2012. április 10.

Ropogós diópralinés csokiszelet



A nemrég mutatott ropogós mogyorópralinés szelet testvére, csak diós kiadásban. Gondolkoztam is, hogy feltegyem-e a blogba, de aztán belekanalaztam a diópralinébe (igen, csak úgy magában, és sajna csak kiskanál fért az üvegcsébe), és úgy éreztem, hogy muszáj megmondanom mindenkinek: készítsetek diópralinét, mert baromi finom!!! És ha még némi karamellizált ostyatörettel és tejcsokival csokiszeletbe vagy bonbonba is töltjük, akkor meg tényleg überelhetetlen! Tényleg, mondtam már, hogy élek-halok a dióért?



Hozzávalók kb. 15 dkg diópralinéhez:
- 10 dkg dió
- 8 dkg kristálycukor
- 1 tk. dióolaj (vagy más semleges ízű magolaj)

A diót egy serpenyőben szárazon megpirítom, ha kell, lehúzom a barna héját (nekem szerencsére eleve héjmentes példányaim voltak). A cukrot lassú tűzön karamellizálom, majd a kész karamellbe beleforgatom a pirított diót, és a karamellizált diót sütőpapírra terítem. (Először a mogyorópralinénál leírt módon próbáltam megcsinálni, azaz egyszerre tettem fel a cukrot a dióval. De valamilyen oknál fogva a cukor összeállt, nem akart karamellizálódni, a dió meg jól megégett. Lehet, hogy csak én bénáztam, de biztos, ami biztos, én az előbb leírt módszert ajánlom!)
Mikor a karamellizált dió kihűlt, nagyobb darabokra töröm, és aprítógépben addig aprítom (időnként leszedegetve a gép oldalára tapadt részeket), míg egy egynemű pasztát kapok. A diópraliné kb. egy hónapig jól lezárt dobozban/üvegben simán eltartható.

Aprítás előtt...

... és után




A ropogós diós csokiszelet pedig pontosan úgy készült, mint a már mutatott mogyorópralinés testvére. Érdemes ezt a változatot is kipróbálni!

Hozzávalók 7 csokiszelethez:
- 2 dkg dió (serpenyőben szárazon megpirítva és durvára aprítva)
- 5 dkg karamellizált ostyatöret (Ázsia Bt. boltjában vettem)
- 6 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg diópraliné

- kb. 25 dkg étcsokoládé a burokhoz

Az elkészítése megegyezik a ropogós mogyorópralinés csokiszeletével, nézzétek meg itt.


2 megjegyzés :

Névtelen írta...

mitől lesz ennyire fényes? gyönyörű!
Zsófi

Praliné Zsuzsi írta...

Zsófi, a fényesség sok mindenen múlik. Kell hozzá pontos temperálás, szép tisztára törölt forma, kell, hogy megfelelő körülmények között csináljuk a csokit (ideálisan 20 fok a konyhában, semmit ne főzzünk közben, mert a pára tönkrevágja a csokit), aztán fontos, hogyan tároljuk: légmentesen lezárt dobozban (én még azt is nejlonzsákba csomagolom) a hűtőben, mikor a hűtőből kiveszem, várok egy fél órát a kicsomagolásával, hogy szobahőmérsékletű legyen, ne párásodjon be a csoki felülete a hőmérsékletkülönbség hatására. Nekem sem lesz mindig ennyire fényes sajnos, de igyekszem :)