A mogyoró- és a diópraliné sikere után a sós földimogyoró is áldozatul esett pralinékészítő mániámnak. Mert ugye a sósmogyi karamellizálva csak nem lehet rossz... ráadásul megfejeltem a tejcsokival kevert sósmogyoró-pralinét egy réteg sós karamellával... tuti páros, az biztos!
A bonbon a SAD 5. fordulójára készült, amelynek a háziasszonya Tücsök Bogár. A téma igen kedvemre való volt: karamell! Itt találjátok az összes karamellás receptemet, amiből eddig 30 darab gyűlt össze, közülük különösen nagy kedvenceim az ízesített karamellák (málnás, gyömbéres, banános, passiógyümölcsös, narancsos, sütőtökös).
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 10 dkg sós, pörkölt földimogyoró
- 8 dkg cukor
- 1 tk. semleges ízű magolaj (el is hagyható)
- 7 dkg tejcsokoládé
- fél adag főzött karamellkrém
- 30 dkg étcsokoládé
Elkészítem a főzött karamellkrémet az itt leírtak szerint, fél adagban. Majd jön a praliné: a cukrot karamellizálom, belekeverem a sósmogyit, és a masszát egy sütőpapírra terítve hagyom hűlni. Ezután nagyjából összetöröm, aprítógépbe teszem az olajjal, és addig aprítom - időnként leszedve a gép oldalára feltapadt masszát - míg egy sima krémet nem kapok. A tejcsokit megolvasztom, és belekeverem a pralinét.
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtő, míg a csoki visszadermed. A mélyedésekbe először egy réteg karamellkrémet adagolok, majd egy kis időre hűtőbe teszem a formát, és jöhet egy réteg tejcsokis mogyorópraliné, de hagyok helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtőbe teszem a formát egy fél órára. Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. fél óra hűtés után kiborítom a kész bonbonokat.
7 megjegyzés :
Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban!
Mint már írtam már neked, szívesen elfogadnám őket! :)
Nagyon jó téma volt, szívesen játszottam! Egyszer majd megejtjük a kóstolót is ;)
Hű, ez nagyon finom lehet! És csudajól néznek ki!
Marisz, érdemes kipróbálni, a család is imádta :)
Kedves Zsuzsi,
anyák napjára idén harmadik alkalommal készítettem bonbonválogatást anyukámnak a receptjeidből, mindig hatalmas sikert aratnak. Szeretném egyrészt megköszönni a recepteket meg a részletes leírásokat, másrészt gratulálok a bonbonokhoz (nekem személy szerint a bazsalikomos-citromos kagylók a kedvenceim azok közül, amiket eddig megcsináltam, de még jó sokat szeretnék kipróbálni).
üdvözöl: bv
bv, elolvastam a bejegyzésed is, nagyon-nagyon szépen köszönöm, igazán jólesett! Ha nem bánod, fellinkeltem a fb-oldalamra is!
Szia Zsuzsi,
nem bánom, sőt köszönöm, és örülök, hogy tetszett!
(Et paginam tuam de dulcibus delectissimis frequens visitabo.)
Megjegyzés küldése