2012. szeptember 3.

Eszterházy-jégkrémtorta (liszt- és cukormentes)




Már biztosan sokszor írtam a blogon, hogy nagy kedvencem  a dió, így a kedvenc tortám az Eszterházy-torta. Legnagyobb nyári kedvencem pedig - ahogy az a blogból is kiderül :) - a jégkrém. A kettőt ötvözve pedig megszületett az abszolút kedvenc, az Eszterházy-jégkrémtorta. A diófagyit két diós lap fogja közre, a fagyiban pedig roppanós csokilapok bújnak meg, amúgy vienettásan. A jégkrémtortában nem akartam követni a torta eredeti rétegezős koncepcióját, akkor már túl sok lett volna a piskóta a fagyi rovására, ami szerintem nem előnyös egy jégkrémtortánál. Az Eszterházy piskótája amúgy nagyon jól bírta a fagyasztást. A tetejénél picit nehezebb szépen elkészíteni a jellegzetes mintát, mert a csoki nagyon gyorsan ráköt a fagyos tortára, de azért nem lehetetlen. Lehet a klasszikus színeket is használni (fehércsoki-alapon ét csíkok), én most tejcsoki alapra rajzoltam ét csíkokat.

Talán emlékeztek, hogy a blogon már szerepelt egy liszt- és cukormentes Eszterházy-torta, amivel egy receptversenyen megnyertem a lehetőséget, hogy videórecept készüljön belőle a Laptopkonyha oldalára. A forgatás májusban zajlott, ami nagyon kellemes élmény volt, kaptam szép sminket, és mindenki nagyon segítőkész és kedves volt, a torta pedig gyorsan elfogyott forgatás után :) Ha van kedvetek, itt megnézhetitek a videót velem és Buza Sándorral!



Hozzávalók:
Diófagyi:
- 4 tojássárgája
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 8 dkg darált dió
- fél rúd vanília
- 4 ek. xilit (vagy helyette cukor)
- 2 ek. jó minőségű rum (nálam Stroh)
Diós lapok:
- 2 tojás fehérje
- 8 dkg darált dió
- 5 dkg xilit (vagy cukor)
- csipet fahéj
Csokilapok + díszítés:
- 8 dkg étcsoki (nálam diétás Ritter)
- 8 dkg tejcsoki (nálam diétás Ritter; lehet helyette fehér csoki is)
- 2 dkg kakaóvaj
- 1,5 dl habtejszín



Először a fagyialapot készítem el. A tojássárgákat a xilittel kikeverem, majd hozzáadom a tejet és a vaníliamagokat az üres héjával együtt. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem a krémet (maghőmérőn 80-82 fokig főzöm, illetve míg az ujjam nyoma már látszik a fakanál hátán, ha végighúzom rajta). Ha kész, hozzákeverem a darált diót, a habtejszínt és a rumot, majd jól behűtöm.

Jöhet a diós tésztalap. A fehérjéket a xilittel kemény habbá verem, majd belekavarom a darált diót és a fahéjat. Én előzőleg körberajzoltam a kenyérsütő forma alját és tetejét, és ezeket kentem ki a tésztával, de lehet egyben, egy nagyobb téglalap formában is megsütni, majd méretre vágni a lapot. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percig sütöm, majd hagyom hűlni. A kihűlt lapokat megfordítom, és óvatosan lehúzom a hátukról a sütőpapírt.

Piskóták méretre készítve

A csokilapok következnek. 6 deka étcsokit apróra török, hozzáteszem a kakaóvajat, és vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztom. (Temperálni természetesen nem kell, hiszen jégkrémhez fogjuk használni, fagyott állapotában így is, úgy is ropogós lesz a csoki.) Tálcára tett, A/4 méretűre vágott sütőpapírra öntöm, és egy kanál hátával vagy kenőkéssel hajszálvékonyra szétterítem, majd hűtőbe teszem tálcástul. Kb. negyed-félóra múlva kiveszem (ekkor a csoki még nincs teljesen megdermedve, de már kezd), és 3 egyenlő részre vágom kb. a jégkrémtortához használt forma méretéhez igazodva. Ha nagy melegben csináljuk a jégkrémet, érdemes ezután mélyhűtőbe tenni a csokit, hogy aztán a nagy melegben könnyebben tudjuk használni, ne olvadjon meg két perc alatt. Ha kellően megszilárdult a csoki, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt, és a csokilapokat visszateszem a hűtőbe.

A diófagyialapot fagyigépben elkészítem. Ha nincs fagyigépünk, akkor fél óránkét botmixerrel kell összetörni a képződő jégkristályokat addig, amíg a fagyi már sűrűbb-fagyosabb lesz, de még nem fagy szilárdra. 

Jöhet az összeállítás. Egy szögletes kenyérformát (nálam 18 x 8 cm aljú) folpackkal kibélelek, majd az aljára teszem a kisebb méretű diós lapot (ha kell, késsel faragok kicsit rajta előtte). Erre kanalazom a fagyi egynegyedét, rá jön egy csokilap, megint fagyi, és így tovább, míg a fagyi és csokilap el nem fogy. Végül ráteszem a nagyobb tésztalapot (ha kell, igazítok rajta késsel), letakarom folpackkal, és legalább 5-6 órára fagyasztóba teszem.

Ha a jégkrémtorta kifagyott, lehet díszíteni. Mikróban megolvasztom a tejcsokit és a maradék étcsokit. Az étcsokit nejlonzsákba töltöm, aminek a végét kivágom, és előkészítek egy fogpiszkálót, mert aztán gyorsan kell dolgozni. A tejcsokit a jégkrémtorta tetején szétterítem, majd a közepétől indulva, csigavonalban köröket rajzolok rá az étcsokival. A fogpiszkálóval gyorsan csíkokat húzok: középről és a széléről indított csíkoknak kell mindig egymás mellé kerülni, hogy a jellegzetes mintát kapjuk. A csíkozás jól látható az előbb emlegetett videón is. Végül a tejszínhabot kemény habbá verem (esetleg kis habfixálóval), csillagcsőrös habzsákba töltöm, és kis habrózsákat nyomok vele a jégkrémtorta oldalára. Újabb egy órára fagyasztóba teszem, ha a díszítés is megfagyott, be lehet csomagolni folpackkal.




5 megjegyzés :

NYAMMM írta...

isteni lehet:) Hozhatsz szerdán:o):o)

Praliné Zsuzsi írta...

Nyammm, lehet Eszterházy-shake lenne belőle, mire odaérnék :) De lehet viszek mást ;)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki!!! Az egyik kedvenc tortám, fagyiban pedig, ugyanolyan finom lehet :)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Vikvi, nekem is nagy kedvencem tortában :))

marisz57 írta...

Hű, ez nagyon finom lehet!
Írtó ügyesen összehoztad!