2012. augusztus 24.

Vaníliás "vienetta" meggyörvénnyel




Névnapra készült a vienetta házi verziója – ugyan kinek lenne kedve 40 fokban tortát sütni?! Talán tavaly láttam először egycsipetnél egy mogyorós házi vienettát, ami már akkor megtetszett. Én most a klasszikus vaníliás ízben készítettem el, egy kis savanykás meggypürével megbolondítva. A réteges jégkrémtortába kerülő csokilapok készítésénél pedig bevetettem a házi magnumnál leírt kakaóvajas módszert: az étcsokit egyszerűen összeolvasztom egy kevés kakaóvajjal, amitől a csoki nagyon vékony, hígan folyó lesz, így hajszálvékony csokilapokat lehet készíteni – márpedig a bolti vienettánál a lehelletvékony csokilapok a kedvenceim, imádom ropogtatni!

A poszt 2in1 lett:
Egyrészt szeretettel küldöm Dizájnmenza dobozos játékára, ahol az a feladat, hogy boltban kapható kedvenceinket készítsük el mindenféle mesterséges adalék, E-k és egyéb "finomságok" nélkül. Ha a meggypürét elhagyjuk, a sima vaníliás vienettát készíthetjük el házilag, de szerintem ez a kis extra nem árt neki :)
Másrészt a meggyes díszítés tökéletesen illik a SAD 8. fordulójának a témájához, ahol Petra azt kérte, hogy díszítsünk gyümölcsökkel.

Egy szelet sohasem elég :)


Hozzávalók:
Fagyialap:
-          3 tojássárgája
-          3 ek. xilit/cukor (vagy ízlés szerint több/kevesebb)
-          1 rúd vanília
-           3 dl tej
-          2 dl habtejszín
-          10 dkg meggy (lehet fagyasztott)
Díszítés + csokirétegek:
-          8 dkg étcsoki
-          2 dkg kakaóvaj
-          2 dl habtejszín
-         14 egész szem meggy (illetve a forma hosszúságától függően)

Elkészítem először a vaníliafagyit. A tojássárgákat kikeverem a xilittel/cukorral, hozzáöntöm a tejet, és belekaparom a vaníliarúd magjait. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítem a tojásos masszát, akkor jó, ha maghőmérőn mérve kb. 80-82 fokra melegszik, illetve amikor a fakanál hátát már határozottan bevonja, és ha az ujjunkat végighúzzuk rajta, megmarad a nyoma.  A vaníliás alapot leszűröm, majd kihűtöm hűtőszekrényben.

A meggyörvényhez a meggyet lassú tűzön kb. negyed órát rotyogtatom, hogy veszítsen a víztartalmából. Ízlés szerint lehet édesíteni is. Ha már a leve egy részét elfőtte a meggy, botmixerrel összeaprítom: ízlés szerint hagyhatjuk darabosabbra, illetve át is lehet passzírozni. Én a felét passzíroztam át. Egy kis fahéjjal is meg lehet bolondítani. A meggypürét szintén kihűtöm.

A vékony csokilapokhoz egy tálcára teszek egy kb. A4-es méretű sütőpapírdarabot. Az étcsokit apróra töröm, hozzáteszem a kakaóvajat, és vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztom. (Temperálni természetesen nem kell, hiszen jégkrémhez fogjuk használni, fagyott állapotában így is, úgy is ropogós lesz a csoki.) Két evőkanálnyit félreteszek belőle a díszítéshez, a többit a sütőpapírra öntöm, és egy kanál hátával vagy kenőkéssel hajszálvékonyra szétterítem, majd hűtőbe teszem tálcástul. Kb. negyed-félóra múlva kiveszem (ekkor a csoki még nincs teljesen megdermedve, de már kezd), és 3-4 egyenlő részre vágom kb. a jégkrémtortához használt forma méretéhez igazodva. Ha nagy melegben csináljuk a jégkrémet, érdemes ezután mélyhűtőbe tenni a csokit, hogy aztán a nagy melegben könnyebben tudjuk használni, ne olvadjon meg két perc alatt. Ha kellően megszilárdult a csoki, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt, és a csokilapokat visszateszem a hűtőbe.

A vaníliafagyialapot fagyigépben elkészítem. Ha nincs fagyigépünk, akkor fél óránkét botmixerrel kell összetörni a képződő jégkristályokat addig, amíg a fagyi már sűrűbb-fagyosabb lesz, de még nem fagy szilárdra.

Jöhet a rétegezés, ami egészen olyan, mintha lasagnét csinálnánk. Egy szögletes kalácsformát (nálam 18 x 8 cm aljú) fóliával kibélelek (ha szilikon formánk van, akkor erre nincs szükség). Az aljába kanalazom a vaníliafagyi negyedét, erre teszek pár teáskanálnyi meggypürét, villával kicsit „összekócolom”, majd ráfektetek egy csokilapot. Második negyed fagyit elosztom rajta, megint meggypüré, rá csokilap. És így folytatom, míg az alapanyagok el nem fogynak. Fóliával letakarom a formát, és mélyhűtőbe teszem legalább 5-6 órára vagy egy éjszakára.

Ha a jégkrémtorta kifagyott, kiborítom a formából, és jöhet a díszítés. A maradék csoki+kakaóvaj keverékét felolvasztom, és ezzel csíkokat csurgatok össze-vissza egy kanállal a tetejére, majd egy-egy pötty csoki segítségével odaragasztom a meggyszemeket a torta két szélére. A hideg habtejszínt (esetleg kicsi habfixálóval) kemény habbá verem, majd csillagcsőrös betétű habzsákba teszem, és kicsi habrózsákat nyomok a meggyek közé, illetve a jégkrémtorta oldalára. Újabb egy-két órára fagyasztóba teszem, majd ha a díszítés is megfagyott, óvatosan be lehet csomagolni fóliával.

Fogyasztás előtt kb. negyed órát érdemes várni, hogy megfelelő állagú legyen.


5 megjegyzés :

dizájnmenza írta...

Hát! Hihetetlen vagy! Annyira jó, hogy jöttél játszani! Köszönöm szépen!

Édeskonyha írta...

Csodálatos. sosem gondoltam volna hogy ilyet házilag is lehet készíteni. nagyon ínycsiklandóan néz ki.

Praliné Zsuzsi írta...

Dizájnmenza, én örülök a jó kis témának!

Édeskonyha, köszönöm!

marisz57 írta...

Lehet, hogy ezen a nyáron már nem kerül rá sor (most épp torokfájós vagyok), de egyszer szeretném elkészíteni!
Nagyon ügyes vagy!

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, köszönöm! Még egy szép napos szeptemberi napon is beleférhet a kipróbálása ;)