2012. november 30.

Snickers-minipiték


Na kérem, itt a Snickers nem fantázianév, azaz nem Snickersre emlékeztető minipitékről van szó valami olyasmi töltelékkel, hanem egészen pontosan a házi Snickers receptjében már bemutatott mogyoróvajas könnyített, levegős nugát és sósmogyorós karamellakrém adja a rétegeket. Csak ezúttal csokiburok helyett vékony omlós tésztába ültetjük, végül pedig tejcsokiganache-sal koronázzuk meg. Tömény élvezet, úgyhogy szerintem tényleg elég mini méretben készíteni, persze hardcore Snickers-rajongók játszhatnak nagyban is, egy nagy piteformához legalább duplázni, de talán inkább triplázni kell!



Hozzávalók 4 minipitéhez:
(kb. 10 cm átmérővel)
Omlós tészta:
- 60 gr liszt
- 35 gr vaj
- egy tojás sárgája
- 10 gr porcukor
Mogyoróvajas nugát:
- 50 gr cukor
- 53 gr golden szirup vagy akácméz
- 20 gr víz
- 12 gr tojásfehérje
- pici só
- 40 gr darabos mogyoróvaj
Sósmogyorós karamell:
- 48 gr cukor
- 48 gr cukrozatlan sűrített tej (Maresi)
- 20 gr habtejszín
- 40 gr akácméz
- fél tk. vaj
- 2 ek. durvára tört sósmogyoró
Tejcsokiganache:
- 6 dkg tejcsokoládé
- 3 ek. habtejszín

+ egy kevés durvára tört sósmogyoró díszíteni

Először az omlós tésztát készítem el. A lisztet a vajjal és a cukorral elmorzsolom, majd összegyúrom a tojással. Folpackba csomagolom a tésztagombócot, és kb. fél órát pihentetem a hűtőben. A tésztát négy részre osztom, nagyon vékonyra nyújtom, és kibélelem vele a minipite-formákat. Ha nincs ilyen formánk, akkor használhatunk muffinsütőt is. A tésztát megszurkálom, kibélelem sütőpapírral, rizst vagy babot öntök bele, és vakra sütöm 180 fokon. Mikor már látom, hogy picit kezd pirulni a tészta széle, kiveszem, eltávolítom a rizst/babot, és még 1-2 percre visszateszem sülni. Ha a tészta kihűlt, óvatosan kiveszem a formákból.
Elkészítem a mogyoróvajas nugátot az itt leírtak szerint. A nugátot elosztom négy részre a négy formába, és elegyengetem. Érdemes odakészíteni egy pohár vizet, és ebben folyamatosan nedvesíteni a kanalat, amivel egyengetjük-simítjuk a nugátot, különben beleragad.

A nugátréteg
Ezután elkészítem a karamellkrémet az itt leírtak szerint, annyi eltéréssel, hogy csak 112 fokig főzöm. Szintén négy részre osztom, és szétterítem a nugátréteg tetején. Kihűtöm.

Sósmogyorós karamella
A tejcsokiganache-hoz a tejcsokit megolvasztom, majd több részletben, fokozatosan hozzákeverem a szobahőmérsékletű tejszínt. Szétterítem a piték tetején, majd durvára tört sósmogyoróval díszítem.


6 megjegyzés :

teller-cake írta...

Ez talán még nekem is menne...csoda finomak lehetnek! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, naná, hogy menne! Próbáld ki!

Muskátli Büfé írta...

Az igazi snickers nem a kedvencem, de ez üti a mércét!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Muskátli Büfé, az igazi nekem se a kedvencem, de ez.... hát simán lecsúszott :D

Névtelen írta...

Szándékomban áll megpróbálkozni vele, de van egy komoly technikai kérdésem: mi az, hogy vakra sütni :) (Rizs meg bab utána ugyanolyan jól felhasználható?)

Praliné Zsuzsi írta...

Nevotil, a vakra sütéssel azt előzzük meg, hogy a tészta felpúposodjon. Sütőpapírt teszünk a nyers tésztára, rá babot vagy rizst, ami lenyomja, nem hagyja púposodni a tésztát. Aztán tudtommal azt a babot vagy rizst már nem szokták megenni, érdemes külön félrerakni, és vakra sütéshez megtartani.