2012. április 16.

Rózsa-málna bonbon



Eddig egy rossz élménynek köszönhetően (értsd: egy konkrétan szappanízű bonbon miatt) nem igazán kötöttem barátságot a rózsás bonbonokkal. Azonban egy speyeri kiránduláson nemrég adtam még egy esélyt a rózsának: egy grappás-rózsás fehércsoki-alapú bonbont kóstoltam, ahol egyáltalán nem tolakodóan volt jelen a rózsaíz, csak finoman, mintegy visszhangként. Így gondoltam, én is kipróbálom a rózsát bonbonban. A rózsa-málna klasszikus párosítás leggyakrabban étcsokival vagy tejcsokival jelenik meg (Vianne-nál is találtok egy ilyen bonbont), én viszont most fehér csokival kombináltam kívül-belül. Első harapásra a málna savanykás íze érződik, aztán mintegy lecsengésképp jelenik meg a rózsa parfümössége. 
Ezzel a bonbonnal próbáltam ki először az új mágneses polikarbonát formámat, amiben transzferfóliás bonbonok készíthetők (a forma alja üreges, rásimítjuk a méretre vágott transzferfóliát, amit mágnessel fogunk a formához; bővebb leírás a BalhÉtteremben).



Hozzávalók 24 db bonbonhoz:
- kb. 10 dkg málna
- 4 ek. habtejszín
- 7 dkg fehér csokoládé
- kb. 3 tk. szárított rózsaszirom (pl. Ázsia Bt.-ben kapható)
Csokiburok:
- 20 dkg fehér csokoládé



A tejszínt 2 tk. rózsalevéllel felforralom, lefedem, és egy órát állni hagyom.
Majd elkészítem a tölteléket. A málnát leturmixolom és átpasszírozom szitán, majd beforralom jó sűrűre, hogy kb. két evőkanálnyi püré maradjon. Ehhez hozzáadom az átszűrt rózsás tejszínt, megmelegítem, és beledobom a fehér csokit, és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. A maradék rózsát porrá őrölve (pl. mozsárban vagy szitában nyomkodva) teszem a ganache-hoz. Érdemes közben folyamatosan kóstolgatni, és az ízlésünknek megfelelően beállítani a rózsaízt.



A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt a mágnesen polikarbonát formában (de lehet szilikon formában is). Hűtő, míg a csoki megdermed.
A mélyedésekbe egy habzsák segítségével beletöltöm a málnás tölteléket. Kb. fél órára ismét hűtőbe teszem a formát, hogy a töltelék megbőrösödjön. Végül a fehér csoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.



És egy másik mintával:


Tipp: Ha extragyorsan szeretnénk elkészíteni, használjunk kész fehércsoki-hüvelyeket (kapható pl. az Ázsia Bt. boltjában vagy nagyobb tételben a Goodwill Kft.-nél)! A tölteléket simán beletöltjük a gömböcökbe,  majd lezárjuk temperált fehér csokival. Én simán a fehércsokis lezárást megszórtam apróra tört, porított liofilizált málnával - a málnasapkától bohókás lett, és gyors is volt. Bátrabbak porrá tört szárított rózsával is megszórhatják, de lehet a golyókat fehér csokiba mártani, majd liofilizált málnaporba hempergetni.

11 megjegyzés :

Julia írta...

hu, ezek biztosan nagyon finomak! a rózsásbonbon nekem nagyon bejött! ezt is ki fogom próbálni!
én egyébként rózsavizet használtam hozzá...:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Julia, köszi! Nekem most ez a szárított rózsa volt kéznél, de nagyon finom lett vele :)

Audrey írta...

A rózsával eddig én sem szimpatizáltam, nem tudom ezután fogok-e, de ez a málna-fehércsoki kombináció nagyon tetszik, és a transzferfóliák...hát azok mesések. Gyönyörűek a bonbonjaid, mint mindig! :)

Nelli írta...

Igazi tavaszi bonbon!Ezek a gyengéim!:-)

Kati írta...

Csodaszépek:)

Praliné Zsuzsi írta...

Audrey, én csak nagyon lassan barátkozom az extrább ízekkel, de ez nagyon bejött, szerintem érdemes adnod neki egy esélyt! Igen, ezek a transzferek nekem is nagyon tetszenek!

Nelli, köszönöm, örülök, hogy tetszenek!

Kati, köszi!

Erika írta...

Hát ez a virágos, csak most látom, mennyire "édesek"!:)))

Névtelen írta...

Érdekelne,hogy ezeket a transzferfóliákat honnan lehet beszerezni,mert ahol látok,csak kis választékban található meg.
Előre is köszönöm a választ!

Praliné Zsuzsi írta...

Névtelen, Goodwill Kft-nél és a Food-Pack Kft-nél kaphatsz nagyobb tételben! Linkek:
http://www.goodwillnat.hu/
http://www.food-pack.hu/uj/

Névtelen írta...

Annyira jól néz ki...:)
Lehet szilikonos jégkockatartóba is készíteni??...

Praliné Zsuzsi írta...

Hát, egy próbát megér, csak viszonylag vastagabbra kell csinálni a csokiburkot akkor, mert a jégkockatartók anyaga keményebb szilikon, mint a bonbonformáké.