2013. augusztus 30.

Főzött narancsfagyi pisztáciás tölcsérben


Szerettem volna kipróbálni a főzött citromfagyi sikere után hasonló módon készítve a főzött narancsfagyit is. A narancsfagyihoz adta magát, hogy pisztáciát társítsak, hiszen ez a kombó már bonbonban is bizonyított. A pisztácia pedig ezúttal a fagyitölcsérekbe került: így izgalmas zöldes színt és szuper pisztáciás ízt kaptak a tölcsérek, ami nagyon-nagyon jól passzolt a selymes állagú főzött narancsfagyihoz.
Szép, határozottan zöldes színt a tölcséreknél akkor tudunk elérni, ha zöld pisztáciát használunk (nekem az Ázsia Bt. boltjából volt még, de már ebben a webshopban is kapható). Ha ehhez nem tudunk hozzájutni, az Aldiban kapható sótlan héjas pisztácia, azzal is finomak lesznek a tölcsérek!

Hozzávalók:
Fagyialap:
- 3 egész tojás
- 50 g xilit (vagy cukor)
- 2 bionarancs héja
- 120 + 40 g narancslé frissen facsarva
- 100 g görög joghurt
- 1 dl habtejszín
Pisztáciás tölcsér/ostyatál (kb. 10 db):
- 70 g tojásfehérje (kb. 2 tojásból)
- 60 g cukor
- 25 g őrölt pisztácia (nálam zöld pisztácia, nagyobb darabok is maradhatnak benne, ahogy sikerül)
- 65 g liszt
- 20 g olvasztott vaj



A fagyialap elkészítésével kezdem. A tojásokat a xilittel vagy cukorral és a narancshéjjal habosra keverem, majd hozzáadom a 120 gramm narancslét (a gyümölcsrostokkal együtt). Alacsony lángon vagy vízgőz fölött folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 80 fokig melegítem - ekkor jól láthatóan sűrű lesz az állaga. Átszűröm, majd hozzákeverem a maradék narancslét, a görög joghurtot és a habtejszínt. A fagyialapot teljesen kihűtöm, majd fagyigépben elkészítem. Ha nincs fagyigépünk, öntsük egy lapos dobozba, tegyük mélyhűtőbe és félóránként négyszer-ötször keverjük át botmixerrel.



A tölcsérhez a tojásfehérjét kikavarom a cukorral. Ehhez hozzákeverem a liszt kétharmadát, majd az olvasztott vajat. Végül belekeverem az őrölt pisztáciát és a maradék lisztet. Ostyasütő gépbe egy-egy púpos teáskanálnyi masszát adagolok, és kb. 3-4 perc alatt megsütöm a pisztáciás ostyákat. A forró ostyát a géphez adott tölcsérformára tekerve formázom, vagy ostyatálka készítéséhez egy felfordított pohár aljára fektetem, és óvatosan rányomva még egy poharat tálkává formázom. Ebben a posztban olvasható, hogyan készíthetjük el az ostyákat sütőben, ostyasütő gép nélkül.



A narancsfagyit a pisztáciás tölcsérekbe vagy ostyatálakban gombócolom, és megszórom egy kevés aprított pisztáciával.

***



A főzött narancsfagyit persze jégkrémformában is kifagyaszthatjuk, a jégkrémhez pedig szuperül passzol a zöldes színű pisztáciás fehércsokiburok. Kakaóvajjal hígított olvasztott fehér csokihoz (3 rész csoki és 1 rész kakaóvaj) őrölt zöld pisztáciát keverünk, és ebben mártjuk meg a jégkrémeket.


Nincsenek megjegyzések :