2012. szeptember 10.

Csokis-mentás pillecukor (marshmallow)




Még a nyáron sikerült szert tennem Amerikából a sated magazinra, egészen pontosan a legelső számra, aminek a témája az étcsokoládé (the dark chocolate issue). A magazin alapítói két blogger-lány: Anita Chu a Dessert First blogot jegyzi, és eddig két szakácskönyve jelent meg (Field Guide to Cookies, 2008 és Field Guide to Candy, 2009), Stepahnie S. Shih pedig a blogja (desserts for breakfast) mellett ételfotózással foglalkozik. A magazin nem egyszerűen gasztroújság, sokkal több annál. A remek csokis receptek mellett elképesztő minőségű és igényességű fotósorozatokban gyönyörködhetünk: ilyen például az a sorozat, ami albumszerűen mutatja be, hogyan születik meg a kakaóbabból egy csokoládétábla. Olvashatunk róla, hogyan hódította meg a csokoládé Európát, olvashatunk a nekünk megfelelő csokoládé kiválasztásáról, olvashatunk a temperálásról (bár itt azért vitatkoznék azzal, hogy a temperálás tesztelésénél 10 percig várjunk a csoki szilárdulására - ha 2-3 perc alatt nem kezdett el szilárdulni megfelelő hőfokú helyiségben, akkor régen rossz), van benne csokoládés könyvajánló, a csokis témához kötődő vers stb. Egyszóval nagyon komplex módon járja körül a témát a magazin, mire a végére érünk, tényleg úgy érezzük, hogy jóllaktunk (ld. a magazin címe: ang. sated = jóllakott, eltelt, kielégült).

Kép innen.
Az első recept, ami a magazinban megfogott, a csokis-mentás pillecukor volt (76. oldal). Bevallom, amúgy nem szeretem a pillecukrot magában enni, csak mousse készítéséhez szoktam venni. De ahogy megláttam a képet, éreztem, hogy ezt szeretni fogom. És tényleg, olyan igazi After Eight-ízű, szuper állagú pillecukor lett a végeredmény. A sötét kakaóportól egyáltalán nem gejl édes, a menta meg olyan friss ízűvé teszi. A recepten csak egészen keveset módosítottam: a cukorszirupban és a csokis szirupban is mentás vízre cseréltem a sima vizet, hogy szépen kiérződjön a menta.



Ezt a receptet ajánlom a VKF! 51. fordulójára, amelynek a témája Nyárikonyha kiírásában: Levelet kaptam... Én a friss mentaleveleket Anya kertjéből kaptam :)

A menta a kertben :)


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
Mentás víz:
- egy bögre víz
- fél bögrényi friss mentalevél

Zselatinos rész:
- 60 gr mentás víz
- 2,5 tk. zselatinpor (étkezési zselatin, pl.ez)
Csokoládés szirup:
- 1,5 ek. holland kakaópor
- 1 kk. instant kávé
- 30 gr forró mentás víz
- 40 gr akácméz
Cukorszirup:
- 100 gr cukor
- 40 gr akácméz
- 1 ek. mentás víz
- pici só
- 1 kk. vaníliakivonat

- pár ek. holland kakaópor hempergetni

Ilyen szuperkönnyű az állaga belül

Előző este a friss mentát egy bögre forró vízzel leöntöm, majd hagyom állni lefedve, hogy a menta íze kioldódjon. Másnap a mentás vizet leszűröm, és ezt fogom használni a pillecukor különböző elkészítési fázisainál a továbbiakban.

60 gr mentás vízhez hozzákeverem a zselatinport, és öt percig állni hagyom, hogy a zselatin megpuhuljon.

Közben elkészítem a csokis szirupot. Egy elektromos habverő táljában összekeverem a kakaóport, az instant kávét és a forró mentás vizet. Belekeverem az akácmézet is.



A cukorsziruphoz egy lábasban összekeverem a cukrot, a mézet, a mentás vizet és a sót, majd nagy hőfokon 120 fokig melegítem.

A zselatinos vizet 30 másodpercig melegítem mikróban, majd a csokis sziruphoz öntöm. Alacsony fokozaton beindítom az elektromos habverőt, és lassan, vékony sugárban hozzácsurgatom a forró cukorszirupot. Ezután közepes fokozaton kb. 5 percig keverem, majd a legnagyobb fokozaton további jó öt percig keverem. A keverés legvégén adom hozzá a vaníliakivonatot. A kész pillecukor sötét-feketés barnáról világosabb barnára vált, és a térfogata kb. a háromszorosára nő.

Ilyen sötét a massza, amikor habverővel verni kezdem...

... és ilyen világos a keretbe töltéskor


A masszát ekkor egy kb. 14x14 cm-es, sütőpapírral bélelt krémeskeretbe vagy szögletes edénybe simítom, a tetejére kakaóport szitálok. Lefedve, hűtőben 6 órán keresztül állni hagyom. Végül kiemelem a keretből, hasábokra vágom, és egyenként megforgatom kakaóporban.



13 megjegyzés :

Böbe írta...

Zsuzsi ez szuper recept! Köszi szépen:)Imádom:))

kolozsgabi írta...

A lányom imáiba fog Téged foglalni (imádja a mentát, csokit, pillét), engem meg utálni fog, mert megcsinálom.

Praliné Zsuzsi írta...

Böbe, de jó, remélem, ízleni fog!

Kolozsgabi, én a pillét nem szerettem magában, eddig, a lányodnak akkor biztosan ízleni fog! :)

Száva írta...

Szia,

kérhetnék segítséget krémeskeret ügyben? :) Azt hiszem meggyorsítaná a karácsonyi bonbongyártást, ha tudnék szögleteseket is gyártani, nem csak a szilikonformákat töltögetném.
Hol lehet ilyen méretben kapni? A neten cukrászboltokban, hirdetésekben nem találtam ilyet.

Előre is ezer hála! :)
(A pillecukor receptért anyum lesz oda, nem édesszájú, de a pillecukort falja :)

Praliné Zsuzsi írta...

Száva, én itt vettem vagy 2 éve az enyémeket (10x10 és 14x14 cm méretben): http://lacor.hu/termekeink/htmls/haztartasi/tesztasutes_eszkozei/sutokeret_negyszog. De láttam már különböző méretekben a Food-Pack Kft.-nél is, érdemes tőlük e-mailben/telefonon érdeklődni, van-e készleten éppen.
Remélem, a pillecukor ízleni fog anyukádnak :)

Névtelen írta...

Szia,

Kérdezném, hogy a zselatinpor az a sima étkezési zselatin,vagy a tortazselépor, esetleg az expressz zselatin? köszi

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Étkezési zselatin (pl. Horváth Rozis) kell hozzá!

ellandi írta...

Szia Zsuzsi,

engem a pillecukor eltarthatósága és tárolása érdekelne. Meddig lehet eltartani és miben érdemes tárolni leginkább?

Nagyon köszönöm a választ!

Praliné Zsuzsi írta...

Ellandi, légmentesen záró dobozban, szobahőn érdemes tárolni, 2-3 hetet simán kell bírnia szerintem!

ellandi írta...

Nagyon köszönöm a gyors választ :)

Névtelen írta...

Szia!
Már jó ideje tervezem, hogy megcsinálom, de sajnos idő közben kiderült, hogy a kisfiam fruktóz érzékeny. Szőlőcukorral készítek mindent. Szerinted ezt meg lehetne belőle csinálni? A mézet is pótolnom kell valamivel, pl rizssziruppal..?
Van pár cukorbeteg ismerősöm, akik édesszájúak, nekik mondjuk nyírfacukorral?
Meg hát a gyümölcsös ízesítést is mellőznöm kell, marad a sima, meg a kakaós talán..
Köszönöm, ha válaszolsz!
Szép napot! Gika

Praliné Zsuzsi írta...

Gika, erre a kérdésre sajnos nem tudok biztos választ adni, én csak ezt a verziót készítettem el :( Nem tudom, glükózzal és rizssziruppal hogy működne a recept, csak annyit tudok javasolni, hogy egy kisebb adaggal tegyél próbát. Nyírfacukorral én nem biztos, hogy kipróbálnám, ilyen mennyiségben van egy kellemetlen hűvös utóíze a nyírfacukornak, illetve hasmenést is okozhat arra érzékenyeknél.

Névtelen írta...

Szia Zsuzsi!
Köszönöm a gyors választ!
Igen, én is tudom a nyírfacukor "mellékhatását", azt amúgy is olyannak csinálnám, akiről tudom, hogy nincs tőle baja. Csak hát ugye.. Cukorbetegek is lehetnek édesszájúak, én meg szeretem őket meglepni, de számukra is minél kevesebb problémát okozó finomsággal. :-)
A szőlőcukros verziót mindenképp kipróbálom valamikor, még rákérdezek a rizsszirupra a dietetikusunknál, aztán beszámolok, ha gondolod, hátha hasznát veszi más is a tapasztalatomnak.
De lehet, hogy a nyírfásból is csinálok egy kis adagot, hátha..
Gika