2012. október 22.

Vaníliás fudge



Egy kedves olvasó, Szandra kérdezte e-mailben, hogy lehet vaníliás fudge-ot készíteni. Meg is írtam neki a választ, ami nagyon egyszerű: ezt az alapreceptet érdemes kicsit átalakítani úgy, hogy adunk hozzá igazi vaníliát, illetve a sót kihagyjuk. Na de mire a választ megírtam, karamellrajongó énem rögtön megszólalt, hogy a gyakorlatban is ki kellene próbálni ezt a verziót. Hallgattam rá :) Úgyis jól jön a blogra is a vaníliás fudge receptje, hátha mások is keresik ezt a variációt! (Persze-persze, jó kifogás sose rossz! :D)
Ismét a Vaníliavarázs.hu webáruháztól kapott madagaszkári bourbon vaníliát használtam, nagyon szuper telt, aromás vaníliaízt adott a fudge-nak!

Hozzávalók kb. 24 kockához:
- 13 dkg cukrozott sűrített tej (ha cukrozatlan sűrített tejet használunk, akkor cukorból 12 dkg kell!)*
- 7 dkg cukor (lehet barna cukor is)
- 3 dkg (= 2 ek.) golden szirup (vagy akácméz)
- 4 dkg vaj
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- fél rúd vanília (kisebb rúdnál egész is mehet)
- 6 dkg fehér csokoládé

*A sűrített tejet nem érdemes tejjel vagy habtejszínnel helyettesíteni, mert ezekben sokkal kisebb a szárazanyagtartalom, illetve több a víz, mint a sűrített tejben, ahol a víz nagy részét vákuumban elpárologtatják (ld. bővebben itt). Így ezzel a mennyiséggel és hőfokkal a recept nem működne se tejből, se tejszínből. Ha nincs cukrozott sűrített tejünk, házilag is lehet készíteni tejből, pl. így.




A sűrített tejet, a cukrot, a mézet/golden szirupot, a vajat, a szódabikarbónát és a vaníliarúd kikapart magjait egy lábosba teszem, és alacsony lángon, kavargatva melegíteni kezdem, míg a cukor el nem olvad egészen (kb. 8-10 perc). Ha a cukor elolvadt, nagyobb lángra kapcsolok, és folyamatosan keverve addig főzöm a masszát, míg az barnás-karamelles színű lesz, besűrűsödik, és elválik az edény falától (kb. 6 perc). Maghőmérőn mérve 116 fokot kell elérni (ez az ún. puha labdacs/gyenge golyó állapot, azaz ha a szirupból hideg vízbe csöppentünk, akkor puha, rugalmas labdává állítható össze). Egy-két percet hagyom hűlni (kb. 60 fokig), majd belekeverem az apróra vágott fehér csokit, és kicsit kevergetem, míg mattabb színűre vált a massza. Ekkor kb. 14x14 cm-es, sütőpapírral bélelt krémeskeretbe vagy más szögletes edénybe öntöm, és hűtőbe teszem pár órára. Végül késsel kockákra vágom.
Nagyon szépen be lehet vonni temperált csokival a kockákat. Ha nem vonjuk be, csomagoljuk egyenként a kockákat pl. celofánba, és tároljuk hűvös helyen, légmentesen zárható dobozban, nedvességtől védve.

Ui.: Küldjetek ám nyugodtan hasonló kéréseket-kérdéseket e-mailben/Facebookon, szívesen kísérletezek! :)

10 megjegyzés :

gionetta írta...

Most fogy el éppen a chocolate fudge nálunk. Még sosem készítettem, de nagyon tetszik. Szóval hamarosan felturbózva újra készítek majd. :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, érdemes :)) Nem merem túl gyakran készíteni, mert súlyos függő vagyok :D

marisz57 írta...

Nagyon jó recept!Nálam is várólistára kerül!

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, örülök, hogy tetszik, biztos vagyok benne, hogy ízleni fog! :)

Kicsoda írta...

En is megcsinaltam, de nekem nem sikerult vagnom:-)
szerinted melyik az a recepet, aminek a leginkabb `kemeny` az eredmenye? ha jol latom a tobbi karamellben tejszin van, de nekem ugy meg lagyabb lett:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Kicsoda, használtál maghőmérőt a készítéséhez? A "keménysége" egy karamellának vagy fudge-nak csak és kizárólag attól függ, hogy mennyi ideig főzöd, teljesen mindegy, hogy tejszín vagy sűrített tej vagy bármi más van benne: minél tovább főzöd, annál több víztartalom fog távozni a masszából, annál keményebb lesz. A legbiztosabb módszer ezért, ha maghőmérővel ellenőrizzük a karamellát főzésnél: ha vágható karamellát szeretnénk, akkor 117-120 fok között van készen. Ha nincs maghőmérő, akkor érdemes egy kicsi tálat mélyhűtőbe tenni a karamellfőzés előtt kicsivel, majd amikor már úgy látod, hogy jó lehet a karamell,kiveszed a kistálat, cseppentesz rá belőle. A hideg tálon rögtön lehűl, és látni fogod, milyen lenne az állaga kihűlve a masszának. Ha jó, akkor abbahagyod a főzést, ha túl lágy még, folytatod.

Kicsoda írta...

koszi szepen!!! en `csakugy` foztem es mikor vizbe csoppentettem ugy tunt ok, es kicsit feltem tovabb fozni, nehogy megegjen.
De akkor legkozelebb fozom meg es veszek homerot is, mert csokihoz is fog kelleni:-) Nagyon koszi a segitseget.

Praliné Zsuzsi írta...

Kicsoda, mindenképpen ajánlom a maghőmérőt, amíg én is "csakúgy" főztem a karamellákat, sokszor nem sikerült rendesen eltalálni a kívánt állagot!

Juli írta...

Kedves Zsuzsi!
Mitől van az, hogy a vaníliás fudge ennyivel világosabb mint a sima?

Praliné Zsuzsi írta...

Úgy emlékszem, ezt sima cukorral csináltam, míg a simát nádcukorral, ami szebb, sötétebb színt ad, érdemes inkább azzal csinálni.