2012. május 9.

Vodkamálna bonbon



Rendszeresen készítem a klasszikus, fondantos konyakmeggyet polikarbonát formában, a családom nagy örömére. Posztot feleslegesnek tartok írni róla, hiszen Emőke nagyon alaposan, fázisfotókkal leírta a technikát. Viszont szöget ütött a fejembe, hogy nem lehetne-e más gyümölccsel is folyós alkoholos bonbont csinálni a konyakmeggy technikájával... Így jutott eszembe, hogy málnával fogok próbálkozni, amihez inkább a vodka passzol. A kísérlet sikerült, a vodkamálna eszméletlenül finom lett! Már gondolkozom a következő gyümölcs-alkohol pároson... :)

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- friss málnaszemek
- annyi vodka, amennyi a málnát ellepi
- 3-4 ek. fondantmassza (én házilag készítem; recept itt, a 8. pontban)
- 25 dkg étcsokoládé



A szép, friss málnaszemeket egy befőttesüvegbe teszem, és annyi vodkát öntök rá, amennyi ellepi. Bár 20 darab bonbonhoz csak - mérettől függően - 10-20 szem málnára van szükség, érdemes többet vodkába áztatni. Fagyasztott málna nem jó, mert ha kiolvad, nem lesz olyan feszes, mint a friss. A málnát legalább 2, de inkább 3-4 hétig hagyom ázni a vodkában. Ezalatt a vodka átveszi a málna szép piros színét és illatát, miközben a málnák picikét kifakulnak.



A bonbonokhoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát formában. Érdemes kicsit vastagabbra hagyni a csokiburkot, hogy biztos ne repedjen meg a burok a bonbonok kifordításánál, ugyanis már egy hajszálrepedésen keresztül elkezdhet szivárogni az alkoholos töltelék. A formát hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A csokihüvelyekbe jön a málna. Nekem viszonylag kisebb formám van (annak is megtévesztésképp meggy van a tetején :D), így én félbevágtam a nagyobb málnaszemeket, és a vágott felükkel lefelé fordítva tettem a csokihüvelybe. Ha nagyobb mélyedésű a forma vagy kisebbek a málnaszemek, mehetnek egészben is a málnák. A lényeg, hogy a málnák max. a mélyedés feléig, de inkább jó harmadáig érjenek. Ne tegyünk plusz alkoholt a málna levéből a málnák alá, mert az túl hamar oldja a fondantot, nem tudjuk lezárni (próbáltam). A málnák szépen megszívták magukat, nem kell aggódni, hogy alkohol nélkül maradunk! :)


A fondanthoz teszek egy szűk teáskanálnyit a málnás vodkából, ami kicsit hígítja, így könnyebb lesz vele dolgozni. A fondantot alacsony lángon épphogy addig melegítem, amíg kb. majonéz-szerű lesz az állaga. Kiskanállal ráadagolom a málnaszemekre, hagyva helyet a lezáráshoz. A fondantnak tökéletesen fednie kell az alkoholos málnát, különben egy-két csepp alkohol kiszivárog majd a lezárásnál. A fotón látható, hogy egy csepp alkohol sem kandikál ki a fondant alól, így könnyű lezárni, és nem fog szivárogni az alkohol a bonbonból.


Az újratemperált csokit érdemes készenlétben tartani, hogy azonnal elkezdhessük a bonbonok lezárását. A lezárásnál én - mint minden folyós töltelékű, nehezebben lezárható bonbonnál - egy-egy kiskanálnyi csokit adagolok a mélyedésekre, majd lehúzom a felesleget egy spaklival. Kb. egy órára hűtőbe teszem a formát, majd kifordítom belőle a bonbonokat.
Célszerű a bonbonokat szobahőmérsékleten, lezárt dobozban tartani (semmi romlandó nincs benne), így a fondant kb. 4-5 nap alatt feloldódik és fogyaszthatjuk!

Itt még látszik, hogy a fondant nem oldódott fel tökéletesen

A fondant már teljesen feloldódott

14 megjegyzés :

Mary írta...

Csodás párosítás! Nálunk nincs alkoholos bonbon Tiborom miatt!

Judyt írta...

Bár nem csípem a konyakmeggyet,de egy ilyen vodkamálna szerintem tetszene nekem is ;) Körtés-körtepálinkás kombo? ;) vagy volt már hasonló?

Unknown írta...

Finom lehet :) Nekem most eper ázik, mézes szamóca pálinkában :)

marisz57 írta...

Ezt biztosan szeretném én is!

Emoke írta...

;))

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszönöm szépen! A málna minden formában nagy kedvencem!

Judyt, az sem hangzik rosszul! :) Én mondjuk egy ananász-fehér rumon gondolkozok még... ;)

Vikvi, szuperül hangzik!!

Marisz, az biztos! :)

Emőke, ;)

Anditanti írta...

Ez ismét egy szuper alkotás lett! Gratulálok hozzá!

Vianne írta...

Én kòstoltam...eszméletlenül finom:))))

Judyt írta...

Hm, ananász fehérrum sem lehet rossz, pina colada stiusban ;) Blue curacoval meg swimming pool :)

Praliné Zsuzsi írta...

Anditanti, majd kapsz kóstolót is ;)

Vivi, örülök, hogy ízlett!

Judyt, alakulnak itt az ötletek :D

Evelin :) írta...

Úristen ez valami mennyeien néz ki szerinted eperrel is működne? Ja, és imádtam hogy tettél fel fázisfotókat ezer köszi érte! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Evelin, szerintem simán működne eperrel! Válassz minél kisebb szemű epreket, és aztán lehet, hogy a használt forma nagyságától függően lehet, hogy több darabba kell vágnod, de amúgy csinálhatsz mindent ugyanúgy!

mazsola írta...

Kedves Zsuzsi! :)

Expressz segítségre volna szükségem.:) Ha nem házilag készített fondantmasszával készítem, akkor a fondán cukormázat használhatom-e, amit a mignonokhoz is használunk..? :)
Köszönöm a válaszod!

Praliné Zsuzsi írta...

Mazsola, igen! Készen úgy tudom, legtöbbször Eszterházy fondant néven árulják: ez az, amivel a mignonokat, Eszterházy torta tetejét húzzák át.