk, akkor olyan 122-123 fok körül jó a karamella, ha nincs, érdemes úgy tesztelni, hogy egy keveset kistányérra pöttyintünk, majd egy-két pillanatra mélyhűtőbe tesszük, ha megszilárdul, nem ragad az ujjunkra, akkor jó. A karamellából egy kiskanállal egy keveset pöttyintek a szilikon bonbonforma mélyedésébe, majd a kiskanál hátával próbálom kikenni a karamellel a mélyedések oldalát is nagyjából. Sietni kell, hogy ne kössön meg a karamell (jó ötlet lehet előmelegíteni a szilikonformát hajszárítóval vagy sütőben/mikróban). Miután nagyjából felvittem a karamellt a mélyedésekre, a már kihűlőfélben levő, de még langyos karamellt az ujjaimmal (esetleg vízbe is márthatom) próbálom még egyengetni, a mélyedés aljából feljebb tolni. Végül a friss karamell-hüvelybe egy-egy szem pirított és lehéjazott törökmogyorót teszek (180 fokon kb. 7 perc után a mogyorók héját le lehet dörzsölni). Hagyom dermedni a karamellt hűtőben.

Itt jól látszik a szilikon forma és a karamellhüvely is


Ha nem sikerült tisztán dolgozni, és kis karamellszálak maradtak a formán a mélyedések között (nekem maradtak, ugye mert jó gyorsan dolgoztam a karamellával), ezeket könnyen le lehet szedni, miután a karamell megszilárdult. A nugátot alacsony lángon megolvasztom, majd kicsit lehűtöm, és a mélyedéseket teletöltöm vele. A formát az asztalhoz ütögetem, hogy egyenletesen terüljön el a nugátréteg. Hűtőbe teszem a formát, míg a nugát megszilárdul.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd egy-egy csokicseppet cseppentek a bonbonok közepére egy kiskanállal. Nem kell sok, nehogy lefolyjon a csoki. Megvárom, míg a csoki megszilárdul, majd óvatosan kifordítom a hamis Toffiffee-ket a formából.


21 megjegyzés :

Chef Viki írta...

Ezt nem hiszem el :-)))

Elképesztő vagy!

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon ötletes, szuper lett, ügyes vagy:-)

Unknown írta...

Már alig vártam hogy feltedd a receptet. Kölcsön is kérem a szomszédasszonyom ilyen formáját és tuti kipróbálom :)

Névtelen írta...

Ez isteni! Van is ilyen formám! Csak attól félek, hogy nekem nem szilárdulna meg a karamellkrém...
Anna

Edó írta...

Elképesztő!Régóta töröm én is a fejem az elkészítésén,mert mi nagyon szeretjük,de nugát hiányában sosem gondoltam bele igazából..irigyellek:)Nagyon ügyes vagy!

Praliné Zsuzsi írta...

Viki, köszönöm szépen!! :)

Gesztenye, neked is köszönöm!

Vikvi, akkor várom majd beszámolód! Jó szomszéd aranyat ér :)

Anna, ha egy-egy pöttyel ellenőrzöd a karamellt főzés közben, akkor nem lehet benne hiba! Én is mindig féltem tőle, de amióta így ellenőrzöm, mindig megszilárdul!

Edó, köszönöm!!! Szerintem nugát nélkül sem elképzelhetetlen megcsinálni: mondjuk Milka Noisette-t használnék, és abból csinálnék ganache-t (10 dkg csokihoz kb. 0,3 dl tejszín) vagy esetleg érdemes a házi nugátreceptek közül szemezgetni (pl. http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/sutes-nelkuli-edessegek/2290-nugat-hazilag-recept.html vagy http://csokipari.hu/2009/11/thomas-torta-csupacsokisan-mert-az-ugy-jo/#hazinugat).

Mary írta...

Valami fantasztikus! :)

egycsipet írta...

Szuper, imádnám! :))

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, Egycsipet, nagyon szépen köszönöm :))

Petra írta...

Hűha, ezt a karamellburkot! Szuper ügyes vagy! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Petra, köszönöm szépen!!! Már agyalok a további felhasználási lehetőségein :)

Turák Kinga írta...

De bekapnék egyet! Ahogy írod, nem tűnik ördöngösségnek, de persze az egyszerűnek tűnő dolgok, nagyon nehezek is tudnak lenni!!! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Kinga, tényleg nem ördöngösség, az egyetlen dolog, aminél figyelni kell, az a karamell: vagy maghőmérővel érdemes mérni a hőfokát, vagy hűtős teszttel ellenőrizni, aztán pedig a szilárdulófélbe lévő, a szilikonformába felvitt karamellt bátran lehet még kézzel is utánalakítgatni :)

Lili írta...

Szia! Lehet hogy egy kicsit idióta kérdés de mi az a mogyorónugat?

Praliné Zsuzsi írta...

Lili, a mogyorónugát mogyoróból és csokiból áll főleg, bonbonok készítésénél sokat használjuk. Lehet készen kapni, bár otthon sajnos nehezebb hozzájutni, az Ázsia Bt. boltjában szokott lenni pl. de házilag is elkészíthető, itt egy recept: http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/sutes-nelkuli-edessegek/2290-nugat-hazilag-recept.html.

Lili írta...

Köszönöm szépen :)

Névtelen írta...

szia, szeretném megkérdezni, hogy hol lehet venni olyan struktúrált felületű lapot, amire néhányan öntik a csokit.
köszi a választ előre is
Márti

Praliné Zsuzsi írta...

Márti, én az Ázsia Bt. boltjában (Vámház körút, Bp.) vettem ilyen lapot!

Névtelen írta...

köszi a választ

márti

Rita írta...

Kedves Zsuzsi!

Szerinted el lehet készíteni a karamellhüvelyt a gyári toffifee dobozában is szilikonforma helyett? Vagy nem lehet majd belőle kipattintani?

Praliné Zsuzsi írta...

Rita, én azért nem merném megpróbálni, mert a toffifee doboza egy elég vékony, gyenge műanyag, amit szerintem a több mint 100 fokos karamell megolvasztana, és nem lehetne a sz olvadt műanyagról leszedni. A szilikon anyag bírja ezt a magasabb hőt is, azért kellett itt az a forma.