2012. október 24.

Marcipánnal töltött aszalt szilva-bonbonok & könyvajánló



Az Alexandra Kiadó cégcsoportjába tartozó Art Nouveau Kiadó kiadásában jelent meg a Csokoládé. Haladóknak & Ínyenceknek című receptgyűjtemény (2008., ford. Horváth Judit; eredeti kiadás: Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft mbH, 2008). A gyűjtemény nem könyvformátumú, hanem 50 darab receptkártyát csomagoltak elegáns fémdobozba: a kártyák elején találjuk egy-egy fotót, míg a receptet a kártyák hátulja tartalmazza. Szerintem nagyon praktikus formátum ez: hipp-hopp át lehet pörgetni a gyűjteményt, ha éppen a hétvégi sütiről-csokiról ötletelünk, majd a kiválasztott kártyát egyszerűen magunkkal vihetjük a konyhába.

Kép innen.
A praktikus kis gyűjteményben többféle kategóriába csoportosították a csokis finomságokat. Találunk meleg csokis desszerteket, köztük olyan különlegességet is, mint a csokoládés tészta (ha épp nincs kedvünk sajtos tésztát enni :)), de olyan egyszerű alapreceptet is megtalálunk, mint a csokifondü készítése. A hideg desszertek között mindenféle csokis habok, krémek vannak nagy választékban. A csokis édességek közül természetesen a bonbonok sem hiányozhatnak: a bonbonreceptek általában nagyon egyszerűek, nem túlkomplikáltak. Vannak trüffelreceptek (pl. narancsos, kávés), különféle egyszerű, de látványos csokoládés szárított vagy kandírozott gyümölcsök, és krémekkel töltött csokikosarak. A Sütemények kategória receptjei között szintén nagy a választék: van muffin, brownie, csigák, habcsók, sajttorta, madeleine és még sok más - persze mind csokival! A kedvenc részem talán a csokis italok: sokféle csokis italra találunk itt receptet, kezdve a szokottabb forró csokiktól az egészen egzotikus, kókusztejes-ananászos-csokis turmixig. 
A kis gyűjteményben sok jó ötletre lehet bukkanni, érdemes megfontolni akár karácsonyi ajándéknak :) Az alexandra.hu oldalon most 15% kedvezménnyel, 1444 Ft-ért vásárolható meg itt (eredeti ár: 1699 Ft).

Receptkártya-kavalkád

***

A gyűjteményben lévő receptek közül egyszerűségével a csokival bevont, mandulával töltött datolya fogott meg. Én inkább csak az ötletet kölcsönöztem végül innen, ugyanis a datolyát nem szeretem, mandula meg éppen nem volt itthon, így helyette marcipánnal töltött aszalt szilva készült. Ezt a receptet szívből ajánlom azoknak (is), akik csak mostanában kezdenek kacérkodni a bonbonozás gondolatával. A "tölteléket" roppant egyszerű elkészíteni: aszalt szilvába (vagy datolyába), a mag helyére töltünk kicsi marcipángömböcöket, amelyeket ízlés szerint fűszerezhetünk vagy dobhatunk fel más aszalványokkal. Végül csokival bevonjuk (szuper akár a temperálás gyakorlásához!), és csíkozzuk a dizájn kedvéért.



Hozzávalók 20 darabhoz:
- 20 db magozott aszalt szilva
- kb. 10 dkg marcipánmassza
- ízlés szerint fűszerek/ egyéb aszalványok (nálam fahéj és saját készítésű kandírozott gyömbér)
- kb. 20-25 dkg étcsokoládé
- kb. 2 dkg tejcsokoládé

Én a marcipánmasszát elfeleztem, és az egyik feléhez apróra vágott, kandírozott gyömbért gyúrtam, a másik feléhez pedig egy fél kávéskanálnyi őrölt fahéjat. A marcipánmasszából kb. mogyorónyi darabokat tépek, ezeket először gömbölyítem, majd hengerré sodrom, és betöltöm az aszalt szilvaszemekbe, a mag helyére. A marcipánnal töltött szilvaszemeket szépen lehet formázni (akár hengeresen, szaloncukornak is!), én most gömbölyítettem, majd a gömbök alját a munkapulthoz nyomva kisimítottam. 
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a töltött szilvaszemeket. A csokis szilvákat sütőpapírra ültetem. A tejcsokit szintén megolvasztom és temperálom, majd nejlonzsákba kanalazom, a zacskó végén kis nyílást vágok, és becsíkozom a szilva-bonbonokat. Ha a tejcsoki is megdermedt, készen vagyunk.


6 megjegyzés :

Anazar írta...

Pompás lehet!

Fernel írta...

Jé, ugyanezt vettem meg szeptemberben, valami ezer forintért, amikor az Alexandrában volt a nagy leárazás.
Akkor rengeteg könyv hazajött velem :D

Praliné Zsuzsi írta...

Anazar, köszi! És nagyon egyszerű megcsinálni!

Fernel, én is vettem már ilyen leárazáson jópár szuper könyvet, megértelek :)

Névtelen írta...

Kedves Praliné Zsuzsi! Ma elkészültem a marcipánnal töltött aszalt-szilva bonbonnal, a tökéletes recepted útmutatásával...nagyon hálás vagyok érte. Szuper lett!

Praliné Zsuzsi írta...

Szia, örülök, hogy sikerült, akkor jó receptet választottam a receptkártyákból bemutatni :)

Névtelen írta...

Igen Zsuzsi! Annyit változtattam, hogy aprított sk. :-)kandírozott naranccsal ízesítettem a marcipánt és az étcsokis bevonás után,a tejcsokis díszítést elhagytam.
Sokat filóztam, hogy mártsam meg a csokimázban? de rájöttem: fogpiszkálóba szúrtam a marcipános végét a bonbonnak, (így talpa is lett) s hogy haladjak, bevonás után a másik végét,egy felfordított fém levesszűrőbe szúrtam, ott szépen megdermedtek pár perc alatt..így folyamatosan tudtam készíteni a bonbonokat. Remek a recepted..Nagy kedvem lesz ezután is bonbont készíteni.Szerintem fogok még jelentkezni:-)
Kellemes ünnepeket! Szia