2012. november 19.

Sós muscovado karamellás minipiték



A blogon már szerepelt a Rachel Allen-féle pite egy réteg diós vajkaramellával és csokoládéval töltve. Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a diós vajkaramellás réteget lecserélném arra a sós muscovado karamellára, amivel William Curley abszolút első helyet hozott el 2011-ben a Csokoládéakadémia (Academy of Chocolate) díjkiosztóján töltött csokoládé kategóriában. A gondolat persze nem hagyott nyugodni, kipróbáltam, és azt kell mondjam, sorry, Ms. Allen, azt hiszem, itt is Mr. Curley lesz a nyertes :) A ganache-réteget szigorúan magas kakaótartalmú (80%) csokiból érdemes szerintem készíteni, és az eredmény valami egészen elképesztő játéka lesz az édesnek, a sósnak és a muscovado picit kesernyés-mély melaszos ízének, hogy a pite egészen más dimenzióba kerül!

A Curley-féle sós muscovado karamella bonbonban


Hozzávalók két minipitéhez (12 cm átmérő):
Omlós tészta:
- 125 gr liszt
- 60 gr vaj
- 1 tojás sárgája
- 20 gr xilit/cukor
Sós muscovado karamella:
- 0,6 dl habtejszín
- 2-3 cm-nyi vaníliarúd magjai
- 85 gr cukor
- 20 gr golden szirup/akácméz (erdeti receptben glükózszirup)
- 60 gr muscovado cukor
- 100 gr jó minőségű(!) vaj (nálam Kerrygold)
- fél kk. fleur de sel/tengeri só
Ganache:
- 80 gr étcsokoládé (80% kakaótartalommal)
- 1 dl habtejszín
- kevés fleur de sel megszórni



Először az omlós tésztát készítem el. A lisztet, a xilitet/cukrot és a vajat összemorzsolom, majd a tojássárgával összeállítom. Ha nem állna össze, nagyon pici vizet lehet hozzátenni. A tésztagombócot fél órára hűtőbe teszem. Utána kettéosztom, és két kis kört nyújtok. A tésztaköröket a piteformákba fektetem, eligazgatom a tésztát, villával megszurkálom, majd 180 fokon megsütöm (kb. 20 perc): akkor van készen, ha a széle éppen kezd pirulni. Ha kihűlt, a tésztakosarakat kiveszem a formákból.
Elkészítem a sós muscovado karamellát az itt leírtak szerint, majd elfelezve betöltöm az omlós tésztákba. Hűtőbe teszem, míg a karamella megszilárdul kicsit.
A ganache-hoz az étcsokit apróra darabolom, a tejszínt éppen megrottyantom, majd ráöntöm a csokira, és egy kézi habverő segítségével egyneművé keverem. A ganache-t elosztom a két pitén, majd hűtőbe teszem, míg a ganache kicsit megszilárdul. Fogyasztás előtt érdemes min. fél órával kivenni a hűtőből. Közvetlenül fogyasztás előtt megszórom egy kevés fleur de sellel.

Megjegyzés: Egy nagy piteformához a mennyiségeket duplázni kell!

Nincsenek megjegyzések :