2012. november 16.

Kókuszos-fehércsokis manduladrazsé



Ebben a posztban egy újabb bőrt húznék le a drazsé-témáról. Egyetlen mentségem, hogy ez tényleg nagyon-nagyon ütős lett, olyan Raffaello-szerű ízvilág: karamellrétegbe bújtatott ropogós pirított mandula, fehér csoki, és végül kókusz... próbáljátok ki!



Hozzávalók:
- 100 gr blansírozott mandula
- 30 gr cukor
- 10 gr víz
- 1 kk. vaj
- 60-70 gr fehér csokoládé
- kb. 60-70 gr kókuszreszelék



A technika ugyanaz, mint a már korábban bemutatott karamelles-csokis mogyorószemeknél. A cukrot és a vizet 110 fokig melegítem (ez az az állapota a cukorszirupnak, amikor egy kisebb adagot a hideg vízbe mártott ujjaink közé véve szálat húz), leveszem a tűzről, és belekeverem a mandulát. Addig kavargatom, míg a szirup szépen ki nem kristályosodik, és egyenként bevonja a mandulaszemeket. Ekkor visszateszem a tűzre, és folyamatosan kavargatom, míg a cukorbevonat a mandulaszemeken karamellizálódik. Hozzákeverem a vajat, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és fakanállal óvatosan szétszedem a szemeket, hogy ne érjenek egymáshoz. Megvárom, hogy szobahőmérsékletűre hűljön a mandula.
A fehér csokit megolvasztom és temperálom. A karamellizált mandulát egy tálba teszem, amiben kényelmesen elfér. Hozzáteszek 1-2 evőkanálnyi fehér csokit, és gumikesztyűbe bújtatott kézzel alaposan összeforgatom. Majd fokozatosan forgatok hozzá újabb és újabb adag csokit, míg egyenletesen be nem vonja a csokiréteg. A temperált fehér csoki lassabban szilárdul meg szobahőn, mint az ét, így a mandulákat érdemes csokizás után nagyon rövid időre (3-5 perc) hűtőbe tenni, míg látjuk, hogy a csoki már kezd szilárdulni, de még nem teljesen szilárd. Ekkor átöntjük a kókuszreszelékes tálba, és addig forgatjuk át kézzel, míg a kókuszreszelék egyenletesen bevonja a csokis mandulaszemeket, és a csoki már megszilárdult. A kókuszos mandulaszemeket légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten tároljuk.

Tipp: Még egyenletesebb, szebb bevonatot kaphatunk, ha a kókuszreszeléket aprítógépben finomabbra aprítjuk!

Csomagolva :)

5 megjegyzés :

gionetta írta...

Gusztusos! Nekem jöhetne, régóta vágyom már valami kókuszosra! :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, akkor ez neked való :))

orsi írta...

jaj, de jól néz ki... nálunk is nagyon édesszájú az egész család, most is épp csokiznak http://fon.gs/nyerocsoki , de ezt ki fogom próbálni, mert tuti imádni fogják

Unknown írta...

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szeretem a receptjeidet, de viszonylag kezdőnek számítok és idén karácsonyi ajándéknak ezeket szeretném elkészíteni. A kérdésem az lenne, hogy később nem olvadnak/ragadnak össze a kis drazsészemek?

Praliné Zsuzsi írta...

Nem fognak összetapadni szobahőmérsékleten, hiszen a csoki megszilárdult rajta :) Csak a nyári melegben olvadnának.