2012. október 12.

Málnás-rózsaborsos bonbon




Ebben a bonbonban a rózsabors fűszeres íze szuperül passzol az enyhén savanykás málnához. Különleges formáját pedig a vajas alapú ganache formázási technikájának köszönheti a bonbon: ezúttal nem golyókat formáltam a ganache-ból, hanem előre elkészített csokikorongokat használtam alapnak, amire csillagcsőrös habzsákkal nyomtam a ganache-t.



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Vajas ganache:
- 6 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalommal)
- 2 dkg vaj
- 2 dkg beforralt málnapüré (kb. 2 kis marék málnából)
- csipet rózsabors ízlés szerint

- 20 dkg étcsokoládé
- 15 db csokikorong* étcsokoládéból
- 15 szem rózsabors

*Végső esetben szerintem csokikorong nélkül is megpróbálható, bár az alja akkor lehet ennyire nem lesz szabályos, illetve a csokilapok megkönnyítik a kimártást.


A málnát pürésítem, átpasszírozom, és sűrűre beforralom. Sütőpapírral bélelt tálcára kikészítek kb. 15 darab kész csokikorongot. Egy-egy pötty olvasztott csokoládéval érdemes a korongokat rögzíteni a sütőpapíron, hogy ne mozogjanak, amikor a bonbon töltelékét ráadagoljuk. A kimért málnapürét összekeverem a puha vajjal. A ganache-hoz az étcsokoládét temperálom (vajas alapú ganache esetében szükséges, bővebben ld. itt), majd a vajas málnapüréhez keverem. Végül a ganache-hoz keverek pár csipet rózsaborsot szétmorzsolva. A ganache-t csillagbetétes habzsákba töltöm, és ezzel nyomok halmokat a csokikorong-alapokra. Ezután a bonbonkezdeményeket hűtőbe teszem kb. fél-egy órára, hogy a ganache megszilárduljon.

A bevonáshoz az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a bonbonokat. Én egyszerre két bonbont tettem az olvasztott csokiba, azokat egy kanál segítségével lelocsoltam a csokival, majd egy mártóvilla segítségével óvatosan sütőpapírra ültettem. Minden bevont bonbon tetejére egy-egy szem rózsabors kerül.



Tipp: Ez a fajta bonbon akkor a legmutatósabb, ha a csillagcsőrű habzsákkal kinyomott ganache mintázata határozottan kirajzolódik. Ha önmagában nem elég folyós, túl sűrű a csokink, akkor érdemes egy kis kakaóvajjal elvékonyítani, majd temperáljuk a szokásos módon! De pl. a Lidl-ben kapható J.D. Gross márkájú, 60%-os étcsokoládé (Amazonas) önmagában is elég folyós, azzal szépen be lehet vonni plusz kakaóvaj nélkül is.


7 megjegyzés :

gionetta írta...

Igazán csodaszépek. Imádom a rózsaborsot. Hol lehet kóstolni? ;-))

Julia írta...

gyönyörű és ötletes mint mindig! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, ez már sajnos elfogyott, de ha erre jársz Heidelbergben, mire ideérsz, lesz új adag :) A rózsabors nagyon tetszett a málnával!

Julia, köszönöm szépen!

Erika írta...

Jaj, de szépek ezek a torbyocskák, én is...!:)

Erika írta...

Már írni sem tudok, annyira megkóstolnám!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, köszi! :)

JinglingApricot írta...

Hú! Ez de jó lehet! :)