2013. augusztus 7.

Vörösborban sült meggyes fahéjfagyi csokis-fahéjas tölcsérben



Nemrég a Balatonon ettem egy nagyon finom fahéjfagyit, amit szerettem volna itthon is elkészíteni. A főzött fahéjfagyit vörösborban sült meggyel egészítettem ki: ez a kombó szerintem telitalálat, alig bírtam ki, hogy ne egyem meg egy nap alatt az egész adag fagyit. Bevetettem az ostyasütő gépemet is - ezt még tavaly kaptam a két legjobb barátnőmtől a névnapomra a nyár végén. Egy nagyon egyszerű gépről van szó (egészen pontosan ez), de én teljesen meg vagyok vele elégedve. A fagyihoz ízben passzoló tölcséreket és ostyatálkákat szerettem volna készíteni, így a David Lebovitztól kölcsönzött alapreceptet némileg módosítva csokis-fahéjas ostyákat készítettem.



Hozzávalók:
Meggyes-fahéjas fagyi:
- 3 dl tej
- 3 tojássárgája
- 3-4 ek. xilit/cukor
- kb. 3 tk. őrölt fahéj
- 2 dl habtejszín
- 2 ek. vörösborban sült meggy (eredeti recept itt, én az itt található rumos változatot készítettem) - ha ezért nem akarjuk bekapcsolni a sütőt (amit nagyon meg tudok érteni), akkor áztassunk magozott meggyet 2-3 napra rumba vagy konyakba

Tölcsérek és ostyatálkák:
- 70 ml tojásfehérje (kb. 2 nagy tojásból)
- 65 g barna nádcukor
- 65 g liszt
- 25 g kakaópor
- 40 g olvasztott vaj
- késhegynyi őrölt fahéj



A fagyialaphoz a tojássárgákat kikeverem a xilittel/cukorral és a fahéjjal, majd hozzákeverem a tejet is. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn kb. 80 fokig melegítem, ill. akkor jó, amikor a tojásos alap már szépen bevonja a fakanál hátát. Ehhez hozzákeverem a hideg habtejszínt, és a kész fagyialapot teljesen kihűtöm. Ha kihűlt, fagyigépben kifagyasztom, és az utolsó pár percben szórom a gépbe a vörösborban sült meggyet. A lágy fagylaltot dobozba teszem, és egy-két óra alatt szilárdra fagyasztom. Ha nincs fagyigépünk, akkor félóránként át kell keverni botmixerrel, és az utolsó keverésnél adjuk hozzá a meggyet.



A tölcsérekhez és ostyatálakhoz a tojásfehérjét kikeverem a cukorral és a fahéjjal, majd hozzákeverem a liszt kétharmadát. A masszához hozzáadom az olvasztott vajat, végül pedig simára keverem a maradék liszttel és a kakaóporral. Az ostyasütőt 3-as fokozatra állítom. Én közepes méretű tölcséreket és tálkákat készítettem, ehhez kb. két teáskanálnyit tettem mindig a masszából az ostyasütőbe. Kb. 3 perc alatt sültek meg az ostyák. Amikor kész az ostya, tölcsérhez az ostyasütőhöz adott tölcsérformára tekerem fel jó szorosan, és tartom, míg ki nem hűl annyira az ostya, hogy a formáját megtartsa. Lényeges, hogy a forró ostyát formázzuk, ha kihűl, már nem lehet formázni, törni fog. Ostyatálkához a forró ostyát felfordított pohár aljára simítom rá óvatosan, és tartom az ostyát, míg fel nem veszi a tálka-formát.

A tölcsérformázó

A kész ostyákat légmentesen záró dobozban érdemes tárolni. Legjobb még az elkészültük napján megenni, akkor a legropogósabbak, de másnapig is elég jól megőrzik még a ropogósságukat.
Ha nincs ostyasütőnk, akkor sütőben is meg lehet sütni az ostyalapokat. Sütőpapírra kör alakban szétkenek két-két teáskanálnyi masszát: kb. befőttestál-nagyságú köröket kell kapni. 170 fokra előmelegített sütőben kb.8-10 perc alatt megsütöm, majd forrón formázom.
Ebből a mennyiségből nekem 10 ostyatálka + tölcsér lett vegyesen.



A fagyit az ostyatálkákba és a tölcsérekbe gombócolva tálalom.


Tipp: Vörösborban sült meggy helyett ugyanúgy készült vörösborban sült szilvával is érdemes kipróbálni ezt a fahéjfagyit!



A tölcsérek és ostyák alapreceptje innen:
David Lebovitz: The Perfect Scoop. Ice Creams, Sorbets, Granitas and Sweet Accompaniments. New York, 2007. pp. 228-230 (Ice Cream Cones).

2 megjegyzés :

Anazar írta...

Micsoda ízkavalkád, kényeztetés!!

Praliné Zsuzsi írta...

Anazar, köszi! :)