2012. október 5.

Mákos-gyömbéres cake pops matcha teás burokban




A nemrég posztolt mini országtorták készítésénél kimaradt egy jó adag mákos-almás tészta. A répatortás sütinyalóka sikere után egyértelmű volt, hogy cake pop készül belőle! Az összeállításhoz citromos-gyömbéres sajtkrémet használtam kicsi fehér csokival, a burok pedig matcha teaporral színezett fehér csoki lett, így lett kellemes pasztellzöld színük. De ha valakinek marad ki országtorta-gyártásból vaníliás kréme, azzal is össze lehet állítani! Bár akkor csak simán fehér csokival vonnám be, megszórnám kicsi mákkal és liofilizált almadarabokkal, és kész is az országtorta-cake pop :)

Cake-pop stand. Kép innen.
Ja, és kéremszépen, már arról is kiokosodtam, hogy menő cake pop-állványt is lehet kapni, például itt. Tetszés szerint pöttyözve avagy csíkozva. Mert a cake pop hungarocellbe szúrva az nem menő. Na jó, esetleg ha pink pettyesre festjük a hungarocellt :)



Hozzávalók 10 darabhoz:
- kb. 8 dkg maradék mákos tésztalap-darabok az országtortából (recept itt)
- 2 nagy tk. Philadelphia sajt (vagy mascarpone)
- 2 nagy tk. olvasztott fehér csokoládé
- őrölt gyömbér ízlés szerint (nálam 1 csapott kávéskanálnyi)
- fél biocitrom héja vagy pár csepp citromkivonat

- 15 dkg fehér csokoládé
- 1-2 tk. matcha por
- 1-2 tk. darált mák

- 10 db saslikpálca/ nyalókapálca

Egy csokor pop :)
A mákos tésztát összemorzsolom. Egy kis tálkában összekeverem az olvasztott fehér csokit, a sajtkrémet, a gyömbért és a citromot. Ebből a krémből adagolok fokozatosan a mákos tésztamorzsához, közben gyúrom, és figyelem az állagát: ha már összeáll, akkor jó, túl sok sem lehet a krém, mert akkor túl puhák lesznek a golyóbisok.
A masszából golyóbisokat formázok, majd egy saslikpálca végét megmártom fehér csokiban, és felhúzom rá a golyóbist: vigyázni kell, hogy ne szúrjuk át. A többi golyót is fehér csokisba mártott végű pálcára húzom, majd egy tálcára fektetem a pálcákat, és letakarva egy órára hűtőbe teszem.
A fehér csokit megolvasztom, belekeverem a matcha port, majd temperálom. A csokis edényt megbillentem, és így mártom meg benne a golyókat: teljesen fednie kell ezeket a csokiburoknak. A felesleges csokit lecsöpögtetem, majd hungarocellbe szúrom vagy pohárba állítom száradni úgy, hogy ne érjenek össze. Míg a csokiburok friss, kevés darált mákot szórok a gömbökre. A temperált csoki gyorsan megszilárdul szobahőmérsékleten.


2 megjegyzés :

Erika írta...

De jó kis hozzávalók!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, igen, nálunk is nagyon bejött ez a kombó :) Bár mákossal itthon nem lehet mellélőni ;)