2012. október 17.

Vaníliás-ribizlis bonbon




A Vaníliavarázs.hu webáruház (FB-oldal itt) jóvoltából 10 rúd fantasztikus madagaszkári bourbon vaníliát kaptam nemrég: a rudak egyszerűen mesések, puhák, illatosak, és egy-egy rúdban legalább két megszokott vaníliarúdnyi vaníliamag van. Szerettem volna a vaníliát egy olyan bonbonban kipróbálni, ahol a vanília nem csak aromás mellékszereplő, hanem övé az abszolút főszerep. Az illatos magokat leginkább fehér csokoládéval tudtam elképzelni, aminek az édességéhez kellett valamilyen savanykás, fanyarabb íz ellenpontként. Így a nemrég mutatott csokikorongos technikát használtam ismét: a vaníliás ízesítésű vajas fehércsoki-ganache egy-egy pötty savanykás ribizlilekvárt rejt magában.



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Vajas ganache:
- fél rúd vanília kikapart magjai
- 3 dkg puha vaj
- 6 dkg fehér csokoládé

- kb. 2 ek. ribizlilekvár (de más sűrűbb, savanykás lekvár is használható ízlés szerint)

- 15 db csokikorong fehér csokoládéból (vagy helyette 2-3 mm vékonyra nyújtott marcipánból szaggatott korongok)
- 20 dkg fehér csokoládé
- fél rúd vanília magjai



A sűrű lekvárt picit meglangyosítom, hogy könnyebben adagolható legyen. Habzsákba/kivágott végű nejlonzsákba töltöm, és a csokikorongokra egy-egy pöttyöt adagolok adagolok belőle úgy, hogy körben mindenhol maradjon szabad felület a csokikorongon.



A lekvárpöttyös korongokat hűtőbe teszem a ganache készítésének idejére. A puha vajat habosra keverem a vaníliamagokkal, a fehér csokoládét pedig megolvasztom és temperálom (ez szükséges vajas ganache esetében). A temperált fehér csokit a vajhoz keverem, majd tetszés szerint csillagcsőrös vagy sima habzsákba töltöm. Kis időre hűtőbe teszem (kb. 5-7 perc), hogy formázható, de még könnyen adagolható legyen, majd körkörösen haladva tornyot formázok minden lekvárpötty köré. Hűtőbe teszem a bonbonokat, míg a vajas ganache megszilárdul. Fontos, hogy sehol se kandikáljon ki a lekvár, különben nem tudjuk majd szépen bevonni. Ha mégis kikandikálna, akkor ecsetet használva, olvasztott fehér csokival vagy kakaóvajjal javítsuk.
A bevonáshoz a fehér csokit megolvasztom, belekeverem a vaníliarúd magjait, majd temperálom. A bonbonokat egyenként megmártom a vaníliás csokiban, illetve kanállal locsolom le a csokival. A mártott bonbonokat sütőpapírra ültetem, míg a csokiburok megszilárdul.


4 megjegyzés :

teller-cake írta...

Ez ismét fantasztikusan finom lehetett! Jobb dolog nem is történhetett volna azzal a vaníliával... :)

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, köszi! :) Nagyon ízlett nekünk is :))

Muskátli Büfé írta...

Csodálatos!!!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Muskátli Büfé, köszönöm!! :)