2012. szeptember 21.

2012-es országtorta-bonbon & mini országtorta



A blogon már többször írtam, hogy nagyon ízlett az idei országtorta, a Szabolcsi almás máktorta. Készítettem már belőle jégkrém-verziót, kóstoltam a chocoMe országtorta-ízvilágú csokitábláját, és most hozom az országtorta bonbon-változatát is. Én üreges csokihüvelybe terveztem a bonbont: egy réteg mákos és egy réteg vaníliás fehércsokiganache idézi fel a torta mákos tésztalapjait, illetve a vaníliás rétegeket. A megtöltött golyóbisokat pedig fahéjjal finomra aprított-darált liofilizált almába hempergettem, így köszönnek vissza az almás rétegek.



És ha már lúd, legyen kövér, a bonbonokhoz készítettem mini országtortákat is! Kiindulás természetesen az eredeti országtorta receptje volt (letölthető a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete oldalán innen; illetve az ehavi GoodFood-ban is szerepel, bár itt véletlenül kimaradt a fahéj az almatöltelék hozzávalói közül), mennyiségileg jócskán leosztva-átvariálva. Azért a torta receptjét is beírom, bár azok nem lettek szépségdíjas darabok :)



Hozzávalók 12 db bonbonhoz:
Ganache:
- 7 dkg fehér csokoládé
- 9 tk. habtejszín
- fél rúd vanília
- 2 tk. mák
- pár csepp citromlé/ citromkivonat
- 2 tk. liofilizált alma (Fűszerésznél kapható)
Burok:
- 12 db üreges csokihüvely (kapható pl. Desszertmester, Goodwill Kft.; ha nem tudunk beszerezni, akkor ld. tipp alul!)
- 10 gr liofilizált alma
- 1 tk. átszitált porcukor
- fahéj ízlés szerint
- 15 dkg fehér csokoládé



Először a ganache-t készítem el. A tejszínt felforralom a vaníliarúd magjaival és az üres hüvellyel, majd állni hagyom egy órát szobahőmérsékleten. Utána a fehér csokit megolvasztom, és 3-4 részletben hozzákeverem a szobahőmérsékletű tejszínt (először összeugrik, nem kell megijedni, a 3-4. adag tejszínnél príma lesz az állaga!). Ha eddig megvagyok, kettéosztom a ganache-t, és az egyik feléhez hozzákeverem a mákot és a citromlét/citromkivonatot, a másik marad sima vaníliás. A csokigömböket kb. félig megtöltöm egy habzsák segítségével a mákos ganache-sal, majd erre szórok egy kevés liofilizált almadarabot. Beteszem kb. negyedórára a hűtőbe, utána habzsákkal ráadagolom a vaníliás fehércsokiganache-t. A csokigömböket a műanyag tartójuknál fogva érdemes óvatosan nekikocogtatni a munkapultnak, hogy ne maradjanak légbuborékok. Hűtőbe teszem egy órára.
Pár dekát felolvasztok és temperálok a burokhoz szükséges fehér csokiból (na jó, itt még el lehet lógni a temperálást ;)), és lezárom vele a csokigömböket. Hűtőbe teszem, míg a csokiréteg megszilárdul. Addig aprítógépben összeaprítom a liofilizált almát, porcukrot és fahéjat, majd ezt egy befőttes tálkába öntöm. 
Temperálom az összes maradék fehér csokit, megmártom benne a golyóbisokat, majd a frissen mártott golyókat meghempergetem a fahéjas almaporban. Sütőpapírra teszem, míg a temperált csoki megdermed. Ne hűtőben tároljuk, mert a lio almás réteg könnyen megszívja magát párával! Tartsuk inkább szobahőn, lezárt dobozban, egy hétig szerintem eláll!



Tipp: Ha nincs csokihüvelyünk, akkor adjunk 2-3 teáskanálnyival kevesebb habtejszínt a ganache-hoz, így az szilárdabb lesz. Keverjük hozzá a mákot (most nem kell két részre osztani), tegyük hűtőbe, míg formázhatóvá szilárdul, majd formáljunk belőle golyókat, utána ugyanúgy mártsuk fehér csokiba és hempergessük, mint a csokihüvelyes verziót!

Csokihüvely nélkül készült példány

És akkor jöjjön a mini országtorták receptje!

Hozzávalók 2 db mini országtortához (7 cm átmérő):
Mákos tésztalapok:
- 4 tojásfehérje
- 8 dkg xilit/cukor
- 7 dkg darált mák
- 3,5 dkg reszelt alma (kb. fél alma)
- kevés citromhéj/ citromkivonat
Vaníliás krém:
- 2 dl tej
- 4 dkg xilit/cukor
- 3 dkg vaníliapudingpor (eredetiben: kukoricakeményítő)
- 1 tojássárgája
- fél rúd vanília
- 8 dkg habtejszín
Almás réteg:
- 15 dkg reszelt alma (1 nagyobb alma)
- 2 dkg vaj
- 2 dkg cukor (ha nem karamellizáljuk, akkor xilit is jó)
- 1 csapott kk. fahéj
Díszítés:
- darált mák
- liofilizált alma
- országtorta-bonbon



A tojásfehérjéket a xilittel/cukorral kemény habbá verem, majd ebbe óvatosan belekeverem a mákot, a kinyomott reszelt almát és a citromhéjat/kivonatot. Két tepsit kibélelek sütőpapírral, a masszát kettéosztom, és vékonyan szétterítem a sütőpapírokon (nekem kicsit túl vékony is lett). 200 fokra előmelegített sütőben kb. 14 percig sütöm. Ha kész, kicsit várok, hogy hűljenek a lapok, majd megfordítom, és óvatosan lehámozom róluk a sütőpapírt. 7 cm átmérőjű desszertgyűrűvel 12 kis lapot szaggatok belőlük. A kimaradt tésztát összetépkedem és egy lezárt dobozban elteszem - remek cake popokat készíthetünk a maradékból! A tésztalapokat előző nap is elkészíthetjük.
Jöhetnek a töltelékek. A vaníliás krémhez a xilitet/cukrot kikavarom a pudingporral és a tojássárgával, hozzákeverem a tejet és a vaníliamagokat, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Kicsit kihűtöm, majd hozzákeverem  a 8 dkg keményre felvert habtejszínt. Hűtőbe teszem.
Az almás réteghez a reszelt almát kinyomkodom. A cukrot karamellizálom, majd hozzáadom a vajat, a fahéjat és az almát, és az almát puhára főzöm. Kihűtöm.
Jöhet az összeállítás. Fogok négyszer két kicsi mákos lapot, és ezek közé töltöm az almás tölteléket. Majd fogok egy kis körlapot, rá vaníliakrém, erre egy almával már betöltött dupla lap, rá megint vaníliakrém, megint dupla lap, vaníliakrém és végül egy szimpla lap. Ugyanígy összeállítom a második mini tortát is, majd hűtőbe teszem, hogy kicsit összeálljon. Ezután bevonom kívülről is vaníliakrémmel.
Jöhet a díszítés. A mini torták oldalát darált mákkal panírozom, a közepét egy kis körben darált mákkal beszórom (én vágtam ki körsablont is hozzá), és erre ültetek egy országtorta-bonbont. Körbe mini habrózsákat nyomok a maradék krémből, és ezekre liofilizált almadarabokat ültetek. Kicsit mehet megint hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Szerintem másnap volt a legfinomabb!


6 megjegyzés :

Erika írta...

Hihetetlen vagy!:) Múlt héten én is készítettem egy ország tortája ihletésűt, nemsokára megmutatom!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Miner.hu, de jó, köszönöm szépen :)

Erika, nagyon kíváncsian várom!!

teller-cake írta...

Hű de szuper lett! Én kérnék egy szeletkét rajta a bonbonnal, ha lehetséges...:))

gionetta írta...

Csábítóóóóóóóóóó! :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, köszi! Megy a bonbonos szelet! :)

Gionetta, kösziiii :)

Julia írta...

szuper lett! :) nagyon kreatív vagy!:)