2012. május 21.

Házi magnum



Imádom a Magnumot (ki nem??), de sajnos egyre borsosabb az ára, így gondoltam, legfőbb ideje a házi változatnak! Az utolsó lökést a GasztroShopban látott jégkrémformák adták meg, szerintem teljesen olyan alakú jégkrémeket lehet bennük gyártani, mint a Magnum. Vettem is egy nagyobb fajtát (kb. ez a Magnum-méret), és egy minit. Mindegyik forma négy darabos, jó minőségű, rugalmas szilikon, ugyanaz a Silikomart márka, amiből bonbonformáim is vannak. (Természetesen a receptet bármilyen más jégkrémformával is el lehet készíteni, ilyenkor a fagyiszezon elején százforintos/one euro boltokban, Ikeában lehet párszáz forintért formákat kapni.)
A formám kipróbálásánál teljesen alap ízű fagyikat készítettem: egy adag főzött vanília, illetve csokifagyit.
A formában kifagyasztott jégkrémeket utólag vontam be csokival. Itt mindenképpen vékony, roppanós csokiréteget szerettem volna előállítani. Ami nem is mindig egyszerű, a fagyott jégkrémre gyorsan rá tud dermedni egy ormótlanul vastag csokiréteg. Még William Curley Couture Chocolate című könyvében  (205. oldal) olvastam viszont egy nagyon jó trükköt jégkrémek becsokizására: az olvasztott csokoládéhoz olvasztott kakaóvajat kell keverni, ami gyönyörűen hígítja a csokit. Curley 2:1 arányban használja a csokit és a kakaóvajat, én alapból egy folyósabb, nem túl viszkózus csokoládét használtam (Lidlben kapható J.D. Gross 60%-os étcsoki, ezt használom kocka alakú vágott bonbonok bevonására is), így én ezt az arányt 3:1-re módosítottam. (Gondolom, kakaóvaj helyett lehet sima vajjal vagy étolajjal is hígítani a csokit, de a kakaóvaj az igazi! Lehet kapni pl. a Chefparade csokiműhelyében, Ázsia Bt. boltjában, Goodwillnél stb.)



Hozzávalók 4 nagy és 4 kis jégkrémhez:
Vaníliás fagylaltalap:
- 3 tojássárgája
- 8 dkg világos nádcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
- 1 rúd vanília
- 3 dl teljes tej
- 2 dl habtejszín
- 7 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- egy csipet fleur de sel
Csokiburok:
- 15 dkg csokoládé (tetszőlegesen ét, tej, fehér)
- 1 kis csészényi pirított mogyoró
- 5 dkg kakaóvaj

A fagylaltalapot előző nap készítem el. A tojássárgákat összekeverem a cukorral, felöntöm és összekavarom a tejjel, majd belekaparom a vaníliarúd magjait, és a kikapart vaníliahüvelyt is beledobom. A tojásos tejet alacsony lángon sűrűre főzöm. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 80 foknál fog a massza besűrűsödni; ha nincs, akkor a fakanál hátán figyelhetjük, mikor sűrűsödik be: akkor jó, ha megmarad a nyoma, ha végighúzzuk a mutatóujjunkat a fakanál hátán. A csokit megolvasztom, majd a besűrűsödött fagyialapot két részre osztom: a felét szűrőn keresztül az olvasztott csokira öntöm és összekavarom (ebből lesz a csokifagyi), a másik felét pedig csak simán átszűröm (ez lesz a vaníliafagyi - két legyet egy csapásra!). Mindkét masszához hozzákeverek egy-egy deci tejszínt, illetve egy csipet fleur de selt. A fagyialapokat hűtőben teljesen hidegre hűtöm, majd beleadagolom a jégkrémformákba (nekem nagyjából ezt a fagyiadagot felvették a formák), és a fagyasztóban teszem a formákat.

Bevonás előtt

Ha a jégkrémek megfagytak, jöhet a csokizás! Mogyorót vagy tetszőleges magvakat (dió, mandula stb.) sütőben pár perc alatt megpirítok, a mogyoróról lehúzom a barna héját, zacskóba teszem, és sodrófával durvára töröm. A csokit megolvasztom, a kakaóvajat szintén megolvasztom, majd összekeverem a csokival. Szerintem a legpraktikusabb egy bögrét használni: kétharmadig megtöltöm a kakaóvajas csokival, belekeverem a mogyoródarabokat, majd egyenként megmártom benne gyors mozdulatokkal a jégkrémeket. A csokiburok szinte azonnal megdermed, úgyhogy lehet is kóstolni!

Belemártjuk a csokiba...
... és már meg is dermedt a csokiburok!


Tipp: A fagylaltalapokba keverhetünk egy kis alkoholt (a vaníliába pl. tojáslikőrt, a csokisba pedig rumot vagy whiskey-t), ez a fagyik ízének is jót tesz, plusz az állagukon is javít! Akinek van fagylaltgépe, az a gépben is kikeverheti a fagyialapokat, még selymesebb lesz az állaguk, illetve ha nincs fagyigépünk, jó ötlet felverve az alaphoz adni a tejszínt!


11 megjegyzés :

Pixie Pie írta...

Még a nyáron tesztelni fogom és, ha ez tényleg olyan, én virtuálisan megcsókolom a kis kacsóját hölgyem! :)

Édeskonyha írta...

Ez ZSENIÁLIS! Mindig is fürdőruhabarát magnumra vágytam :D

Szemi írta...

Fantasztikus vagy, hogy mi mindent el tudsz készíteni! Imádom a magnumot, de tényleg elég borsos az ára.

Praliné Zsuzsi írta...

Pixie, várom a teszt eredményét! Az otthoni tesztelőim szerint olyan :))

Édeskonyha, én is :)))

Szemi, a forma adta magát a magnumkészítéshez, plusz nagyon jónak bizonyult a kakaóvajas csokibevonat :) Olcsóbb is, és nem is hízlal annyira ;)

gionetta írta...

ez ZSENIÁLIS Zsuzsi! Gratulálok! :-)

Jucus írta...

Már nagyon vártam a receptet!! :))))
Ilyen formát lehet kapni a westendben a cookup standjánál (szökőkút) is!

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, köszi, aranyos vagy, szerintem érdemes kipróbálni! :)

Jucus, köszi az infót!!

tejszínhab írta...

Mekkora ötlet! Imádom a Magnumot :)Amikor még kisiskolás voltam, egy kisfiútól mandulás magnumot kaptam szerelme zálogául :)) A fiú annyira nem jött be nekem, de a Magnum... hmmm :D :D

Praliné Zsuzsi írta...

Tejszínhab, hát ez jó kis sztori :))

Turák Kinga írta...

végre kaptam jégkrém formát, bár mini és csak 4db, de sztem, a héten ki fogom próbálni!!! :)

Praliné Zsuzsi írta...

De szuper!!! Mindenképp írd meg, hogy ízlett :)